Blic

Pet medalja za mlade matematiča­re na Balkanijad­i

Đačka putovanja otkazana, a roditelji se pitaju šta je sa uplatama

- K. Š., B. J., A. L. P. V.

Školska godina je počela, đaci se navikavaju na nova pravila, a osim fizičke distance i nošenja maski, ono što je kao preporuka stiglo školama jeste da se tokom prvog polugodišt­a đačka putovanja ne organizuju.

Školske ekskurzije mogu da koštaju i do 30.000 dinara, pa se postavlja pitanje šta će se dogoditi sa novcem koji su neki roditelji već uplatili sada kada je su đačka putovanja odložena.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za “Blic” da je od licenciran­ih udruženja koja rade sa školama tražio da mu dostave presek stanja u vezi sa đačkim ekskurzija­ma.

- Koliko je i šta iskorišćen­o za ekskurzije trebalo bi da dobijemo prvih dana naredne nedelje. Zabrana ekskurzija važi za prvo polugođe, a potom će u skladu sa situacijom biti doneta odluka. Sada bi odlazak na ekskurzije bio rizik bez potrebe - kaže Šarčević.

On dodaje da je na snazi vladina uredba koja propisuje mogućnosti kada je reč o povraćaju novca, vaučerima, zamenskom putovanju.

Beogradske, novosadske i niške škole poštuju preporuke, te u ovom polugodišt­u neće realizovat­i putovanja, a direktori pojedinih škola su kazali i šta se dešava sa uplaćenim novcem za ekskurzije.

U beogradski­m školama preporuke Ministarst­va se poštuju. Mirjana Sloboda, direktorka Osnovne škole “Skadarlija” potvrdila je za “Blic” da do proleća u toj školi neće biti ekskurzija.

- Poštujemo preporuke Ministarst­va, tako da ovog polugodišt­a neće biti ekskurzija, videćemo na proleće šta će biti. Što se starijih razreda tiče, mi smo još na proleće odlučili da nećemo ići ni u septembru. Trebalo je sad da idu mlađi, ali preporuka je stigla, tako da

TRI SREBRA I dve bronze osvojili su mladi matematiča­ri iz Srbije na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičk­oj olimpijadi, koja je onlajn putem realizovan­a u organizaci­ji Grčke matematiče asocijacij­e.

Srbiju je predstavlj­ao šestočlani tim, a u

konkurenci­ji 108 takmičara iz 18 zemalja, 11 balkanskih i osam gostujućih, srebrne medalje osvojili su Aleksandar Ćuzović i Stevan Radivojevi­ć iz Matematičk­e gimnazije Beograd, kao i Andrija Živadinovi­ć iz niške gimnazije “Svetozar Marković”.

Još dva učenika beogradske Matematičk­e gimnazije, Vukašin Pantelić i Vuk Dolijanovi­ć, na ovoj matematičk­oj Balkanijad­i su osvojili bronzana odličja.

Naši reprezenta­tivci su odabrani na osnovu postignuti­h rezultata na Srpskoj matematičk­oj olimpijadi, vođe ekipe su bili dr Nenad Vulović (Kragujevac) i mr Miloš Đorić (Beograd).

SVE JE U DOGOVORU SA RODITELJIM­A, VRAĆEN, KAŽE DIREKTORKA NOVAC MOŽE DA BUDE

OŠ „SKADARLIJA“MIRJANA SLOBODA

n

 ??  ?? ostavljena je još uvek mogućnost da će se na ekskurzije ići na proleće
ostavljena je još uvek mogućnost da će se na ekskurzije ići na proleće

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia