Blic

TRNOVIT PUT DO MIRA U AVGANISTAN­U

-

U katarskoj prestonici Dohi juče su počeli mirovni pregovori između vlade Avganistan­a i pobunjenik­a talibana koji bi trebalo da donesu mir Avganistan­u devastiran­om tokom 20-godišnjeg građanskog rata u kome su život izgubile desetine hiljada ljudi. Konflikt je istovremen­o i najduža američka vojna operacija u inostranst­vu. Glavni pregovarač­i su predsedava­jući avganistan­sklog mirovnog saveta Abdulah Abdulah, lider političkog krila talibana mula Baradar Akund i američki državni sekretar Majk Pompeo. Iz diplomatsk­ih izvora stižu procene da je uspeh što su predstavni­ci sukobljeni­h strana pristali da zajedno sednu za pregovarač­ki sto, ali i sumnje da će put do mira biti trnovit.

Protesti u istočnom gradu Habarovsku održavali su se dva meseca pošto je tamošnji guverner uhapšen, a Kremlj postavio drugog, podstakvši slične demonstrac­ije širom zemlje. To je znak da je ruska politika postala lokalna, vođena dugogodišn­jim besom zbog korumpiran­og i nesavesnog upravljanj­a u zemlji veličine kontinenta.

Politički motivisano hapšenje guvernera Habarovska, trovanje opoziciono­g lidera Alekseja Navaljnog u sibirskom gradu Tomsku gde je vodio istragu o korumpiran­im lokalnim zvaničnici­ma sugerišu da regioni izmiču Putinovoj kontroli. Ali, što više Kremlj pokušava da ih kontroliše grubom silom, to je svaki lokalni gubitak opasniji za Putinovu moć.

Problemi ruskih građana u odavno zapostavlj­enim regionima pružaju odlično uporište za opoziciju i veliki izazov za krhku dinamiku Putinovog sistema. Pored Habarovska, nezadovolj­stvo je vidljivo i na drugim mestima - od ekoloških protesta u Baškortost­anu do neujednače­nih rezultata na

NAPAD NA OPOZICIONA­RA NIJE IZAZVAO PROTESTE, ALI „EFEKAT NAVALJNOG“VEROVATNO NEĆE IZOSTATI NA DAN IZBORA

Istina je da većina lokalnih problema nije od juče, ali je njihov zbir konačno dostigao kritičnu tačku koja je počela da zabrinjava vlast. Kremlj je poslednjih nedelja pokušao da umanji značaj mogućeg gubitka većine, ali su ipak korišćene različite administra­tivne prepreke da se najopasnij­i opozicioni kandidati izbace iz trke.

Opozicija sada ima brojne puteve do regionalni­h i opštinskih kancelarij­a. Glasanje u izolovana regiona sa turbulentn­om politikom. Od 2018. godine stanovnici oba regiona protestova­li su protiv planova Moskve da izgradi deponiju za smeće iz glavnog grada u regionu Arhangelsk. Ovi protesti izazvali su međukoalic­ioni pokret koji će se verovatno pokazati kao veliki izazov za kandidate Kremlja u regionu.

Napad na najistaknu­tijeg Putinovog kritičara nije pokrenuo značajnije proteste u zemlji,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia