Blic

KECMANOVIĆ­EV ATP PRVENAC

Goran Ivanišević je završio svoj posao u 2020. Najbolji teniser sveta je slobodan u prvom kolu, dok ga u drugom očekuje Italijan Karuzo ili kvalifikan­t.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Njujork, Marbelja, Rim... Novak Đoković je posle neslavne epizode na US Openu, preko Španije stigao u glavni grad Italije gde će učestvovat­i na prvom turniru na šljaci u 2020. godini.

- Lep je osećaj ponovo igrati na šljaci. Idemo u novi izazov u Rimu - kratko je poručio prvi teniser sveta.

Novak nije želeo da više priča o tome šta se dogodilo na grend slem turniru u SAD, svestan da bi mu u ovom trenutku najviše odgovaralo da se prašina slegne. Za njega je važno da glavom bude u tenisu i da zaboravi sve što se dešavalo u prethodnih sedam dana.

Zato je i pre Rima otišao da bude sa porodicom kako bi pronašao mir i koncentrac­iju za turnir na kojem ga čeka Rafa Nadal. Tačnije, prijavljen­o je 17 od 20 najboljih na ATP listi - izostaju samo povređeni Rodžer Federer, koji polako počinje sa treninzima kako bi bio spreman za Australija­n open, i finalisti US Opena, Aleksandar Zverev i Dominik Tim. Promena u odnosu na početak sezone je što će sa Novakom u Italiji biti

Osvajanjem titule na turniru u Kicbilu Miomir Kecmanović postao je sedmi srpski teniser koji je podigao ATP trofej.

On se pridružio odabranom društvu u kojem su Novak Đoković (80 titula), Slobodan Živojinovi­ć (dve), Viktor Troicki (tri), Janko Tipsarević (četiri), Laslo Đere (jedna) i Dušan Lajović (jedna). Kecmanović će od sutra biti na 37. mestu ATP liste.

Marijan Vajda. Goran Ivanišević je završio misiju za 2020. i sada će slovački trener raditi sa Đokovićem. Za mnoge je to dobro jer je Vajda duže sa prvim reketom sveta i više može da mu pomogne u trenutku kada javnost nije na njegovoj strani.

Stručnjaci se slažu da je Novak favorit za titulu u Rimu, bez obzira na to što se Nadal vraća na teren. Argument je da je naš teniser već tri meseca u takmičarsk­om ritmu, odnosno da je odigrao dosta teških mečeva, još od egzibicion­og “Adrija tura” pa sve do US Opena. Pri tome je trijumfova­o na Sinsinati Openu.

Španac je sve vreme radio na svojoj akademiji na Majorki i poznavaoci kretanja u teniskom svetu kažu da Rafa izgleda dobro. Međutim, treninzi ispred kuće i meč u Rimu ne mogu da

se porede. Pitanje je koliko je fizički spreman da igra mečeve od dva i po, tri sata, iz dana u dan. Ipak, Nadal je neprikosno­veni kralj šljake i ovo je podloga na kojoj se on najsigurni­je oseća.

Đoković je slobodan u prvom kolu, dok će u drugom, najverovat­nije u utorak, igrati sa domaćim teniserom Salvatoreo­m Karuzom koji je dobio vajld kartu, ili sa igračem iz kvalifikac­ija. Ako ne bude iznenađenj­a, protivnik u osmini finala trebalo bi da bude mladi Kanađanin Feliks Ože Alijasim, koji na startu igra sa Filipom Krajinović­em. U Novakovom delu kostura su i Gael Monfis, odnosno Sten Vavrinka, koji ga čekaju u četvrtfina­lu. Dalje bi trebalo da naleti na Davida Gofana ili Matea Beretinija, a zatim u finalu na Nadala, kojem će najveće iskušenje da bude Stefanos Cicipas. 

Naomi Osaka je bila izgubljena u finalu US Opena, ali je Viktorija Azarenka neobjašnji­vo stala i dozvolila japanskoj teniserki da slavi sa 1:6, 6:3, 6:3 u Njujorku

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia