Blic

GENERACIJA 5

Najnovija peta reinkarnac­ija popularnog SUV-A zadržala je samo ime prethodnik­a koji su od 1994. godine utabavali stazu upeha.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Kao bivši vlasnik “tojote rav4” pratio sam koliko se ovaj popularni model japanskog proizvođač­a menjao. Za 26 godina i pet generacija je porastao pola metra, davno već nema verzije sa troja vrata, a sada ni dizel motora. “Rav4” je doneo revoluciju u SUV segment, postavio je standarde i onda je uradio nešto bez čega ne može da se ostane u vrhu - počeo je da se prilagođav­a potrebama vozača. U “Tojoti” su shvatili da je došlo novo doba i da nije dovoljno što imaš tradiciju. Minuli rad se ne računa i svaki “rav4” je priča za sebe, ostalo je samo ime. Naime, klinci koji sada voze “rav4” nisu se ni rodili 1994. kada je bio predstavlj­en.

Ako potražite fotografij­u prvog “Recreation­al Activity Vehicle” sa brojem 4 koji je označavao opciju pogona na svim točkovima, videćete da je automobil bio potpuno drugačiji od onoga što vidimo danas. Bio je to jednostava­n recept koji se koristio da se zadovolji brzo rastuće tržište u Aziji i SAD. Svaka sledeća generacija je bila ozbiljnija, prilagođen­a ukusu Evropljana, sa manje avanturist­ičkog duha, a više komfora i prestiža. A, to nam se upravo i sviđa.

Kao što smo rekli, oznaka D-4D je na prašnjavim policama istorije. Sada su u ponudi dvolitarsk­i benzinac i hibrid, oba u verzijama samo sa prednjim ili 4x4 pogonom. Zato je i raspon cena od 28.500 do 46.400 evra.

Novi “rav4” je i najlepši od svih, mada o ukusima ne bi trebalo da se raspravlja. Utisak je da je konačno sazreo i više nije 30-godišnjak u patikama i bermudama, već pravi gospodski automobil. Masivna maska, oštre linije, “namrgođena” svetla, dvobojna karoserija, veliki točkovi... Klasa.

Isto je u kabini koja je neverovatn­o prostrana za SUV koji je i dalje gotovo kompaktnih dimenzija. Sedite kao u dnevnoj sobi, putnici u drugom redu su metrima iza vas, prtljažnik je 580 litara... Kvalitetni materijali su svuda, meka plastika, koža. Ergonomija je i dalje dobra, a pozadi je gotovo ravan pod tako da komforno mogu da se smeste tri putnika.

Mi smo se odlučili da testi

ramo top verziju, odnosno u prevodu hibrid sa 4x4 pogonom. Znači, imamo 2,5-litarski benzinac, elektromot­or, E-CVT menjač i baterje. Ukupna snaga sistema je 222 konja. Inače, 85 odsto kupaca “rav4” u Zapadnoj Evropi se odlučuje za hibrid. Kod verzije sa 4x4 pogonom, na svaku od osovina montiran je po jedan e-motor: napred sa 120 KS, pozadi sa 54 KS. Atmosfersk­i benzinac služi da pokreće prednje točkove i da puni baterije. Postoji i mogućnost kretanja samo na električni pogon, ali je domet samo dva ili tri kilometra. Zbog toga ovaj sistem najbolje funkcioniš­e u gradskoj kreni-stani vožnji, kada je potrošnja na nivou “fijata 500”.

Kao i kod većine hibrida, vozač pored “normal” režima, ima i “eko” i “sport” modove u kojima elektronik­a reguliše odziv gasa, tvrdoću upravljača, rad sistema... Verzija sa 4x4 pogonom ima i “trail” režim koji služi da vas izvuče iz velikih problema ako u njih uopšte i upadnete. Jer, i pored pogona na svim točkovima, retku u vozači koji se odlučuju za “offroad” avanturu.

Potrošnja u gradskim uslovima je bila manja od 6,5 litara, a to je rezultat koji ne mogu da postignu Suv-ovi srednje klase sa dizel motorom. Na otorenom putu, retko je prelazila sedam litara, tako da autonomija sa jednim rezervoaro­m (55 litara) može da bude i do 800 kilometara.

 ??  ??
 ??  ?? SPORTSKA ELEGANCIJA. “TOJOTA RAV4” JE PROPOZNATL­JIV U MORU SLIČNIH MODELA
SPORTSKA ELEGANCIJA. “TOJOTA RAV4” JE PROPOZNATL­JIV U MORU SLIČNIH MODELA
 ??  ?? KVALITETNO URAĐEN ENTERIJER, SA DOSTA PROSTORA NAPRED I POZADI
KVALITETNO URAĐEN ENTERIJER, SA DOSTA PROSTORA NAPRED I POZADI
 ??  ?? HIBRIDNA VERZIJA DO STOTKE UBRZAVA ZA 8,4 SEKUNDE
HIBRIDNA VERZIJA DO STOTKE UBRZAVA ZA 8,4 SEKUNDE
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia