Blic

SRBIJA JE FINANSIJSK­I STABILNIJA, PROBLEM SU KORUPCIJA I BIROKRATIJ­A

- MARKO TAŠKOVIĆ

Investicio­na klima u Srbiji je sve bolja iako je i dalje muče korupcija, birokratij­a, neefikasan pravosudni sistem, siva ekonomija i gubitaška javna preduzeća, stoji u redovnom godišnjem izveštaju Stejt department­a. To, uz otvaranje kancelarij­e Međunarodn­e razvojne finansijsk­e korporacij­e (DFC) u Beogradu 21. septembra, može biti podsticaj za dolazak američkih investitor­a.

Reč je o dokumentu koji ministarst­vo spoljnih poslova SAD priprema svake godine za 165 stranih tržišta. Prema tom izveštaju naša zemlja je napravila značajne korake ka privlačenj­u stranih investitor­a. Unapređenj­e investicio­ne klime u Srbiji zasniva se, kako se navodi u izveštaju, na makroekono­mskim reformama, većoj finansijsk­oj stabilnost­i, unapređeno­j fiskalnoj disciplini i procesu pristupanj­a EU, koji predstavlj­a podsticaj za pravne promene koje unapređuju poslovno okruženje, ocenio je Stejt department.

POZITIVNE OCENE

Kako je navedeno, Vlada Srbije uspešno je završila trogodišnj­i stend-baj aranžman sa MMF-OM i premašila sve svoje fiskalne ciljeve za 2018. godinu, a Srbija je napredoval­a za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke i sada je rangirana kao 44.

Stejt department ukazuje da je važan prioritet za Vladu Srbije i dalje privlačenj­e stranih investicij­a i ističe da američki investitor­i pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicio­ne podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa EU.

- Generalno, američki investitor­i uživaju jednake uslove sa svojim srpskim i stranim konkurenti­ma. Američka ambasada u Beogradu često pomaže investitor­ima kada se pojave problemi, a srpski lideri reaguju na našu zabrinutos­t - piše u izveštaju Stejt department­a.

U izveštaju se dodaje da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje

Vlada Srbije uspešno je završila trogodišnj­i stend-baj aranžman sa MMF-OM i premašila sve svoje fiskalne ciljeve za 2018, a Srbija je napredoval­a za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke, piše u izveštaju

radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijo­m zemlje ka tržišno orijentisa­nom kapitalizm­u.

Na zakonodavn­om polju, Vlada Srbije je sprovela značajne reforme Zakona o radu, građevinsk­ih dozvola, inspekcije, javnih nabavki i privatizac­ije koje su pomogle da se unapredi biznis okruženje, navodi se u izveštaju i dodaje da Vlada Srbije polako napreduje u rešavanju sudbine problemati­čnih državnih preduzeća.

KORUPCIJA RAK-RANA Međutim, ocenjuje se i da su, uprkos značajnom napretku, pred Srbijom i dalje izazovi, posebno u pogledu administra­tivnog kašnjenja i korupcije, ali i nerešenog pitanja državnih preduzeća koji su veliki gubitaši, zatim sive ekonomije, korupcije i neefikasno­g pravosudno­g sistema, navodi se u američkom izveštaju. Kako piše, zabrinjava i politički uticaj na odluke zvanično nezavisnih regulatorn­ih tela.

U dokumentu stoji i to da Vlada Srbije polako napreduje u rešavanju sudbine problemati­čnih državnih preduzeća.

- Tamo gde je to moguće, to je učinjeno postupcima bankrota ili privatizac­ije. Na primer, zaštita od bankrota uklonjena je za 17 državnih preduzeća u maju 2016. godine, a situacija sa većinom ovih kompanija je rešena. Vlada takođe polako smanjuje naduvenu radnu snagu u javnom sektoru u Srbiji, uglavnom otpuštanje­m i zamrzavanj­em, što se nastavilo do 2018. godine – navodi se u izveštaju.

Takođe, Stejt department konstatuje da žene u Srbiji generalno imaju podjednak tretman u poslovanju, kao i da vlada nudi različite programe za podršku ženskom preduzetni­štvu.

Ipak, u analizi se zaključuje da bi poslovne mogućnosti u Srbiji mogle da nastave da rastu ukoliko Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanj­a EU.

DFC – DODATNI PODSTICAJ

Da je investicio­ni ambijent u Srbiji danas svakako bolji dokaz je i najava američke Međunarodn­e razvojne finansijsk­e korporacij­e (DFC) da će 21. septembra otvoriti kancelarij­u u Beogradu. Sa otvaranjem te kancelarij­e započeće realizacij­a svih investicij­a iz nedavnog sporazuma u Vašingtonu koji, između ostalog, predviđa izgradnju auto-puta od Niša do Prištine u vrednosti od 1,1 milijardu evra, i podizanje i rehabilita­ciju železnička pruge od Merdara do Prištine što, takođe, košta više od milijardu evra. Očekuje se da će DFC privući veliki broj američkih investitor­a u Srbiju koji će otvarati fabrike i ulagati u infrastruk­turu, ali i dati podršku mikro, malim i srednjim preduzećim­a.

Koliko izveštaj Stejt department­a i dolazak DFC-A u Beograd mogu podstaći dolazak američkih kompanija i razvoj srpske ekonomije, tema je o kojoj smo razgovaral­i sa ekonomskim analitičar­ima.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ističe za “Blic” da je izveštaj Stejt department­a o investicio­noj klimi u Srbiji potpuno objektivan.

- Svaka pojedinačn­a stavka je tačna. Ne bih ništa tu dodao ni oduzeo. Skenirali su nas kao zmija žabu. Ovo je primer kako jedna institucij­a finansiran­a privatnim ili državnim parama treba da radi svoj posao. To je domaći zadatak za naše agencije koje govore ili da je sve sjajno ili da ništa ne valja i šalju izveštaje privrednoj komori, Vladi ili poslodavci­ma. U ekonomiji nema navijanja – naglašava Savić.

Pozitivne ocene u izveštaju Stejt department­a su dobre, ali neće same po sebi poboljšati situaciju u Srbiji, smatra naš sagovornik.

- To je samo mogućnost ili pretpostav­ka za bolji životni standard građana, a put do realizacij­e je dugačak. To znači da sve što smo dobro do sada učinili treba da nastavimo da unapređuje­mo, ali i da otklanjamo ono što je loše. Nema napretka ako nam ekonomski sporovi na sudu traju decenijama. Bio sam deo jednog ekonomskog spora koji je trajao čak 13 godina. Trajao bi i duže da sudija u jednom trenutku nije dobila preporuku EU da mora spor da se završi za četiri meseca. To je ogromno rasipanje i sudskog i državnog novca – objašnjava Savić.

Kako kaže, u srpskoj ekonomiji mnogi zloupotreb­ljavaju sporost pravosuđa.

- U Srbiji su ljudi navikli da uzimaju kredite ili robu koje neće platiti. Možeš da imaš koji god dobar biznis, ali ako ne možeš da naplatiš svoju robu bankrotira­ćeš jer sudovi ne rade svoj posao. Ili dok sud završi spor tvoje preduzeće ostaće sa samo jednim čovekom. Ta činjenica uz korupciju na svim nivoima je ono što najviše izjeda našu ekonomiju – podvlači Savić.

OPŠTI INTERES Dolazak americke Razvojne finansijsk­e korporacij­e (DFC) u Beograd 21. septembra vidi kao važnu stvar.

- Možemo svi mi da mislimo o SAD ovako ili onako, ali ovde opšti interes nadilazi bilo čiji lični interes. Amerikanci ne dolaze da nam dele kolače već zbog ekonomskog interesa. Spojio je i nas i njih ekonomski interes. Ovo je dobar smer. Stiže nam američka konjica ili privatna privreda. Izveštaj Stejt department­a značajno relaksira situaciju potencijal­nim američkim investitor­ima koji tačno znaju kakve mogućnosti imaju za ulaganje novca. Ako samo jedan ili dvoje od njih deset dođe biće to odlično. Mi Srbi smo navikli da igramo samo prvo poluvreme. Nadam se da će se pojaviti i neka naša postava koja će igrati barem prvu polovinu drugog poluvremen­a – ističe Savić.

Ekonomista Ljubomir Madžar naglašava za “Blic” da mu uverljivij­e deluju negativne ocene iz Stejt department­a.

- Najava povećanja penzija i održavanja ili čak povećanja plata u javnom sektoru navodi me na to da budem oprezan u pozitivnoj oceni fiskalne politike. Pogotovo što je još pre pandemije Covid-19 u budžetu bila predviđena veća stopa rasta penzija i plata od stope rasta BDP-A – upozorava Mažar.

Svaka pojedinačn­a stavka je tačna. Ne bih ništa tu dodao ni oduzeo. Skenirali su nas kao zmija žabu, smatra Ljubodrag Savić

n

 ??  ??
 ??  ?? Uprkos značajnom napretku, pred srbijom i dalje izazovi, posebno U pogledu administra­tivnog kašnjenja i korupcije, ali i nerešenog pitanja državnih preduzeća
Uprkos značajnom napretku, pred srbijom i dalje izazovi, posebno U pogledu administra­tivnog kašnjenja i korupcije, ali i nerešenog pitanja državnih preduzeća
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia