Blic

ŠKOLE SE DOBRO DRŽE, ALI JE POTREBAN OPREZ

Učenika i samo jedan prenos u samoj školi

- MILICA MARKOVIĆ

Od početka školske godine virusom korona je u osnovnim i srednjim školama zaraženo 52 đaka i 20 zaposlenih. Najviše zaraženih je u školama u Beogradu, a sporadični­h slučajeva ima i u ostalim gradovima.

To je juče istakao ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da je nizak broj zaraženih učenika, s obzirom na to da u školama u Srbiji ima oko 850.000 đaka. Ministar je naveo da u ukupno 1.250 osnovnih škola u Srbiji ima 25 zaraženih učenika (ostali su u srednjim školama), od kojih šestoro njih nisu ni dolazili u školu.

Najviše obolelih đaka je u prestonici - njih 16, od kojih su dva u Osnovnoj školi „20. oktobar”.

- Mi imamo od 1. septembra slučajeve virusa korona u školama u Srbiji, sporadične, ali ovo je prvi put da imamo u jednoj grupi uzastopno dvoje učenika, u školi „20. Oktobar”. Sporadični­h slučajeva ima u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Kruševcu, ali i u Nišu, Leskovcu i Vranju - rekao je Šarčević.

Dodao je da u srednjim školama ima 25 pozitivnih učenika, uz napomenu da ima i obolelih nastavnika, spremačica i jedan direktor.

Ministar je istakao da su škole najsigurni­je mesto u državi po pitanju zaražavanj­a od virusa korona, kao i da prosvetna inspekcija svakodnevn­o kontroliše sprovođenj­e

UZME U OBZIR REZULTAT NIJE LOŠ AKO SE ŠKOLAMA DA U OSNOVNIM I SREDNJIM

IMA 850.000 UČENIKA

mera. - Deca u škole dolaze sa maskama, neki su dobili vizire, održava se distanca. Nastavnici su odradili dobar posao i škole su danas najbezbedn­ije mesto, gde je mogućnost prenošenja zaraze mnogo manja nego u parkovima i na sportskim terenima, gde se inače deca druže van škole - zaključio je Šarčević. Na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga obolela su tri učenika, i to osnovac u Prokuplju i po jedan osnovac i gimnazijal­ac u Nišu, rekao je načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo. Kako je istakao, učenik iz Prokuplja i gimnazijal­ac iz Niša nisu pohađali nastavu u školi jer su poštovali mere samoizolac­ije po povratku s odmora, dok je osnovac iz Niša bio u školi.

- Odeljenje u kome je taj učenik išao na časove je po dogovoru s roditeljim­a i lekarima Doma zdravlja prešlo na onlajn nastavu. Oni neće dolaziti u školu narednih 14 dana kako bi bili sigurni da neće doći do prenosa infekcije među drugom decom rekao je za Betu Gejo, i dodao da se broj obolelih učenika može smatrati zanemarlji­vim budući da je na području tri pomenuta okruga više od 20.000 osnovaca.

KISIĆ TEPAVČEVIĆ JE rekla da je sada velika trka farmaceuts­kih kuća da naprave test koji je dovoljno validan i brz, i da je to neophodno u borbi sa korona virusom. Ona je naglasila da su u Srbiji dostupne dve vrste brzih testova - oni koji detektuju antitela, i potreban je duži vremenski period da se stvore antitela da bi bio pozitivan, ali i antigenski, koji mogu da detektuju virus. “U tom smislu imamo razvijen veliki broj testova koji su komforni jer znamo za serološke testove,

za testove na antitela treba

Ukupan broj zaraženih učenika u Srbiji nije alarmantan budući da je prošlo pola meseca od početka školske godine, kaže za „Blic“epidemiolo­g iz vranjskog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković.

- Naravno, očekivano je da će doći do zaražavanj­a u školama, kao što je to slučaj kod svake respirator­ne infekcije. krv, a ovde samo bris, i oni su se pokazali prilično pouzdano i efikasno, kada se uzima uzorak iz pljuvačke. To je verovatno budućnost”, smatra ona.

Dodala je da u ovom momentu imamo na raspolagan­ju nekoliko vrsta prvenstven­o antigenski­h testova koji će se validirati narednih dana, kao i da će prvenstven­o biti namenjeni populaciji kojoj je potre

U čitavom svetu je to na početku, mi imamo u ovom momentu pet-šest testova i u narednih par dana u toku je validacija za populaciju, kaže doktorka

 ??  ?? samo u školi „20. oktobar“na novom beogradu je zabeležen slučaj prenošenja virusa u učionici
samo u školi „20. oktobar“na novom beogradu je zabeležen slučaj prenošenja virusa u učionici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia