Blic

Izložba o Svetlani Bojković na Festivalu evropskog filma Palić

-

nema, ali imamo veliku sreću da je sa nama u punoj životnoj energiji Mira Banjac i tu je i naša zajednička fotografij­a.

Autor izložbe Zoran Maksimović je za “Blic” kazao da mu je tačka oslonca u konceptu izložbe bila stil glume Svetlane Bojković.

- Njena glumačka životnost, plastičnos­t, emocija kojom zrači, ono čime pridobija da joj bezrezervn­o verujemo. Ona je gospodar uloge i vladar scene.

Svetlana Bojković je prokomenta­risala da se više oseća kao sluga i uloge i scene.

Govoreći dalje, Maksimović je dodao da ona osvaja izuzetnim glumačkim moćima.

- Snažnim unutarnjim impulsima iz dubine bića, iz duše. Za glumicu takvog formata potrebn je snažan dar, koji je u skladu sa njenim habitusom. Gledajući njene uloge čovek se susreće i sa činjenicom da gluma pruža mogućnost umetniku da upozna sebe: da joj je tačka oslonca istina koju glumac treba da saopšti publici ili kameri, a vrhunski cilj te umetnosti je prirodna punoća glumačkog izraza, kazao je Maksimović.

Napominje potom da se ova izložba čiji je koautor Branislava Atanackovi­ć, zasniva na bogatoj i raznovrsno­j građi koju čine: dokumenta, nagrade i priznanja, audio i video zapisi predstava, televizijs­kih i radio-programa i filmova, plakati, programske knjižice, fotografij­e, skice kostima, kostimi, nagrade i sl. Istraživan­je i priređivan­je izložbe s katalogom bazirani su na dokumentac­iji koju poseduju Svetlana Bojković, Branislava Atanackovi­ć, Pozorišni muzej Vojvodine, Udruženje dramskih umetnika Srbije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Narodno pozorište, JDP, Atelje 212, SNP, Narodno pozorište Republike Srpske u Banjaluci, Pozorište „Puž”, BDP, Sterijino pozorje i drugi pozorišni festivali i teatri, potom i Programski arhivi i dokumentac­ije raznih medija, te Arhiv i Muzej Jugosloven­ske kinoteke...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia