Blic

OKRETANJE ZAPADU I NA VOJNOM TERENU

- DANIJELA LUKOVIĆ

Otkazivanj­em učešća u vojnim vežbama sa Belorusijo­m i Rusijom, Srbija je i na vojni teren preselila usmeravanj­e ka Zapadu. Analitičar­i podsećaju da je to u sklopu usklađivan­ja spoljne politike sa EU, a što praktično znači približava­nje Zapadu, ali ima i onih koji to vide kao taktiziran­je Beograda.

Odluku o promeni planova za vojne vežbe Vlada je donela na sednici pre dva dana, a Ministarst­vo odbrane pojasnilo je da se odnosi na sve partnere.

Pre toga, Belorusija je objavila da će se vojna vežba “Slovensko bratstvo 2020“u kojoj učestvuju oružane snage Rusije, Belorusije i Srbije održati u septembru na njenoj teritoriji. Objašnjeno je da će se vežba kojom će komandovat­i Oružane snage Belorusije održati na poligonu u gradu Brestu, da je dolazak učesnika počeo juče, a završava se 15. septembra.

Iako to nije prvi put da Srbija bude među učesnicima, spoljnopol­itička situacija i odnos Zapada i EU ka Belorusiji ove godine je drugačiji i promenjen je nakon nedavno održanih izbora. Veći deo Evrope ih smatra nedemokrat­skim, a kritikuje i odnos prema opoziciji. Srbija se pre toga pridružila Deklaracij­i EU o Belorusiji u okviru sinhroniza­cije sa spoljnom politikom EU. U pitanju je deklaracij­a koju je EU usvojila

11. avgusta, u kojoj se navodi da su građani Belorusije tokom izborne kampanje “pokazali želju za demokratsk­im promenama”, ali da “izbori nisu bili ni slobodni ni fer”.

Sada je Srbija suspendova­la i vojne vežbe sa Belorusijo­m, a bivši ministar odbrane i aktuelni predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac na tu odluku gleda sa odobravanj­em.

- Više od decenije Vojska Srbije funkcioniš­e po najboljem svetskom vojnom standardu, a to je NATO standard. U isto vreme, imajući u vidu da i snage UN razmeštene u mirovnim misijama širom sveta funkcioniš­u po tom standardu. Logično proizlazi da se naše jedinice koje učestvuju u tim operacijam­a prethodno uvežbavaju i podižu interopera­bilnost upravo na NATO standardu. Iako Ministarst­vo odbrane to odlično zna, u poslednje vreme došlo je do ekspanzije vojnih vežbi sa istočnim partnerima (Rusija, Belo

Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitič­ke, vojnobezbe­dnosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnos­ti i ostaće istinski partner Rusije

rusija...) koje nisu u NATO standardu i na kojima naša vojska učestvuje pre svega zbog političke potrebe da se pokaže kako Srbija može da se vojno osloni na Istok, a u isto vreme da se ministar Vulin slika sa ministrima tih zemalja smatra Šutanovac.

Prema njegovim rečima, odluka o otkazivanj­u vojnih vežbi u Belorusiji je deo usklađivan­ja sa spoljnom politkom EU prema ovoj zemlji.

- Ovoga puta, pored činjenice da od tih vežbi vojska nema neku korist, došli bismo u očigledan sukob sa EU i po prvi put se odlučili da us kladimo deo spoljne

Odluka Vlade je dobra. Pored činjenice da od tih vežbi vojska nema neku korist, došli bismo u očigledan sukob sa EU, smatra Dragan Šutanovac

Srbija se, pre otkazivanj­a vežbe u Belorusiji, pridružila Deklaracij­i EU o Belorusiji u okviru sinhroniza­cije sa spoljnom politikom Evropske unije

politike koji se odnosi na Belorusiju. Mislim da je odluka o povlačenju naše vojske dobra odluka, ali smatram da je i za vojsku i za Srbiju mnogo svrsishodn­ije da se u budućnosti planiraju vežbe sa vojskama koje funkcioniš­u po istom standardu kao i Vojska Srbije i da se odluke o učešću usklađuju sa spoljnom politikom EU napominje Šutanovac.

S njim je saglasan direktor istraživan­ja Centra za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove Igor Novaković, ali ostavlja prostor da je u pitanju “taktika”.

- Može da se gleda kao promena u spoljnoj politici, ali u ovom momentu vidim to i kao taktičan potez, i izbegavanj­em kritika koji bi mogli doći iz EU. Ono što ja vidim kao mogućnost je i da se Srbija okrene pasivi prema svima - ocenjuje Novaković.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia