Blic

NBA LIGA DOBIJA NOVOG ŠAMPIONA

- DARKO NIKOLIĆ

Posle 3:1 za Kliperse u polufinalu Zapadne konferenci­je, Jokić i saigrači su se našli u ozbiljnom problemu. Ne samo jer su im naprasno postale neophodne tri uzastopne pobede protiv tima koji je prošle godine sastavljen zbog ekspresnog juriša na titulu, već i što su ih ama baš svi opisali. Uz to, i najmlađa zvezda Nagetsa Majkl Porter junior javno je zatražio da se malo manje „igra na Jokića i Mareja”, što je izazvalo pravu lavinu reakcija.

Kada na to dodate i da Klipersi vode sa 16 razlike u petoj utakmici, dobijete strašnu nizbrdicu, uz koju bi se retko ko popeo. Nagetsi jesu, a do 111:105 stigli su uz 22 poena, 14 skokova, pet asistencij­a, dve blokade i jednu „krađu” Nikole Jokića.

Isprva je malo šta polazilo za rukom Nagetsima. Njihov najboljih košgeter iz uvodne serije sa Jutom (u kojoj je Denver takođe gubio sa 3:1, pa prošao dalje), Džamal Marej, samo je pet puta pogodio iz 15 šuteva u prvom poluvremen­u. Klipersi su se naslađival­i i njegovim greškama i “odsustvom” ostatka Nagetsa.

Pritom, Kavai Lenard (meč završio sa 36 poena) i Pol Džordž (26) radili su rivalima maltene šta su hteli i bili ubeđeni da će opravdati ulogu favorita, do koje su došli još u leto 2019, kada su ova dva asa i dovedena u Kliperse da bi se osvojila titula.

- Znate, mnogi su nas prerano otpisali. Ali mi idemo dan po dan. Gledamo da se borimo kako znamo i umemo ne bismo li preživeli ovaj dan i borili se i sledećeg - rekao je trener Nagetsa Majkl Meloun, posle ove utakmice.

A Denver će se boriti još. Jer će „umreti”, u figurativn­om smislu na koji je i mislio njegov trener, naravno, „neki drugi put”. Jokić je među najzaslužn­ijima za to.

Posle očajnog prvog poluvremen­a u kome su Nagetsi šutirali sa 37 odsto uspešnosti (17/45, od čega trojke 3/10), što je bilo drastično lošije od njihovih suparnika (21/42, a dalekometn­a paljba Klipersa bila je na boljem nivou od šuteva za dva poena - dali su devet trojki iz 17 pokušaja), sve se promenilo.

Kako je Denver zaigrao, i ne čudi.

Iskusni Pol Milsap je i odbranom i uz četiri pogođena od pet šuteva u trećoj deonici uneo život u igru Nagetsa. Jokić je sve vreme „bio tu negde”, dirigujući saigračima i u odbrani i u napadu. Kao nekakav general usmeravao je trupe kojima raspolaže, a one su počele da rade baš ono zbog čega su i angažovane. Marej je počeo da pogađa sve više i sve bolje. Rezervisti, poput Montea Morisa i Mejsona Plamlija, da doprinose kada je najveća frka. A onda je Nikola Jokić eksplodira­o.

Nakon velike drame sedmog meča između Boston Seltiksa i Toronto Reptorsa, postalo je jasno da će NBA liga dobiti novog šampiona. Boston je slavio sa 92:87 i tako zakazao duel sa Majami Hitom, koji je imao mnogo više vremena za odmor.

Džejson Tejtum još jednom pokazuje zbog čega je ove sezone izrastao u Ol-star igrača i igra najbolje kada je to bilo najbitnije. Postigao je 29 poena, dodao 12 skokova i upisao još sedam asistencij­a. Džejlen Braun je dodao 21, Markus Smart 16, dok je Kemba Voker stao na 14.

Bura na srpskoj košarkaško­j sceni se ne smiruje! Crvena zvezda i Partizan još od petka i radnog sastanka ABA lige vode rat saopštenji­ma u kojima jedni druge okrivljuju za loše stanje na Jadranu i za blokadu u kojoj se nalazi regionalno takmičenje. Iz Partizana poručuju da postoji sukob interesa između Zvezde i FMP-A i traže da se započne arbitraža na sudu u Lozani, dok iz crveno-belog tabora poručuju da pristaju da se spor pokrene, ali na Trgovinsko­m sudu u Zagrebu.

S druge strane, Partizan je jedini klub koji nije podneo dokumenta za nesmetan početak ABA lige (koji je zakazan za 4. oktobar) te je ligu tako ostavio u blokadi i ona više ne postoji.

Ostali klubovi, koji se nalaze u senci večitih rivala, žele da prave novu ligu. Dragan Bokan, predsednik Budućnosti, predložio je da klubovi osnuju novu ligu, a Partizan i Zvezda, ako budu hteli da je igraju - mogu, u suprotnom - ne moraju.

Iz Zvezde su poručili da su crno-beli jedini krivci za blokadu lige i pozvali su javnost da ne nasedaju na ideju o stvaranju nove lige.

- Upozoravam­o javnost da u ovom trenutku ne naseda na glasine o formiranju nekakve nove ABA lige koja može imati ogromne posledice po sve klubove u regionu! Upozoravam­o avanturist­e, nedorasle funkcijama koje obavljaju, da se nauče korporativ­nom, zakonitom i pravnom postupanju, da izvršavaju odluke organa privrednog društva koji se zove ABA liga j.t.d., jer će bilo kojim postupkom upravo oni prekršiti pravilo zabrane konkurenci­je u odnosu na ABA ligu j.t.d. u kojoj su članovi i snosiće veoma ozbiljne pravne posledice. Apelujemo na javnost da pažljivo prati sve iznete činjenice, dalja dešavanja i eventualne negativne posledice, za koje na bilo koji način neće biti odgovorna KK Crvena zvezda, već isključivo KK Partizan. Crvena zvezda skreće pažnju da bilo kakvo „gašenje“lige, posebno one sa preuzetim višegodišn­jim obavezama od strane sponzora, može da dovede do brojnih sudskih sporova koji bi najviše devastiral­i same klubove članove ABA lige j.t.d., samim tim i košarku u regionu. Status nove lige pred Evroligom iz koje trenutno imamo prohodnost u evrotakmič­enja ne bi bio definisan stoji u saopštenju Zvezde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia