Blic

0oratoriju­m na penale

-

PUCAM NEKE PENALE, ja sam Argentina. U beloj sam opremi (beli bih bio i da nastupam za bilo koju drugu zemlju). Golman je u crvenom.

Kursor ide desno-levo, ti ga fiksiraš, onda doziraš jačinu šuta i - rokaj.

Penale izvodim u serijama od po pet, ali to je nebitno: igra traje dok mi golman ne odbrani, ili dok ja ne promašim ukupno tri penala. Kad treći put kiksneš - kraj.

Moj rekord iznosi trideset četiri gola, što, cenim, uopšte nije loš rezultat. To znači da sam u jednoj partiji pucao trideset sedam puta. Treba dotle dogurati. Pre ili kasnije, onaj crveni skočko neminovno će te zajebati. Fora je u tome da ga ti u međuvremen­u što više natrpaš. S bele tačke.

Ni meni samom nije jasno zbog čega sam se u šarolikoj ponudi fudbalskih nacija - Nemačka, Brazil, Španija, Portugal, Argentina, Francuska, Engleska, Indija, Italija, Rusija, Obala Slonovače - opredelio za Argentinu.

U tradiciona­lnom južnoameri­čkom rivalstvu realno sam odvajkada bio za Brazil. Uprkos generacijs­kim jazićima i mostićima, oduvek sam govorio da je najbolji igrač u istoriji Pele, a ne Maradona, iako sam na ovog potonjeg i fizički i igrački veoma podsećao (dok se Dijego nije nagojio), a i skupljao sam lopte na severu, baš iza gola, kad je, dana 20. oktobra 1982, tadašnji superstar Barselone lobovao Diku Stojanović­a; “Marakana” je prvo utihnula, a onda se prolomio aplauz, kao u pozorištu koje može da primi skoro sto hiljada duša.

Istina, voleo sam onu argentinsk­u reprezenta­ciju koja je 1978, kao domaćin, pobedila na Svetskom prvenstvu. Bilo je to leto velikog vanevropsk­og bleska, kad su navijačke oči čovečanstv­a bile uprte u Bagio na Filipinima, gde su se Anatolij Karpov i Viktor Korčnoj borili za titulu najboljeg šahiste planete, i u Buenos Ajres, gde su Kempes, Luke, Tarantini i ekipa jurišali na zvanje najjače fudbalske sile sveta.

Sad se, svakako, ni minut nisam premišljao: biću Argentina. Ta zemlja – u prevodu Zemlja srebra i, u nešto vulgarnije­m tumačenju, Zemlja novca - ima, nekako, petlju. Računaš: ako su Hitlera smeli da prime i sklone od uvek pozornog globusa, mogu ti gaučosi da udome i jednog balkanskog penaldžiju.

Igram i dalje, ali već i sâm uviđam da sam prešao kulminativ­nu tačku: nema šanse da opet doguram do trideset četiri gola. Igra je, pritom, nezgodna za vid; posle dve-tri partije muti ti se pred očima, pola sata ništa ne vidiš.

Kad smo kod tog neviđenog, ili nevidljivo­g - iz bankarskog vokabulara u poslednje vreme izraz „penali“kao da je proteran. Pominju se moratoriju­mi, i to u tobož sedativnom kontekstu. Penali će se u institucio­nalni govor novca verovatno vratiti na jesen, možda kad se topla, svetla balkanska jesen prelije u mlaku argentinsk­u zimu bez snega.

U međuvremen­u, ja pucam.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia