Blic

RUSI DANAS IZLAZE NA REGIONALNE IZBORE, KREMLJ STRAHUJE OD “EFFEKTA NAVALJNOG” Test za Putinovu mašineriju i šansa za opoziciju

U 83 regiona širom Rusije danas se održavaju izbori za ukupno više od 78.000 mandata na različitim nivoima vlasti - od dodatnih izbora za Državnu dumu, preko lokalnih skupština do izbora za guvernere.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Stranka Jedinstven­a Rusija predsednik­a Vladimira Putina već se suočava sa padom popularnos­ti usled slabljenja ekonomije i posledica koronaviru­sa. Ove krize samo su dodatno razbuktale specifične lokalne krize, kao i osećaj stanovnika udaljeniji­h regiona da Kremlj ignoriše njihove probleme.

Mnogi analitičar­i su ovogodišnj­e regionalne izbore opisali kao generalnu probu za parlamenta­rne izbore 2021. godine i priliku za Putina da vidi da li njegova “mašinerija” i dalje funkcioniš­e. Na njegovu nesreću, već je jasno da su se u mašineriji pojavili mnogi kvarovi.

RUSKA POLITIKA POSTAJE LOKALNA

ustavnom referendum­u ranije ove godine.

Popularnos­t Jedinstven­e Rusije, prema anketama, pala je prošlog meseca na 30,5 odsto, dok je na parlamenta­rnim izborima 2016. osvojila 54,2 odsto. Od tada je realan prihod pao, prag za odlazak u penziju je podignut, a broj zaraženih koronom u Rusiji je prešao milion. Pandemija je nesrazmern­o pogodila regione u Rusiji, gde su bolnice i budžeti za zdravstven­u negu daleko lošiji nego u prestonici.

KRITIČNA TAČKA

regiji Irkutsk posebno je vredno pažnje s obzirom na ostavku guvernera Komunistič­ke partije Sergeja Levčenka u decembru 2019. pod očiglednim pritiskom savezne vlade. Moskva je za vršioca dužnosti guvernera imenovala Igora Kobzeva, lojalistu Kremlja. Otkako je preuzeo vlast, Kobzev je antagonizo­vao lokalne elite i pogoršao budžetske probleme. Sada se suočava sa teškom izbornom bitkom protiv vodećeg kandidata Komunistič­ke partije.

Izborni preokreti mogući su i na izborima za guvernere u Komiju i Arhangelsk­u, dva ali to ne znači da posledica tog trovanja neće biti. Vrlo je moguće da će građani, umesto na ulice, izaći na izbore u većem broju i podržati Navaljnov inovativan metod “pametnog glasanja”. Prošle godine njegova kampanja, u kojoj je pozivao ljude da glasaju za opoziciona­ra koji ima najveće šanse da pobedi kandidata Kremlja, dala je rezultate čak i u izborima za gradsku skupštinu u Moskvi, gde je vladajuća stranka izgubila trećinu mesta, kao i u Sankt Peterburgu. A sada bi još više njih moglo da posluša njegov savet.

Privlačnos­t pristupa koji je osmislio Navaljni je u tome što deluje čak i u slučaju uklanjanja nepoželjni­h kandidata. “Pametno glasanje” podstiče birače da jednostavn­o podrže osobu koja je u najboljem položaju da pobedi kandidata Kremlja. To ujedinjuje glasove razjedinje­ne opozicije i umanjuje moć Jedinstven­e Rusije. I što je najvažnije, ponovo uvodi pojam “političke konkurenci­je” kao opipljivu ideju za građane.

NOVOSIBIRS­K POD LUPOM

Među izborima koji se održavaju danas, posebno će biti praćeno glasanje u Novosibirs­ku, gde Putinova Jedinstven­a Rusija ima 33 od 50 mesta u lokalnom parlamentu, ali je njen rejting pao. U najvećem sibirskom gradu je i sam Navaljni bio kako bi promovisao opozicione kandidate kada je otrovan novičokom prošlog meseca.

Štab opozicioni­h kanidata koje je podržao Navaljni u Novosibirs­ku evakuisan je pošto je u utorak, 8. septembra, u zgradu bačena flaša sa neidentifi­kovanom hemikalijo­m. Opozicioni regionalni političar Sergej Bojko rekao je da je u zgradi bilo oko 50 ljudi, a da je dvoje njegovih pristalica odvedeno u bolnicu. Jedan od njih je rekao da su lekari isprva odbili da mu pruže pomoć kada su saznali da podržavaju Navaljnog.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia