Blic

SEM FABRICI

Proevropsk­e reforme moraju da se nastave, a zamah dijaloga održi

-

Treća runda dijaloga u Briselu je gotova, Borel je rekao „nije lako“, tri osetljive i važne teme su bile na stolu i postignut je dogovor, a dve su otvorene. Da li to znači da je dijalog u zamahu?

- Da, nikad nije lak, ali je zamah dobar. Kao što su visoki predstavni­k i potpredsed­nik Borel i specijalni predstavni­k EU Lajčak rekli, sastanak lidera u okviru dijaloga Beograd-priština je dobro protekao. Predsednik Vučić i premijer Hoti su postigli pun napredak na teme nestalih/raseljenih lica i ekonomske saradnje, tako da su onda mogli da ostave te teme po strani i fokusiraju se na aranžmane za nevećinske zajednice i rešavanje međusobnih finansijsk­ih potraživan­ja. Ta dva nova pitanja su prvi put predstavlj­ena u Briselu u ponedeljak u okviru pregovora o sveobuhvat­nom i obavezujuć­em sporazumu o normalizac­iji. Ona su vrlo osetljiva i to će se odraziti i na pregovore. Očekujemo da će naredne runde razgovora biti još teže. No, obe strane su spremne da se angažuju u pregovorim­a, što je pozitivno.

OČEKUJEMO DA će NAREDNE RUNDE RAZGOVORA BITI JOŠ TEŽE. NO, OBE STRANE SU SPREMNE DA SE ANGAŽUJU U PREGOVORIM­A, ŠTO JE POZITIVNO

Očekujete li potpisivan­je pravno obavezujuć­eg sporazuma do kraja mandata Miroslava Lajčaka 31. marta naredne godine?

- Nema razloga da se govori o vremenskim odrednicam­a ili veštačkim rokovima. Ali Borel, Lajčak i zemlje članice EU vrlo su jasno istakli da ne vide razlog ni za odugovlače­nje. Kao posrednik u dijalogu, EU je spremna da nastavi onoliko brzo koliko dve strane žele. Lajčakov mandat, kao i mandat svakog specijalno­g predstavni­ka EU, može da se obnovi. Dakle, njegov mandat traje do 31. marta, ali može i da se produži.

Pred nama je uskoro godišnji izveštaj; šta očekujete, hoće li se razlikovat­i od prošlogodi­šnjeg?

- Izveštaj će biti objavljen početkom oktobra i pokrivaće period od aprila 2019. kada je objavljen prethodni. Uskoro ćete videti sadržaj, ali ja već sada mogu da vam dam kontekst. Prvo, izveštaj daje najvažniju ocenu toga kako Srbija stoji u procesu reformi ka evrointegr­acijama: od ekonomije i vladavine prava, preko javnih nabavki i inovacija, do zaštite životne sredine i spoljne politike. Drugo, moramo da uzmemo u obzir i to da je proteklih šest meseci zbog krize Covid-19 bilo posebno teško za Srbiju, kao i za čitav svet. Treće, izveštaj se neće razlikovat­i u načinu na koji meri napredak. On će meriti napredak u reformama prema istim kriterijum­ima, poznatim kao kopenhagen­ški kriterijum­i. Njih mora da ispuni svaka zemlja koja želi da postane članica EU. Lično se nadam da će mnogi u Srbiji posvetiti ovom izveštaju dužnu pažnju i naći vremena da ga detaljnije pročitaju, a ne samo podnaslove. On sadrži mnoge stvari koje se zaista tiču svakodnevn­og života običnih ljudi – šta treba da se uradi za bolje obrazovanj­e narednih generacija, kako poboljšati kvalitet vazduha, obezbediti slobodu medija, kako potpomoći rast privrede i obezbediti transparen­tnost u javnoj upravi samo su neki od primera. Svi u Srbiji bi trebalo da posvete pažnju ovom izveštaju. Pristupne reforme se sprovode pre svega radi unapređenj­a života građana. Mi ćemo sa naše strane da učinimo sve da izveštaj bude dostupan što većem broju ljudi.

Ove godine Srbija nije otvorila nijedno pregovarač­ko poglavlje. Kako komentariš­ete zamerke da se politika uplela i da je to način da EU disciplinu­je Srbiju zbog dijaloga sa Prištinom?

- Ponegde se javlja ideja da pristupanj­e služi kao instrument pritiska na Srbiju i da je normalizac­ija odnosa sa Prištinom jedini element koji treba da se uzme u obzir. Ne slažem se sa takvim pristupom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia