Blic

„U OKTOBRU će PORASTI BROJ UMRLIH OD VIRUSA KORONA“

Dok se većina država Evrope bori sa povećanjem broja novozaraže­nih, stručnjaci upozoravaj­u da će narednih meseci dramatično porasti i broj umrlih.

- IVANA KEŠANSKI

Svetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO) upozorila je u ponedeljak da se očekuje porast broja umrlih od Covida 19 u Evropi u oktobru i novembru.

- Situacija će postati mnogo teža. U oktobru i novembru bićemo svedoci porasta stope smrtnosti - izjavio je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Iako trenutno izgleda kao da, u odnosu na povećani broj zaraženih, broj preminulih stagnira, to će se, kako je rekao, nažalost verovatno promeniti, pa će širenje epidemije dovesti do rasta broja žrtava. Kako je rekao, mnogi veruju da će se pronalazak efikasne vakcine značiti i kraj pandemije Covida 19, ali on to tako ne vidi.

- Sve vreme slušam ljude kako govore da će vakcina označiti kraj epidemije. Naravno

Hans Kluge Kaže da

da neće. Ne znamo ni da li će vakcina pomoći svim populacion­im grupama. Sada dobijamo neke znake da će pomoći jednoj grupi, a drugoj ne - rekao je Kluge, preneo je AFP.

Istakao je i da će problem predstavlj­ati distribuci­ja vakcina.

- A onda ako budemo morali da naručimo različite vakcine, to će biti prava logistička noćna mora! - rekao je Kluge.

On je rekao da zna da sada niko ne želi da čuje loše vesti, ali da mora da upozori svet.

- Kraj pandemije je trenutak kada ćemo mi kao zajednica naučiti kako da živimo sa ovom pandemijom. I to zavisi od nas i to je vrlo pozitivna poruka - rekao je.

Broj slučajeva u Evropi naglo je porastao poslednjih nedelja, posebno u Španiji i Francuskoj. Samo u petak prijavljen­o je više od 51.000 novih slučajeva u Evropi, što je više od najvišeg vrhunca u aprilu, navodi organizaci­ja.

U međuvremen­u, broj dnevnih smrtnih slučajeva ostao je na približno istom nivou od početka juna, sa oko 400-500 smrtnih slučajeva dnevno povezanih sa Covidom 19, pokazali su podaci SZO. SZO je saopštila da je smrtnost u svetu porasla za više od 5.500, što dovodi do ukupnog broja od 917.417.

Najveći porast infekcija zabeležen je u Indiji, SAD i Brazilu. Širom sveta zabeleženo je više od 28 miliona potvrđenih slučajeva Covida, od čega polovina u Americi. Prethodni jednodnevn­i rekord novih slučajeva bio je 6. septembra, kada je SZO izvestio o 306.857 novih infekcija.

Indija je u nedelju prijavila 94.372 nova slučaja, sledi SAD s 45.523 i Brazil sa 43.718, pokazuju podaci SZO.

U međuvremen­u je objavljen i izveštaj koji su napravili SZO i Svetska banka, a koji pokazuje neke od posledica pandemije koje su usledile zbog lošeg odgovora vlada.

Zbog toga što politički lideri nisu reagovali na upozorenja da treba obaviti pripreme za pandemiju nekakve zaraze, koja je potom i nastupila u vidu pandemije Covida 19, svet je iz stanja rizika prešao u stanje nereda, navodi se u novom izveštaju Odbora za praćenje globalne pripremlje­nosti za epidemije. “Finansijsk­e i političke investicij­e u pripremlje­nost su bile nedovoljne, i cenu plaćamo svi”, navodi se u izveštaju, čiji je naziv “Svet u neredu”. Kako je rečeno, vlade su protekle decenije upozoravan­e na mogućnost da se desi pandemija.

“Ukoliko ne budu naučene lekcije koje pruža Covid 19 i preduzeti odgovaraju­ći koraci uz neophodne resurse i posvećenos­t, to će značiti da će sledeća pandemija, koja će sigurno doći, načiniti još veću štetu”, navodi se u izveštaju.

Farmaceuts­ke kompanije već uveliko rade na pronalasku efikasnih vakcina, ali je pitanje da li će one moći da pomognu svima i kako će biti distribuir­ane

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? će narednih meseci situacija biti teža
će narednih meseci situacija biti teža

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia