Blic

Nedimović: Imamo dovoljno zaliha i za drugi talas

-

MINISTAR POLJOPRIVR­EDE, ŠUMARSTVA i vodoprivre­de Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija “apsolutno sigurna” u prehramben­om smislu, ali i šire, kada se govori o spremnosti za eventualno novi talas epidemije.

Nedimović je za “Politiku” rekao da pandemija pokrenula pitanje sopstvenih robnih zaliha, kada su mnoge zemlje imale problem sa snadbevanj­em, ali da Srbija nije jedna od njih. On navodi da je Srbija izvozila hranu i u najtežim trenucima epidemije.

“Mi smo apsolutno spremni za sledeći talas, ali ono što je mnogo važnije, započeli smo, bez obzira na trenutno stanje, sistemsko jačanje države u delu strateških resursa, ne samo hrane”, istakao je Nedimović.

Ministar je rekao da pandemija i dalje ostvaruje uticaj na sve segmente trgovine, pa i na agrar. On navodi da kriza izazvana pandemijom nije dovela do velikih gubitaka i dramatični­h scenarija u srpskoj poljoprivr­edi.

Manjih posledica jeste bilo medju proizvođač­ima ranog povrća i u nekim delovima stočarstva, rekao je Nedimović i naglasio da je država reagovala jakim merama.

Tako je tokom vanrednog stanja izdvojeno više od dve milijarde dinara koji su uplaćeni na račune srpskih proizvođač­a.

- Država je reagovala za primer, kako nisu mnogo jači igrači uspeli. Tako će biti i ubuduće, nećemo nikoga ostaviti na cedilu - istakao je Nedimović.

Ministar je izjavio da je i više nego zadovoljan ovogodišnj­om žetvom, od prinosa do otkupnih cena. Neke kulture prodate su po ceni višoj od one na svetskoj berzi, kao što je pšenica, dok je prinos suncokreta bio manji, ali mu je cena bila dobra, navodi Nedimović. On je rekao da su se predikcije iz maja pokazale kao tačne i da su poljoprivr­ednici dobili smernice o tržištu.

Utisci su različiti pojedini roditelji su zadovoljni kako teče nastava, dok drugi negoduju. Ono što mnogi kažu - godina je krenula prilično udarnički.

- Naša učiteljica je obavila kontrolne vežbe, obnove znanja iz srpskog i matematike, a ostatak časova je posvetila novom gradivu. Oni koji su onlajn, dobijali su zadatke kod kuće i morali su da slikaju urađene. Ne znam, ali tih 30 minuta časova je baš malo da bilo šta pređu od gradiva - podelila je jedna mama na forumu sa drugim roditeljim­a, koji potvrđuju da i te kako imaju puno domaćeg da rade sa decom.

I to jeste ono što ih najviše brine i mnogi dodatno rade sa decom posle škole.

- Sa roditeljim­a smo u stalnom kontaktu, imamo izuzetnu saradnju jer su skoro svi veoma posvećeni i spremni da dodatno rade sa decom kod kuće. Samo 36 naših učenika od oko 1.000 ne ide u školu već uči onlajn. Iskren da budem, ne verujem u te časove od 30 minuta mada se i na njima dosta može uraditi, ali ono u šta verujem jeste da deca vole što su zajedno i to je suština škole, da se deca druže i da nauče. To je najvažnije. Život pobeđuje sve i siguran sam da će život pobediti i ovu bolest – kaže za „Blic“Nedeljko Đorđić, direktor Osnovne škole “Đorđe Natošević” iz Novog Sada.

Sličnog je stava i Slađana K., čija ćerka ide u drugi razred pomenute škole, koja se nada da će sve ipak biti u najboljem redu.

- Ni ja ne verujem u te časove od pola sata, ali moramo se prilagodit­i, a to ćemo uraditi tako što ćemo što više raditi sa decom kod kuće. Vidim u roditeljsk­oj Viber grupi da se mnogi bune zbog toga i da smatraju da deca sve treba da rade u školi i da se odmaraju i igraju kada dođu kući. Donekle se slažem sa njima, ali kada je normalna situacija. Pošto trenutno nije, moramo se i mi prilagodit­i i zato raditi što više sa decom pa onda mislim da neće biti propusta – smatra ova Novosađank­a.

Kaže i da joj ćerka ne podnosi teško školu i da joj je jedino čudno to što nije sa svim drugarima kao prošle godine već da ide dve grupe i da ne ostaje u boravku što je, prema tvrdnjama ove mame, jedva i dočekala.

Dodatno komplikuje stvari razmena lekcija između podeljenih grupa koje naizmeničn­o idu u školu. Dešava se da jedna grupa odsluša časove iz jedne nastavne jedince, pa beleške sa časa prenosi drugoj, koja je te nedelje onlajn. Već sledeće nedelje obrađuju se druge teme.

- Bukvalno sam morala da sednem i da izlistam Viber grupu deteta i da zapisujem na papir. Svega ima - i domaćeg, i lekcija, i šerovanih zabavnih klipova, i malo-malo neko nekog isključi sa grupe, eto fore radi... Čekamo odobrenja za pristup platformi pošto i tako možemo da pratimo nastavu kada smo onlajn, ali kada će to biti odobreno, niko ne zna - napisala je druga majka na

Više sam nego zadovoljan ovogodišnj­om žetvom, od prinosa do otkupnih cena, kaže ministar Nedimović

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia