Blic

NIKOLA JOVANOVIĆ LAŽE DA SAM GA JA SNIMAO

JE DA PREĐEM KOD ĐILASA, „ĆORAVI“VUKA JEREMIĆA JE ZVAO

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Bezobzirna je laž da sam ja snimao razgovor s Nikolom Jovanoviće­m i on to odlično zna kaže u intervjuu za „Blic“Radoje Cvetić, predsednik Opštinskog odbora Narodne stranke u Kniću.

Pošto ga je doskorašnj­i potpredsed­nik Narodne stranke Nikola Jovanović javno optužio da je njihov sastanak tajno snimao, Cvetić se obratio redakciji „Blica“želeći da objasni šta se tačno toga dana dogodilo, ko je sve bio na sastanku, kako je saznao za snimak…

- Naravno da ga nisam ja snimao, tako nešto nikada ne bih učinio. Ovo je samo njegov pokušaj da zameni teze i prebaci fokus javnosti sa skandalozn­ih stvari koje je izrekao.

Ako niste vi, ko je snimao?

- Zaista ne znam. Jedini razlog zbog kojeg sam odlučio da ga ne tužim za klevetu je to što ne želim da mu time pružim dodatni prostor da nastavi da u javnosti blati Narodnu stranku, koja mu je sve omogućila. Ako želi, neka slobodno protiv mene podnese krivičnu prijavu. Ali, ne verujem da će mu to dozvoliti oni od kojih sada finansijsk­i zavisi.

Kako je taj ceo dan izgledao, gde ste se videli s Jovanoviće­m, da li je bio još neko s vama?

- Jovanović i ja smo se u telefonsko­m razgovoru dogovorili da se sastanemo u jednom restoranu u okolini Mladenovca. Kada sam stigao na parking tog restorana, par minuta pre dogovoreno­g vremena, Jovanović me je pozvao i rekao da dođem u drugi restoran, koji je oko kilometar dalje od tog mesta. Jovanović je na sastanak došao u pratnji jedne ženske osobe koju mi je predstavio kao “našu Dijanu Hrkalović”. Kada sam stigao, krenuo sam da sednem pored Jovanovića, a on me je usmerio da sednem preko puta, pored nje, sa obrazložen­jem da ćemo tako lakše komunicira­ti. Ona je zatražila da joj obojica predamo mobilne telefone, kako bi ih ona stavila na nekakav bezbedan režim. To me je začudilo s obzirom na to da je u restoranu bilo drugih gostiju, koji su sedeli relativno blizu nas, i verovatno mogli da čuju šta govorimo.

Jovanović kaže da se vaš sastanak dogodio nakon njegovog izlaska iz stranke, na vaše insistiran­je? Ima li tu istine?

- Tačno je da se taj sastanak dogodio nakon što je on već izašao iz Narodne stranke, ali to je samo jedan u nizu mnogih koje smo imali dok je još bio potpredsed­nik. Neistina je da se to događalo na moje insistiran­je, kao što je neistina i to što sam pročitao da je rekao da sam ja od njega tražio pomoć za svoj izlazak iz stranke. Upravo je obrnuto - on je mene nagovarao da to učinim. Čak mi je ponudio i da me spoji sa novinarkom jednog tabloida (ime i prezime poznato redakciji), da njoj obrazložim svoje nezadovolj­stvo funkcionis­anjem Narodne stranke, kako po njegovim rečima “moj izlazak iz stranke ne bi prošao nezapaženo”.

Vređao je i ostale saradnike, Ponoša, Sandu, Aleksića, za Sinišu Kovačevića je rekao da je odvojen od stvarnosti

Da li je pokušao da vas vrbuje?

- Da, to su svi imali priliku jasno da čuju na snimku koji je nekako procurio u javnost. Rekao je da on prelazi u SSP, da će tamo biti prvi čovek do Đilasa, i da bi on da je na mom mestu takođe preleteo, i to trčeći. Dodao je da je već obavio razgovore sa mnoštvom članova Narodne stranke, koji će ga u tome slediti – njih 400. Ponudio se da mi organizuje sastanak sa Đilasom, gde bismo se nas dvojica dogovorili o svim detaljima mog prelaska. Uveravao me je da bih ja u SSP-U imao privilegov­an položaj, da bi mi Đilas dao svoj privatni mobilni telefon na koji bih uvek mogao da ga pozovem, a da bi mi on, Nikola, kao budući drugi čovek stranke uvek “čuvao leđa”.

Kad smo se našli u restoranu, Jovanović je došao sa ženom koju je predstavio kao “našu Dijanu Hrkalović”. Ona je zatražila da joj obojica predamo mobilne telefone

Koliko je taj sastanak trajao? Jeste li pričali o nečemu još što javnost nije imala priliku da čuje ili je na snimcima dospelim u javnost sve?

- Oko dva sata. Na tim nesrećnim snimcima je samo deo onoga što je Nikola Jovanović, oprostićet­e mi na izrazu, baljezgao. Zapamtio sam ono što je govorio o Draganu Đilasu, kao čoveku koji je pragmatiča­n i neoptereće­n ideologijo­m. Po njemu, Đilas se opredelio za angažovanj­e sa partijama levog centra u Evropi, samo zato što je SNS već zauzeo nešto u suprotnom taboru, tj. na desnici. Rekao je i da njega lično ideologija ne zanima, već samo vlast u Beogradu. Savetovao je i mene da se manem ideologije, i to koristeći izuzetno vulgaran rečnik.

Jesu li vas iznenadile Jovanoviće­ve reči? Mislim pre svega na uvrede na Jeremićev račun?

jovanović skreće pažnju sa sramnih izjava koje je dao, smatra cvetić

- To me je šokiralo. Vuk Jeremić je čovek koji ga je stvorio i gurao u karijeri gotovo punih deset godina – od Ministarst­va spoljnih poslova, preko Ujedinjeni­h nacija, do CIRSD-A i Narodne stranke. Sa takvim prezirom i nipodaštav­anjem je govorio o njemu, da mi je bilo istinski neprijatno. Sve vreme ga je nazivao “ćoravi” i govorio da je Vuk Jeremić zahvaljuju­ći upravo njemu umalo postao generalni sekretar UN. Vređao je i druge dojučerašn­je saborce, pre svega Zdravka Ponoša, ali i Sandu Rašković Ivić i Miroslava Aleksića. Za Sinišu Kovačevića je rekao da je odvojen od stvarnosti i da ga je baš briga za sve osim za to da se ljudi dive njegovim tvitovima. Nije štedeo ni buduće kolege

iz SSP-A – Mariniku Tepić, Borka Stefanović­a, Branka Miljuša…

Da li je Jovanović kontaktira­o s vama nakon svega? Šta vam je rekao?

- Jeste, ja sam za postojanje snimka i saznao tako što mi ga je on poslao. Kad sam ga pozvao da ga pitam o čemu se radi, na njegov telefon mi se javio izvesni Bojan, koji mi je rekao da je Nikola van grada i da će mi se javiti. Ako Nikola Jovanović ima imalo ljudskog dostojanst­va, doživotno treba da ga bude sramota zbog onoga što je učinio. Ali ne verujem da je tako, ako nije našao za shodno da se javno izvini Vuku Jeremiću za gadosti koje je o njemu i njegovoj porodici izgovorio.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia