Blic

DAN KADA JE SRBIJA VEROVALA U NOVI INDIJANAPO­LIS

Većina košarkaški­h selekcija ni u snu ne bi bez trunke straha krenula na „drim tim”, ali takav slučaj nije bio sa „orlovima”, koji su pre četiri godine, 21. avgusta, na Olimpijski­m igrama u Rio de Žaneiru izašli na megdan selekciji SAD.

- DARKO NIKOLIĆ

I, ne samo da je učestvovao, nego je briljirao. A kako mu to uspeva? Čovek koji deli prvo mesto sa Frankom Riberijem po broju bundesliga­ških titula, četvrti na listi strelaca Bajerna iz Minhena svih vremena i jedan od samo 11 Nemaca koji su za reprezenta­ciju igrali trocifren broj utakmica, bio je i Zlatna i Srebrna kopačka na mundijalim­a. Ali svega dvaput je ušao u top 10 izbora za Zlatnu loptu, namenjenu najboljem igraču sveta.

Ovaj 30-godišnjak je početkom sezone delovao kao da je bliži odlasku u penziju, nego nekim novim bravurama. Prosto, sa tadašnjim trenerom Nikom Kovačom nikako nije uspevao da nađe zajednički jezik. Nije ga ni u reprezenta­ciji bilo godinu dana, pa je došao na korak od toga da od svega odustane. Bar se tako činilo sa strane. Ali, previše je on unikatan igrač da bi digao ruke.

Unikatna mu je i uloga na terenu. Sam ju je i nazvao „raumdojter”. Ili, „čitač prostora”.

On može da igra na bilo kojoj poziciji u veznom redu ili u napadu, ali ćete ga retko naći na onoj lokaciji terena na kojoj bi trebalo da bude zbog pozicije koja mu je dodeljena. On je desetka koja i beži ka krilima i prilazi napadačima. On je krillni fudbaler koji se kreće između dve linije suparničko­g bloka. On je napadač koji se nesebično skloni da bi otvorio prostor za veznog igrača koji utrčava.

Zapravo, on je prototip idealnog saigrača. I bukvalno. Njegovu čak 21 asistencij­u u Bundeligi nadmašio je u celoj Evropi samo Lionel Mesi sa 22 u dresu Barselone. S tim da je Mesi odigrao 3.810 minuta ove sezone, a Miler 401 manje - 3.409.

Jedan od najzanimlj­ivih igrača današnjice biće, bez ikakve sumnje, noćna mora i za Pari Sen Žermen u lisabonsko­m finalu Lige šampiona. Jer, kako to treneri vole da kažu, „on ne staje”. Konstantno se kreće, a neretko se „pojavi” na potpuno neočekivan­im pozicijama, što znači da ga odbrana rivala konstantno mora imati „na oku”. Ako ga čuvar izgubi iz vida, to je onaj momenat kada Miler utrči i koji sekund kasnije matira golmana. Njegov posao je da “skenira” teren, otuda i ime uloge koju je sam nazvao. Otuda i njegovo konstantno traganje za načinom da bude korak ispred svojih rivala i, što je još važnije - da bude svestan gde su mu i šta mogu da ostvare saigrači.

Njegova najveća snaga je upravo u glavi, ta svest o fudbalskoj situaciji u kojoj se nalazi, a kada se na to dodaju i oni kvaliteti koji na uobičajen način čine fudbalere velikim - dobija se vrhunski.

Tomas Miler baš to i jeste. Flik ga je pustio da bude „raumdojter” na način na koji to Tomasu Mileru prija. U napadu je obično desni ofanzivni veznjak u formaciji 4-2-3-1, ali često on šmugne na levu stranu, mada mu i centralna pozicija, tik iza napadača (ili umesto njega) nije strana. I niko ga ne grdi zbog toga, pa nema ni neprijatni­h scena, kao kada je Kovač vodio Bajern, a Miler besneo zbog kritika i dodeljenih zadataka. Nije vrhunski dribler, niti je to ikada pokušavao da bude, već su mu draži dupli pasovi sa saigračem, pa beg u prazan prostor i susret oči u oči sa golmanom. Tomas Miler može i to, i mnogo drugo, ako mu se dopusti da radi ono što najbolje radi:

da misli svojom glavom, dok igra ono što najviše voli.

nSame Igre za naš olimpijski tim bile su pomalo čudne, nakon prvih 11 dana kolona sa osvojenim medaljama pored srpske trobojke bila je prazna, Novak je na startu završio takmičenje, navijači su očekivali totalnu katastrofu, a onda, za pet dana osvojeno je sedam medalja.

Pobedom protiv Australije u polufinalu košarkaši su obezbedili osmu, a prvu medalju u ovom sportu još od Atlante 1996. godine i zakazali megdan za najsjajnij­e odličje sa SAD.

U odnosu na početak takmičenja, navijači su sada ušli u euforuju i nadali se novom Indijanapo­lisu, te da bismo mogli da im se osvetimo za poraz dve godine ranije u finalu Svetskog prvenstva u Španiji (129:92), te onaj u grupnoj fazi Igara (94:91).

Miloš Teodosić, Marko Simonović, Bogdan Bogdanović, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić, Vladimir Štimac, Stefan Jović i Milan Mačvan izašli su na megdan brojnim NBA asovima tog 21. avgusta. „Orlovi” nisu loše otvorili utakmicu, do sedmog minuta su imalu prednost od 14:11, ali po isteku drugog minuta naredne četvrtine rezultat je bio 25:15 za SAD.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević bio je ponosan na svoju ekipu posle finala sa Amerikanci­ma, a na konferenci­ji za novinare posle meča i našalio na dominaciju „drim tima” i Kevina Durenta.

- Ponosan sam na ovu ekipu i na partiju koju je pružila. Pre dve godine na Svetskom prvenstvu izgubili smo 36 razlike, danas je bilo 30. Možda za 10 godina budemo igrali egal s njima - našalio se Đorđević na konferenci­ji za novinare posle finalne utakmice.

Ipak, za revanš nismo čekali deset, već samo tri godine, na Svetskom prvenstvu u Kini. Iako smo verovali da ćemo priliku za osvetu imati u velikom finalu, to se ipak desilo u razigravan­ju za plasman od petog do osmog mesta. Doduše, SAD nisu bile u najjačem sastavu, pa bi nekom drugom prilikom „orlovi” ponovo mogli da im naplate Rio.

Miler je svoju ulogu na terenu nazvao „čitač prostora“. Može da igra na bilo kojoj poziciji u veznom redu ili napadu. On je desetka koja beži ka krilima i prilazi napadačima

n

0:1 (0:0) 2:3 (0:1)

sinoć sinoć sinoć sinoć

17.30 19 19 19

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia