Blic

KO će ČUVATI HRVATSKO NEBO?

-

Pred Hrvatskom su sada tri meseca detaljne analize pre nego što donese odluku koji će od četiri ponuđena aviona čuvati njeno nebo.

Švedska agencija za opremanje obrambenog sektora (FMV) predala je Hrvatskoj ponudu za 12 potpuno novih višenamens­kih borbenih aviona

„gripen C/D“. U pitanju je moderan i dokazan avion koji koristi najnoviju tehnologij­u i raspolaže širokim spektrom delovanja u vazduhu i na tlu.

Avion je u borbenom sistemu vazdušnih snaga Švedske,

Mađarske, Češke, Južnoafrič­ke

Republike i Tajlanda. Stalni razvoj sistema i oružja koje može da koristi, „gripenu C/D“osiguravaj­u decenije potpune operativno­sti, što mu daje određenu prednost u odnosu na konkurente avione.

Francuzi su ponuditi Hrvatima korišćene „rafale“, isprobane i dokazane u Libiji. Dvomotorni

„rafali“su se, naime, pokazali sposobnim da istovremen­o obavljaju zadatke bombardera i presretača. Francuzi još nikome nisu prodali korišćene „rafale“, pogotovu ne one koji su se pokazali efikasnima u Libiji, gde su jedini napadali bez pratnje i zaštite lovaca.

Američke F-16 blok 70 u Evropi su za sada nabavile Bugarska i Slovačka. Ova varijanta, nazvana “viper”, prvi put je poletela u oktobru 2015. godine. Ima centralni pijedestal­ni ekran i modernizov­ani misijski računar. Avion takođe ima strukturne nadogradnj­e kako bi se produžio životni vek aviona. Uključena je napredna veza za prenos podataka, meta za ciljanje, oružje i GPS navigacija.

Izrael će ponovo pokušati Hrvatskoj da proda osavremenj­ene „barake F-16, blok 30“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia