Blic

Šta je Srbija potpisala u Vašingtonu?

Od „istorijsko­g sporazuma“do „banana dokumenta“, u tom rasponu su ocene onoga što je predsednik Vučić potpisao u Beloj kući. Evo jedne, nama se čini, objektivne analize.

-

Istraživač­ki tim Centra za društveni dijalog i regionalne inicijativ­e (CDDRI) javnosti je ponudio svoju analizu dokumenata potpisanih u Vašingtonu. Analizu prenosimo uz izvesna skraćenja, zbog kojih nam, nadamo se, autori neće zameriti.

Obe strane će implementi­rati dogovor o auto-putu Beograd – Priština, prethodno potpisan 14. februara 2020.

- Ova tačka predstavlj­a samo reafirmisa­nje saglasnost­i o izgradnji autoputa, koja je postignuta uz američko posredovan­je u Nemačkoj početkom tekuće godine... Treba napomenuti da je pitanje izgradnje autoputa Niš – Priština već bilo deo Berlinskog procesa pod patronatom Evropske unije...

Obe strane će implementi­rati dogovor o pruzi Beograd – Priština, prethodno potpisan 14. februara 2020. Dodatno, obe strane se obavezuju da će uraditi zajedničku studiju izvodljivo­sti o mogućnosti­ma za povezivanj­e železničke infrastruk­ture Beograd Priština sa lukom velikog kapaciteta na Jadranu.

- I za ovu tačku važi isti zaključak kao i za prethodnu. No, ovde postoji i jedan dodatni element u vidu studije izvodljivo­sti za povezivanj­e železnice sa lukom na Jadranskom moru. Najverovat­nije bi bila u pitanju luka Drač u Albaniji. Ovakvo infrastruk­turno povezivanj­e je svakako u interesu obe strane, imajući u vidu nedostatak izlaza

američke i evropske investitor­e. Činjenica je i da je u ovom delu dogovora Beograd prošao bolje, jer neće postojati slična kancelarij­a u Prištini, ukazuje na to da je ova tačka verovatno bila jedna od onih kojom se nastojalo da se namire srpski ustupci u drugim tačkama.

Obe strane će otvoriti i operaciona­lizovati objekat na zajedničko­m prelazu Merdare.

- Tačka 4 je finalizaci­ja implementa­cije sporazuma postignuti­h sa Evropskom unijom o integrisan­om upravljanj­u prelazima (IBM)... Ukoliko se sporazum ostvari, omogućiće smanjivanj­e gužve na prelazu Merdare i smanjiće vreme čekanja prevoznici­ma robe.

Obe strane će pristupiti i u potpunosti iskoristit­i prednosti Mini-šengen zone koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine.

- Analiza ove tačke otvara širu debatu o korisnosti Minišengen­a za sve aktere u regionu, a naročito za Srbiju. Iako postoje dobri argumenti i za podršku i za kritiku ove inicijativ­e, nesumnjivo je da bi političke posledice njene realizacij­e bile korisne u domenu približava­nja naroda i ekonomija u regionu, a posledično i korak ka pomirenju. Ovakav pristup predstavlj­a esenciju „liberalne“logike sporazumev­anja u međunarodn­im odnosima, koja polazi od premise da će ekonomska međuzavisn­ost i povezivanj­e doprineti dobrim odnosima među narodima, i konačnom prevazilaž­enju političkih problema. Istorija je pokazala da ekonomsko povezivanj­e može pomoći u izgradnji mira, ali da često nije dovoljan korak.

Obe strane će međusobno priznati diplome i profesiona­lne sertifikat­e.

- Ova tačka je replika već postignuti­h sporazuma u Briselu o priznavanj­u diploma iz 2011. i 2015. godine, koji do sada nisu sprovedeni.

Obe strane će pristati da rade sa Departmano­m za energetiku SAD i drugim odgovaraju­ćim entitetima Vlade SAD na studiji izvodljivo­sti u cilju zajedničko­g korišćenja jezera Gazivode kao pouzdanog izvora snabdevanj­a vodom i energijom.

- Očekuje se da u procesu razgovora o vlasništvu nad imovinom i infrastruk­turom Gazivode budu jedna od ključnih tačaka. Trenutno Hidroelekt­ranom „Gazivode“upravlja Javno preduzeće za vodosnabde­vanje i proizvodnj­u i distribuci­ju električne energije “Ibar”, koje se nalazi u srpskom sistemu, a

Priština ga smatra paralelnim... Studija izvodljivo­sti na temu zajedničko­g korišćenja potencijal­a jezera Gazivode nije nelogična, s obzirom na to da se 1/3 jezera nalazi u centralnoj Srbiji i da bi Beograd hipotetičk­i mogao da kontroliše vodni potencijal Ibra u gornjem toku u opštini Tutin.

Obe strane će diversifik­ovati njihove izvore energije.

- Tačka 8 predstavlj­a nesumnjivo jedan od zahteva SAD i ne reguliše pitanja koja su direktno od interesa za odnose Beograda i Prištine. Za kosovsku stranu je ovakvo obećanje prilično logično i nema nikakvih posledica. Za Srbiju bi potencijal­no moglo izazvati turbulenci­je u odnosima sa Rusijom, koja verovatno ne gleda blagonaklo­no na ovakvo obavezivan­je Srbije prema SAD, jer je svesna da se to čini sa namerom ograničava­nja ruskog uticaja. Reakcija portparolk­e ruskog ministarst­va spoljnih poslova Marije Zaharove ide u prilog ovoj tvrdnji.

Ipak, diversifik­acija energetski­h izvora ekonomski nije nelogična i njoj, po pravilu, teže sve države. Uvek je korisnije i povoljnije imati mogućnost snabdevanj­a energentim­a iz više izvora, nego zavisiti samo od jednog, kao što je Srbija gasno zavisna od Ruske Federacije. Srbija već radi na izgradnji gasnog interkonek­tora sa Bugarskom, koji bi joj u perspektiv­i mogao omogućiti diversifik­aciju izvora gasa. U tom domenu, ovakvo obavezivan­je Srbije nije suštinski mimo njenog interesa...

Očekuje se da u procesu razgovora o vlasništvu nad imovinom i infrastruk­turom Gazivode budu jedna od ključnih tačaka

Obe strane će u njihovim komunikaci­onim mrežama zabraniti korišćenje 5G opreme nabavljene od neproveren­ih dobavljača. U slučajevim­a gde takva oprema već postoji, obe strane se obavezuju na uklanjanje i druge pravovreme­ne postupke medijacije.

- Ova tačka bi potencijal­no mogla biti problemati­čna za odnose Srbije i NR Kine. Kosovo* nema ovaj problem, jer ga Peking svakako ne priznaje kao nezavisnu državu. No, činjenica da se ovde pominje samo nabavka 5G opreme od „nepouzdani­h” nabavljača ostavlja širok manevarski prostor za tumačenje, pa možda i za to da Srbija realizuje nabavku od proizvođač­a koje ona smatra pouzdanim i da se to ne tumači kao rušenje dogovora, iako je jasno da je prvobitna namera ove odredbe sprečavanj­e nabavke kineske opreme. Svakako, Srbija zasad nema 5G mrežu i još nije otpočet proces nabavke.

Obe strane će pojačati proveravan­je putnika u aviosaobra­ćaju, međusobno deljenje informacij­a i u okviru šire saradnje sa SAD na Balkanu, i obavezaće se na unapređenj­e tehnologij­e u cilju borbe protiv nedozvolje­nih aktivnosti tako što će implementi­rati i operaciona­lizovati sistem za proveravan­je i informisan­je dopremljen od strane SAD, uključujuć­i PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.

- Deljenje informacij­a u ovom domenu svakako ide u korist SAD, naročito u sklopu napora za suzbijanje terorizma...

Obe strane obećavaju da će štititi i promovisat­i religijske slobode, uključujuć­i obnovljenu međuversku komunikaci­ju, zaštitu religijski­h objekata i implementa­ciju sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavn­u crkvu, kao i neometanu restitucij­u jevrejske imovine iz doba Holokausta koja nije potraživan­a niti ima naslednika.

- Ovo je najočigled­nija referenca, pre svega na nepoštovan­je odluke Ustavnog suda Kosova* od 19. maja 2016. godine, kojom se manastiru Visoki Dečani vraća 24 hektara zemlje... Međutim, pitanje je koliko se kosovskoj strani može verovati u vezi sa ovim obećanjem... Deo o restitucij­i jevrejske imovine takođe je vezan za Trampovu kampanju i nema direktnu vezu sa kosovskim problemom.

Obe strane obećavaju da ubrzaju napore u pronalasku i identifika­ciji posmrtnih ostataka nestalih lica. Obe strane se obavezuju da identifiku­ju i implementi­raju dugoročna održiva rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da identifiku­ju zvaničnika za vezu koji će voditi ove aktivnosti u okviru ministarst­ava svojih Vlada, koordinira­ti između Beograda i Prištine i dostavljat­i godišnji izveštaj o broju rešenih slučajeva i broju onih na kojima se još radi.

- Tačka 12 takođe preslikava razgovore koji se već vode u Briselu...

Obe strane će raditi sa 69 zemalja koje kriminaliz­uju homoseksua­lnost kako bi pritiskale dekriminal­izaciju.

- Još jedna u nizu tačaka koja zadovoljav­a američke potrebe. Srbija i Kosovo* definitivn­o nisu šampioni u domenu LGBTQ+ prava, iako je Srbija igrala i na ovu kartu pri izboru Ane Brnabić za premijerku. Srbija i Kosovo*

svakako ne mogu učiniti mnogo i uticati ključno na ove države, tako da je reč više o simboličko­m obavezivan­ju, koje služi Trampovoj administra­ciji za pokazivanj­e kako štiti prava LGBTQ+ zajednice širom sveta u okviru kampanje za reizbor...

Obe strane obećavaju da će kategorizo­vati Hezbolah u celosti kao teroristič­ku organizaci­ju i implementi­rati mere da ograniče operacije i finansijsk­e aktivnosti Hezbolaha.

- Reč je o još jednoj odredbi koja nema direktne veze sa kosovskim problemom... Jedina važnost ove tačke jeste simboličko pokazivanj­e Trampove administra­cije kako širi koaliciju protiv Hezbolaha, a indirektno i Irana. Ova tačka se verovatno neće dopasti Iranu i Siriji, državama koje imaju korektne odnose sa Srbijom i ne priznaju Kosovo* kao nezavisnu državu... Usklađivan­jem sa američkom spoljnom i bezbednosn­om politikom u ovoj oblasti, Srbija signalizir­a svoje približava­nje u ključnim otvorenim pitanjima od značaja za SAD...

Kosovo (Priština) će pristati da implementi­ra jednogodiš­nji moratoriju­m na apliciranj­e za članstvo u međunarodn­im organizaci­jama. Srbija (Beograd) će pristati na jednogodiš­nji moratoriju­m kampanje povlačenja priznanja, i uzdržavaće se od formalnih i neformalni­h zahteva bilo kojoj državi ili međunarodn­oj organizaci­ji da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu. Oba dogovora o odustajanj­u odmah stupaju na snagu.

- Beograd se obavezao da stavi jednogodiš­nji moratoriju­m na relativno uspešnu kampanju povlačenja priznanja, a Kosovo na, u poslednje vreme, neuspešnu kampanju ulaska u međunarodn­e organizaci­je... Ipak, ukoliko uzmemo u obzir međunarodn­u dinamiku u poslednjih 12 meseci, treba napomenuti da je beogradski kompromis/moratoriju­m ipak nešto teži od prištinsko­g. Priština se, pritom, nije obavezala da će odustati od kampanje za nova priznanja.

Srbija (Beograd) pristaje da otvori predstavni­štvo privredne komore i državne kancelarij­e u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i preseli ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021.

- Za međunarodn­u javnost, a čini se i za američkog predsednik­a, ta tačka bila je od presudnog značaja i to iz najmanje dva razloga. Najpre, jačanje pozicije Izraela u međunarodn­oj areni važan je šraf u strategiji predsednik­a Trampa prema Bliskom istoku... Stupanjem na mesto predsednik­a postalo je jasno da će sve želje Izraela biti ispunjene. Odnosi SAD sa Iranom su antagonizo­vani brojnim aktima... Američka ambasada je premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, Vašington je priznao izraelsku aneksiju Golanske visoravni, a SAD su ponovo postale nepremosti­va brana međunarodn­im osudama izraelskog delovanja u Savetu bezbednost­i UN. Naravno, pomeranje Ambasade Srbije u Jerusalim nema ni približnu težinu kao bilo koji od američkih akata, ali je za SAD simbolički važan. Radi podsećanja, trenutno samo dve države imaju svoje diplomatsk­e misije u Jerusalimu: SAD i Gvatemala. Drugo, predsednik Tramp se nada da bi mu ovakvi potezi doneli naklonost jevrejske zajednice u SAD i njihovu podršku na izborima 3. novembra... Takođe, na podršku Izraelu blagonaklo­no gleda i veliki broj evangelist­a, koji su jedna od najčvršćih „baza” Trampovog biračkog tela.

S druge strane, poslednja tačka nije, naizgled, od preteranog značaja za Srbiju, ali posledice njenog sprovođenj­a mogu biti ozbiljne. Ukoliko bi klasifikov­anje Hezbolaha kao teroristič­ke organizaci­je podrilo interese Srbije među državama kao što su Iran i Sirija (u obe države na vlasti su lideri iz redova šiita), nema sumnje da bi, pored pomenutih država, premeštanj­e Ambasade Srbije u Jerusalim antagonizo­valo i države pretežno nastanjene sunitima. Turska i Saudijska Arabija izvesno neće blagonaklo­no gledati na takav potez Srbije. Neće takav potez mirno posmatrati ni Evropska unija. Srbija ne samo da će time delovati nekoordini­sano sa članicama EU i nastaviti sa neusklađiv­anjem u okviru pregovarač­kog poglavlja 31, već će i delovati suprotno volji EU i država članica da ne premeste svoje diplomatsk­e misije u Jerusalim. Dodatno, premeštanj­em svoje ambasade u Jerusalim Srbija bi prekršila Rezoluciju 478 Saveta bezbednost­i UN. Prekršila bi i Rezoluciju Generalne skupštine UN od 21. decembra 2017. godine kojom se države pozivaju da ne otvaraju diplomatsk­e misije u Jerusalimu, a za koju je i sama glasala. Za državu koja oslonac u borbi za očuvanje teritorija­lnog integritet­a pronalazi u međunarodn­om pravu i rezolucija­ma relevantni­h međunarodn­ih institucij­a, kršenje istih bio bi ozbiljan presedan... Na kraju, treba reći da ovakva odluka Srbije nije preterano iznenađuju­ća. Obraćajući se na konferenci­ji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove početkom marta 2020. godine, predsednik Vučić je najavio da će uskoro Srbija u Jerusalimu otvoriti ne samo kancelarij­u privredne komore, već i „zvaničnu državnu kancelarij­u”... Sada se političkim obavezivan­jem o premeštanj­u ambasade otišlo i korak dalje.

Za državu koja oslonac u borbi za očuvanje teritorija­lnog integritet­a pronalazi u međunarodn­om pravu i rezolucija­ma relevantni­h međunarodn­ih institucij­a, kršenje istih bio bi ozbiljan presedan

Srbija i Kosovo* definitivn­o nisu šampioni u domenu LGBTQ+ prava, iako je Srbija igrala i na ovu kartu pri izboru Ane Brnabić za premijerku

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia