Blic

DEVOJČICA (4) POGINULA ZBOG TRENUTKA NEPAŽNJE

- B. Janačković, N. Božović

Protiv vozača “sitroena” iz okoline Ražnja (26), koji je u nedelju, oko 16.10 časova na putu Aleksinac–ražanj kod sela Vukašinova­c naleteo na četvorogod­išnju devojčicu M. K. iz Mataruške Banje i usmrtio je na licu mesta biće podneta krivična prijava u redovnom postupku kako bi se istragom utvrdilo da li ima njegove odgovornos­ti za tešku saobraćajn­u nesreću, saznaje “Blic” u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu.

PRVI NALAZI ISTRAGE pokazali su da je “reno 5”, u kojem je bila devojčica, koja je sa majkom, bratom i dedom bila u poseti ocu u niškom zatvoru, bio parkiran pored puta tako da je samo zadnji točak 20 centimetar­a bio na kolovozu. Majka devojčice je sa desne strane “renoa” izašla da drugo dete odvede u ve-ce dok je i vozač automobila stric oca devojčice, takođe izašao nakratko iz vozila. U jednom trenutku devojčica M. K., koja je ostala sama u automobilu, nekontroli­sano je izašla iz vozila na kolovoz sa leve strane kada je na nju je naleteo “sitroen” i usmrtio je na licu mesta.

- Nije došlo do zadržavanj­a nijednog lica, za sada, dok se saobraćajn­im veštačenje­m i obdukcijom ne utvrdi ko je kriv za nezgodu. Da li je odgovoran vozač koji je vozio magistraln­im putem drugog reda, po nekoj prvoj proceni između 60 i 70 kilometara na čas - a dozvoljeno je 80 kilometara na čas, i koji nije

Vozač koji je usmrtio dete išao je brzinom ne većom od 70 km/h, na mestu gde je dozvoljeno 80 km/h

m. k. se radovala susretu sa ocem koji je u zatvoru u nišu

mogao da očekuje da dete odjednom izađe iz kola, ili ima odgovornos­ti što je dete ostavljeno bez nadzora u automobilu. To će biti utvrđeno istragom - rečeno je “Blicu” u OJT u Aleksincu.

U krvi vozača “sitroena” nije nađen alkohol. Alkometar je pokazao da nema alkohola a uzeta je radi provere i njegova krv na analizu. Prema prvim nalazima, vozač je kočio tek posle naletanja na dete, pa će se istragom utvrditi u kojem trenutku je devojčica izašla iz automobila, i da li je vozač, koji se kretao ispod ograničenj­a brzine, imao vremena da je uoči i zakoči.

- Podneta je krivična prijava protiv vozača u redovnom postupku da bi mogla da se urade sva potrebna veštačenja, da se utvrdi da li u njegovim radnjama uopšte ima propusta. Vozilo “sitroen”, iako nije havarisano, prevezeno je na tehnički pregled kako bi se ispitala tehnička ispravnost - kažu u OJT Aleksinac.

I dok aleksinačk­o tužilaštvo istražuje kako je stradala devojčica, plač i jauci odzvanjaju Mataruškom Banjom zbog M. K.

- Nema više moje devojčice – odzvanjao je glas bake

Radice u porodičnom domu u Mataruškoj Banji, dok su na tremu nemo sedeli prijatelji i rođaci.

Radica je bila jedina od ukućana koju smo zatekli u Mataruškoj Banji. Kazala nam je da je na lekovima za smirenje i da i sama ne zna kako uopšte stoji na nogama.

- Devojčica je u automobilu bila sa majkom Danijelom, starijim bratom i rođakom koji ih je vozio u posetu mom mlađem sinu koji je na izdržavanj­u kazne u Nišu. Toliko se radovala što će videti tatu. Rekli su mi da su non-stop bili zagrljeni tokom posete. To je bilo najnasmeja­nije dete. A sada je više nema – kazala nam je baka briznuvši ponovo u plač.

Prema njenim rečima, tragična situacija se dogodila u trenutku kada su autom stali pored puta.

- Stali su pored puta. Njih troje je izašlo, a unuku su ostavili u automobilu. Kako je ona uspela da izađe, nemam pojma. Ali, izašla je iz auta i krenula ka njima. Kada je izašla na put, naišao je automobil – ispričala nam je Radica. Majku Danijelu nismo zatekli u porodičnoj kući u Mataruškoj Banji iako se vratila u Kraljevo, jer je, kako smo saznali, morala da pripremi sahranu ćerke.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia