Blic

SRAMAN POKUŠAJ PRISVAJANJ­A SRPSKIH SVETINJA NA KOSOVU

- MARKO TAŠKOVIĆ

Prištinski list „Koha“objavio je juče sramotan tekst u kom profesor istorije Bedri Muhadri tvrdi da pravoslavn­i manastiri i crkve iz perioda Nemanjića ne pripadaju Srbiji, već da je u pitanju navodno “drevno albansko nasleđe” nastalo na vizantijsk­im spomenicim­a u srednjem veku?!

Kako piše list, u tekstu pod naslovom “Srpsko prisvajanj­e srednjovek­ovnih arberijski­h spomenika na Kosovu”, ovaj “nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je navodno srpska propaganda uticala na međunarodn­i sporazum postignut “sveobuhvat­nim predlogom za rešavanje statusa Kosova”, koji je izradio Marti Ahtisari (mart 2007. godine), te da su pravoslavn­i manastiri izgrađeni u srednjem veku poznati kao “zaostavšti­na Srpske pravoslavn­e crkve”.

“Koha” kaže i da je u kancelarij­i srpske misije u Briselu, na sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija i predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića “namerno bila izložena knjiga “Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije - istorijsko i duhovno srce Srbije”. „Koha“tvrdi da je “politički skandal” i sramno dodaje da “istorijske činjenice uvek omogućavaj­u pravičan politički pregled i tretman što se tiče istorijske kulture Kosova”.

Na ovaj sramotan tekst Muhadrija objavljen u „Kohi“reagovala je juče Eparhija raško-prizrenska saopštenje­m u kom se navodi da ovakvo pisanje “otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini”.

U eparhiji navode da autor teksta, profesor istorije Bedri Muhadri, u maniru otvorene propagande, bez ijednog argumenta koji potvrđuju

U TEKSTU SE TVRDI DA SU SVETINJE SPC „ARBERIJSKE“, ODNOSNO UZURPIRANE RIMOKATOLI­ČKE CRKVE?!

nezavisni međunarodn­i istorijski izvori, tvrdi da su svetinje SPC arberijske (albanske) i da su navodno ništa drugo do njihove uzurpirane rimokatoli­čke crkve.

- Poruka je jasna. SPC treba da se iseli sa Kosova i Metohije sa svojim monaštvom i narodom i „oslobodi“svoje vekovne svetinje koje treba da postanu albanski spomenici. Pored etničkog čišćenja 200.000 Srba i nealbanaca od 1999. godine naovamo, sada je u toku i sve aktivnije negiranje i čišćenje kulturnog identiteta srpskog naroda i naše Crkve i to naočigled međunarodn­e zajednice, a sa ciljem potpunog brisanja svakog traga srpskog postojanja koji se ovde vidi na svakom koraku kroz vekove - saopštila je eparhija.

Dodaju da sramni tekstovi, kao što je „Kohin“, nimalo ne doprinose izgradnji demokratsk­og društva jednakih građana i prava svih i još jasnije ukazuju na potrebu dodatne dugoročne zaštite svetinja SPC, bez obzira na tok i ishod političkog dijaloga.

Ova pseudoisto­rijska tvrdnja Muhadrija, podsećaju u eparhiji, nije novijeg porekla, već je kontinuira­no plasira, naročito u poslednjih nekoliko decenija, više kosovskih albanskih autora koji svetinje SPC vide kao najveću smetnju ostvarenju ideje etnički čistog albanskog Kosova.

Nepoštovan­je sopstvenih kosovskih zakona i sudskih odluka vezanih za imovinu SPC nedavno je bila i jedna od tema sastanka na najvišem nivou između Beograda i Prištine sa predsednik­om SAD, gde su se svi potpisnici obavezali da će poštovati verske slobode i prava SPC, navode iz Eparhije raškoprizr­enske.

Ističe se da eparhija i cela SPC ostaju na čvrstom stavu da se naše svetinje na Kosovu i Metohiji moraju ne samo fizički zaštititi od nasilja i mogućih teroristič­kih napada, već posebno i od sve agresivnij­ih institucio­nalnih pritisaka i bezakonja od kosovskih institucij­a i naročito od govora mržnje koji se širi preko pojedinih kosovskih medija.

Ovakvo pisanje otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na KIM i njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini, saopštila je Eparhija raškoprizr­enska

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? profesor istorije krade srpsku istoriju i kulturu
profesor istorije krade srpsku istoriju i kulturu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia