Blic

BEZ PRIVATNIH KUĆA U RIMU

Otac najboljeg tenisera na svetu o diskvalifi­kaciji sa US Opena Nisam siguran da bi sudije izbacile Serenu, Federera ili Nadala da su se našli u Đokovićevo­j situaciji, kaže legendarni Jon Cirijak.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Posle diskvalifi­kacije Novaka Đokovića sa US Opena, tenis više nikada neće biti isti. Jer, sada više nema nazad. Šteta je napravljen­a.

U ozbiljnom teniskom svetu svi se slažu da je Đoković pogrešio. Nema šta, uradio je ono što nije smeo, a sudije su iskoristil­e svoje pravo da ga pošalju kuću. To sve stoji. Problem koji muči većinu je: Zašto se propisi ne primenjuju na sve? Zašto je Sereni Vilijams dozvoljeno da preti sudijama, odnosno Rodžeru Federeru da pogodi dečaka koji skuplja loptice? Pa, čak i Slovenac Aljaž Bedene ima pravo da “nacilja” kamermana i da prođe samo sa opomenom. Ako tako posmatramo skandal u Njujorku, utisak je kao da je Novaku kopana rupa u koju je sam upao.

Srđan Đoković kaže da njegov sin nije kriv, već da “pokušavaju da ga sputaju na svaki način”.

- Na sve moguće načine pokušavaju da sputaju Novaka, ali neće uspeti. On je najbolji teniser na svetu. Sport ujedinjuje ljude, a Novak pokazuje da su Srbi deo evropske civilizaci­je - kratko je rekao Srđan Đoković.

Legendarni Jon Cirjak se slaže da nešto nije kako bi trebalo da bude.

- Nije prvi put da je sudija pogođen lopticom. Pamtim dobro šta se dogodilo 1983.

Za razliku od Njujorka, Novak Đoković, ako odluči da od ponedeljka učestvuje na Mastersu u Rimu, neće moći da boravi u privatnoj kući. Predsednik teniskog saveza Italije Anđelo Binagi rekao je i da će se mečevi igrati pred praznim tribinama.

- Dugo smo razmišljal­i, ali smo na kraju odlučili da situacija sa pandemijom korona virusa još ne dozvoljava da se gledaoci vrate. Igrači će da žive u dva “mehura”. Jedan je na teniskom kompleksu “Foro Italiko”, a drugi je u obližnjem hotelu. Biće im dozvoljeno da se kreću samo između “mehura”, ništa više. Recimo, neće dobiti priliku da odu do grada - dodao je Binagi.

na juniorskom US Openu. Štefan Edberg je odservirao as, a loptica je u međunožje pogodila sudiju Dika Verthajma. On se sapleo, udario glavom u beton i kasnije

izdahnuo u bolnici. Meč nije bio ni prekinut, a Edberg je osvojio trofej. Mislim da je glavna greška što Đoković nije bio opomenut nekoliko poena ranije, u devetom

gemu, kada je posle izgubljeno­g gema snažno udario lopticu. Trebalo je da ga glavni sudija tada upozori - kaže Jon Cirjak.

Bivši rumunski teniser je dodao da nema razloga da brani Đokovića jer su svi videli šta se dogodilo.

- Novak mi nije bi brat, ni najbolji prijatelj. Ali je veličanstv­en teniser. Mislim da nije zaslužio da ga diskvalifi­kuju, pogotovo ne na turniru na kojem nema druge velike zvezde. Dobro, tu je Serena, niko više. Nisam siguran da bi isto postupili da su na Novakovom mestu bili Serena, Federer ili Nadal, i da je na tribinama bilo 20.000 ljudi. Đoković nije agresivno postupio. Linijski sudija je trebalo da prati igru. Loptica se nije kretala brže od 40-50 kilometara na sat. Ako ne gledaš, onda ostani kod kuće, nemoj da budeš sudija. Bilo mi je i čudno što je supervizor odmah istrčao na teren i počeo da viče “gotovo je, gotovo je!”. U tom trenutku, vrednost US Opena je pala za 30 odsto - poručio je Cirjak.

Novak nije agresivno postupio. Loptica se nije kretala brže od 40-50 kilometara na sat. Ako ne gledaš, onda ostani kod kuće, nemoj da budeš teniski sudija

n

 ??  ??
 ??  ?? jon cirijak kaže da ne mora da brani novaka jer su svi videli da nije kriv
jon cirijak kaže da ne mora da brani novaka jer su svi videli da nije kriv

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia