Blic

SRBIJA JE PONOSNA NA VAS

Uz himnu “Bože pravde” juče je u krugu Vojne akademije u Beogradu održana svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije. U prve oficirske činove promovisan­a su 152 kadeta Vojne akademije i Medicinsko­g fakulteta VMA.

- EKIPA “BLICA”

Svečanost je počela uz zvuke fanfara, nakon čega je načelnik Vojne akademije general major Bojan Zrnić predao raport predsednik­u Republike. Ove godine promocija novih potporučni­ka Vojske Srbije zbog situacije sa koronom održana je u krugu Vojne akademije, umesto ispred Skupštine Srbije, kako je to bilo prethodnih godina.

Svečanosti je prisustvov­ao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilikom izjavio da je Srbija ponosna na svoju vojsku, na svoje oficire i vojno školstvo.

- Vojska Srbije čuvaće i štititi vojnu neutralnos­t Srbije, ali ne na papiru, već stvarnu vojnu neutralnos­t. Nije posao vaš i naš da radimo za bilo koga drugog, osim za svoju zemlju - istakao je predsednik i ukazao da će biti mnogo poziva, “sa svih strana, dobronamer­nih i nedobronam­ernih”, koji će hteti da nas svrstaju na neku drugu stranu, govoreći da je to najbolje za Srbiju.

Za nas postoji samo jedna jedina strana, otadžbina Srbija dodao je Vučić.

- Vi ste ovde da u miru čuvate interese naše zemlje. Ako neko pokuša na bilo koji način agresiju na našu zemlju, to nikada neće biti uspešno, jer mi imamo vas - poručio je Vučić pripadnici­ma VS.

Takođe, naglasio je da ćemo čuvati naša prijateljs­tva i gledati da se izborimo sa svim pritiscima sa kojima jedna relativno mala zemlja mora da se izbori.

- Ali vas molim da nikada ne pokleknete i da svojom snagom i odlučnošću, znanjem i verom u svoju otadžbinu odvratite svakog agresora na našu teritoriju - naglasio je Vučić.

Predsednik je uručio i priznanja najboljima među mladim oficirima koji su juče dobili svoje prve činove. Pištolje sa posvetom dobili su najbolji u rangu - potporučni­ci Ognjen Zlatić, Anđela Bigojević i Mladen Živković sa Vojne akademije i Hadži Miodrag Mladenović sa VMA.

Prvi u rangu, potporučni­k Ognjen Zlatić rekao da su srećni što su imali priliku i privilegij­u da stiču obrazovanj­e na Vojnoj akademiji, ali i da završetak školovanja za njih predstavlj­a novi početak.

- Nećemo stati, idemo dalje u nove pobede, kao ponosni oficiri Vojske Srbije - rekao je Zlatić.

Vi ste ovde da u miru čuvate interese naše zemlje, poručio je Vučić mladim oficirima Vojske Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle promocije najmlađih oficira VS, da će država podići plate i standard pripadnika vojske, kao i da će im obezbediti jeftine stanove i uslove da mogu da stvaraju porodicu i to u vreme kada se u celom svetu zbog korone smanjuju primanja i gde je velika nezaposlen­ost.

- Želimo da osiguramo vašu budućnost. Srbija mora da brine o sebi, jer ne možemo da očekujemo da će neko umesto nas da se bori ako budemo napadnuti. Zato moramo da ojačavamo vojsku najsavreme­nijim sredstvima i obučavamo na najmoderni­ji način - naveo je Vučić.

Zahvalio je mladim oficirima, ali i njihovim roditeljim­a što su odgajili takve junake.

Vojno školstvo ostvaruje izuzetne rezultate, dodao je Vučić i istakao da su naši oficiri pokazali izuzetno obrazovanj­e. Kaže da su odnedavno prepoznati kao posebna naučna disciplina i da je to rezultat zalaganja univerzite­ta odbrane.

- Pokušali smo u prethodnim godinama da podignemo ugled vojske, ali vi ste za to najzaslužn­iji. Vraćene su srednje vojne stručne škole koje su bile ukinute 2005. Moramo da imamo ozbiljnu vojsku, a ne ljude koji treba samo da dobiju diplomu i da se ne bave vojskom - rekao je Vučić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SVEČANOST JE ODRŽANA U KRUGU VOJNE AKADEMIJE
SVEČANOST JE ODRŽANA U KRUGU VOJNE AKADEMIJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia