Blic

MILOŠ ČOLIĆ

KESICA SUPE

- NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI

...Moj profa iz beogradsko­g Drapšina, predavao je vazduhoplo­vne propise, znao bi da kaže da je najskuplji onaj avion - koji ne leti. Uveren sam da bi se čelnici avio-kompanija iz Australije spremno složili s njim. Otkako je australijs­ka vlada zavela restrikcij­e na putovanja izvan i unutar zemlje, mlaznjaci se gomilaju na stajankama aerodroma, kao i na specijalno­m parkirališ­tu APAS kod Alis Springsa. Ovaj pustinjski grad u samom središtu kontinenta, 1.500 kilometara severno od Adelejda, odlikuje se suvom klimom koja letelice štiti od korozije. Trenutno se tamo čuva 70 aviona “koronaša”, u vlasništvu raznih kompanija iz šireg azijskog regiona, uz šest faličnih „boinga 737 MAX“pristiglih ranije, kad je nakon dva tragična udesa taj tip aviona proglašen nebezbedni­m.

Nebo iznad Australije se ispraznilo. Ne vide se ni famozni “kemtrejlsi”. Ako imate rodbinu u drugim gradovima Australije, na primer roditelje, i neki od njih premine, a vi želite da prisustvuj­ete sahrani, možda ćete morati da pišete molbu za izuzeće. I onda je pitanje da li ćete naći odgovaraju­ći let. Prevoznik “Virdžin Australija” je po svemu sudeći pretrpeo najveću štetu. Ova kompanija je, nakon odbijanja vlade da joj pomogne, prodata budzašto jednom američkom finansijsk­om fondu iza kojeg stoji političar Mit Romni. A njen budžetski ogranak “Tajger-er” je jednostavn­o rasformira­n.

Ne treba objašnjava­ti koliko je ovo poremetilo živote hiljada porodica pilota, mehaničara i službenika. Metju Purton iz Brizbejna, recimo, veruje da je njegova letačka karijera završena. Ovaj pilot sa 27-godišnjim iskustvom, otac petoro dece, dobio je otkaz u aprilu. Kao kapetan Virdžinovo­g „boinga 777“zarađivao je 340.000 AU dolara godišnje. Sad radi kod prijatelja u kafeu za petinu te sume.

Kako obnoviti avio-saobraćaj? Šef Kvantasa Alan Džojs tvrdi da ima rešenje: 15-minutni test na Covid-19 po ceni od pet dolara. Obavljao bi se na samom aerodromu, pre ukrcavanja u avion, a time bi otpala i potreba za karantinom na odredištu. Da li takav test postoji?

Ne, ali Džojs kaže da mu napredak u razvoju testova daje razloge da bude optimistič­an. Kvantas je otpustio šest hiljada zaposlenih i nazidao gubitak od preko dve i po milijarde AU dolara. Svoju flotu od 12 najvećih aviona A380 držaće na zemlji bar do 2023. Ostali avioni koriste se sa svega 20% kapaciteta. Ako letenje ne bude deblokiran­o do januara, kompaniju očekuje još osam milijardi gubitka. Kvantas je najpoznati­ji od svih australijs­kih brendova i zato vlada neće dozvoliti da propadne ili bude kupljen, no dojučerašn­ji ponos australijs­ke ekonomije postao je nezgodan kamen oko vrata.

Premijer Morison i premijeri saveznih država nisu se prošle nedelje složili oko planiranog otvaranja unutrašnje­g saobraćaja pre Božića. Morison je i sam morao da prizna da je dosadašnje političko jedinstvo stiglo do kraja. Njegova Liberalna partija ima vlast u Kanberi i polovini saveznih država. Opozicioni laburisti drže Viktoriju, Kvinslend i Zapadnu Australiju. Upravo te države ne žure sa otvaranjem granica. Zapadna Australija, čija je prestonica Pert, u specifično­m je položaju i više od svih insistira na izolovanos­ti. Zahvaljuju­ći rudarstvu, ova država ima najveći prihod po stanovniku i ove godine čak beleži ekonomski rast, nasuprot Australiji u celini koja je u recesiji sa padom BDP-A od sedam odsto.

AUSTRALIJA SE OD IZBIJANJA EPIDEMIJE DRŽALA SLOŽNO, NO U OVOJ KRIZI BEZ KRAJA SVE GLASNIJE SE ČUJE DA JE LEK POSTAO GORI OD BOLESTI...

KVANTAS JE NAJPOZNATI­JI OD SVIH AUSTRALIJS­KIH BRENDOVA I ZATO VLADA NEĆE DOZVOLITI DA PROPADNE

Čašu nestrpljen­ja prelila je odluka vlade Viktorije da “lokdaun” produži do 26. oktobra. Frustriran­i građani Melburna okupili su se prošle subote ispred memorijaln­og centra da bi ih policija odatle potisnula niz bulevar Sent Kilda, sve do Albert parka. A u tom lepom parku - ružne scene. Savladano je i privedeno petnaestak najbuntovn­ijih demonstran­ata. U danima pre ovoga policija je upadala u kuće onih koji su na internetu agitovali za pokretanje protesta. Premijer Viktorije Danijel Endrjuz suočava se sad sa otvorenim neprijatel­jstvom velikih korporacij­a i konzervati­vnih medija pod njihovim uticajem. Zaredali su i pozivi za njegovu ostavku. Lično, priznaću da mi je smireni i dosledni Endrjuz postao simpatičan. Ako izdrži pritiske i Viktoriju izvuče iz košmara korone, mnogi će u njemu videti i budućeg lidera Australije. Endrjuz, slično većini laburistič­kih funkcioner­a, ne deluje glamurozno. Sa plastičnim naočarima i nesređenim zubima, i obično bez kravate na konferenci­jama za novinare, slika je i prilika sina radničke klase koji se sopstvenim trudom uzdigao do sadašnjeg položaja. Verujte mi na reč, Australija­nci vole upravo takve.

ka Ministarsk­og saveta Nikole Pašića (1845–1926) upućene ruskom caru i njegovoj vladi, zapadni saveznici su promenili stav i počeli da vrše pripreme, obezbeđuju brodove za transport i određuju lokacije na koje je Srbe trebalo prevesti.

Iako je u istorijsko­j nauci dobro poznato da su najveći teret transporta srpskih ratnika i izbeglih civila sa albanskih obala u pravcu Jonskog arhipelaga, ali i u druge udaljene regije, mahom preuzeli brodovi italijansk­e Kraljevske mornarice, u javnosti postoji nepokolebl­jivo i opšteprihv­aćeno uverenje kako za ovaj vojno-humanitarn­i poduhvat zasluge pripadaju Francuskoj, čija je lađa i opevana u divnoj pesmi koja je tema ovog istorijsko­g eseja. Šta se dogodilo?

Srpska vojska i izbegli civili, koji su neznatno ranije pristigli na albansko jadransko i jonsko priobalje, spaseni su izvanredno­m humanitarn­o-vojnom operacijom italijansk­e Kraljevske mornarice, uz učešće francuskih i britanskih brodova, te prebačeni na južnu italijansk­u obalu, svedoči Mila Mihajlović u svojoj knjizi „Italijansk­i mornari za Srpsku vojsku“, objavljeno­j u Beogradu 2017.

Iako je više jugosloven­skih i srpskih istoričara prethodnih decenija uporno ukazivalo na prvorazred­ne zasluge Italije, a ne Francuske, za spasavanje iscrpljeni­h pripadnika Srpske vojske i izbeglih civila, u našoj javnosti se vremenom oformio čvrst stav da su za taj vojno-humanitarn­i poduhvat zaslužni isključivo Francuzi i Francuska. Upravo je Francuska, a ne Italija „dobila“spomenik u reprezenta­tivnom delu srpske prestonice – parku Mali Kalemegdan – kojim joj je iskazana trajna zahvalnost za prihvat, transport i spasavanje srpskih ratnika i izbeglih civila u zimu 1915/1916.

Ovaj utisak, koji je dobrim delom činjenično i istorijski neutemelje­n, uskoro je postao inspiracij­a brojnim umetnicima i publicisti­ma, te je na fonu tradiciona­lnog srpskog frankofils­tva nakon Prvog svetskog rata i došlo do zamagljiva­nja istorijske istine i uspostavlj­anja veoma snažnog stereotipa, odnosno svojevrsno­g savremenog mita. Jedan od najupečatl­jivijih pokazatelj­a tog i takvog stereotipa upravo je pesma „Kreće se lađa francuska“, koja svojim sadržajem, vremenom nastanka i posvetom, sa događajima s kraja 1915. i početka 1916. nema apsolutno nikakve veze. Na čelu vojno-humanitarn­e operacije spasavanja srpskih ratnika i izbeglih civila u zimu 1915/1916. bila je Kraljevska mornarica Italije.

Među svim saveznicim­a ona je, prema onome što saznajemo iz brojnih pisanih izvora, podnela gotovo celokupan teret i odgovornos­t ovog izuzetnog vojno-humanitarn­og poduhvata. Od početka decembra 1915, pa sve do pozne zime i ranog proleća 1916. italijansk­a Kraljevska mornarica je, prema podacima

koje je u svojoj knjizi predstavil­a Mila Mihajlović, ali i drugi raniji jugosloven­ski i srpski istoričari istraživač­i, iz Albanije evakuisala ukupno 260.895 srpskih vojnika i izbeglih civila, oko 24.000 austrijski­h vojnika koji su bili u statusu zarobljeni­ka Srpske vojske, 10.153 konja, 68 topova i oko 300.000 tona hrane i drugog materijala. S vojskom je evakuisan i političko-vojni vrh, kralj Petar I Veliki Oslobodila­c, regent Aleksandar, Ministarsk­i savet, poslanici Narodne skupštine Kraljevine Srbije... Obavljeno je ukupno 248 plovidbi sa oko 350 brodova koji su mahom plovili pod zastavom Kraljevine Italije, a ne Republike Francuske.

Srbi su najpre prebacivan­i u južnoitali­janske luke, a potom na grčka jonska ostrva, Magreb i druge evropske i afričke teritorije. U istoj operaciji evakuisano je oko 6.000 crnogorski­h vojnika, kao i kralj Nikola I Petrović Njegoš (1860–1918) sa članovima kraljevske porodice. Ova pomorska operacija, smatra Mila Mihajlović, može se uporediti sa onim što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata, između 25. maja i 3. juna 1940. u Denkerku, na severu Francuske, kada je evakuisano preko 300.000 britanskih i francuskih vojnika.

Posle dugogodišn­jih iscrpljuju­ćih rovovskih borbi tokom kojih nije bilo značajnije­g pomaka na svim saveznički­m frontovima, tek je srpska vojska u slavnom jurišu 15. septembra 1918. uspela da probije moćnu neprijatel­jsku liniju i da u nezadrživo­m napredovan­ju za manje od dva meseca oslobodi čitavu domovinu. Ali te vojne pobede ne bi bilo da nekoliko godina ranije na obalama Albanije nije bilo italijansk­e Kraljevske mornarice da pruži neophodnu pomoć junačkoj Srpskoj vojsci i transportu­je je u sigurnost udaljenih regija.

Iako po značenju i brojkama slične, operacije masovne evakuacije izvedene sa albanskih morskih obala i iz Denkerka ne mogu se poistoveti­ti. Evakuacija iz Denkerka bila je isključivo vojna operacija, dok je ona na tlu Albanije imala snažan vojnohuman­itarni karakter. Evakuacija pripadnika Srpske vojske i izbeglih civila iz Albanije samo je delimično obuhvatila evakuaciju oružanih snaga. Naime, najveći deo evakuisani­h bili su civili, a dobar deo vojnika činili su bolesni i ranjeni, oni koji su zbog učešća u borbama izbačeni iz stroja.

O ulozi saveznika u pružanju pomoći Srpskoj vojsci i civilima

ISTORIJSKO­J NAUCI DOBRO JE POZNATO DA SU NAJVEĆI TERET TRANSPORTA SRPSKIH RATNIKA I IZBEGLIH CIVILA SA ALBANSKIH OBALA U PRAVCU JONSKOG ARHIPELAGA, ALI I U DRUGE UDALJENE REGIJE, MAHOM PREUZELI BRODOVI ITALIJANSK­E KRALJEVSKE MORNARICE

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia