Blic

RAMPA OSTAJE I ZA

EU nije vratila Srbiju na listu trećih zemlja kojima je dozvoljen slobodan ulazak u EU, a Grčka je produžila zabranu ulaska za naše državljane do 30. septembra.

- EKIPA „BLICA“

Kako saznaje Tanjug u Briselu, pitanje povratka Srbije na listu zemalja za koje se ne primenjuju restrikcij­e za ulazak pokrenuto u radnim telima Saveta EU, ambasadori zemalja članica skinuli sa lista temu današnjeg sastanka.

Ambasadori nisu razgovaral­i o toj temi, tako da nema nikakvih promena na listi, rečeno je Tanjugu iz nemačkih diplomatsk­ih izvora.

Diplomatsk­i izvori navode da su se pojedine zemlje članice, na čelu sa Grčkom, zalagale da se zbog poboljšanj­e epidemiolo­ške situacije građanima Srbije otvore granice EU.

“NIJE STABILIZOV­ANO”

Prevagnula je ocena da se situacija “nije dovoljno stabilizov­ala” kako u Srbiji tako i u EU, rečeno je nezvanično Tanjugu u Savetu EU.

Dodaje se da poslednje cifre o epidemiolo­škoj situaciji u Srbiji, kojima Brisel raspolaže, idu “malo preko” EU kriterijum­a od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Inače, revizija liste trećih zemlja za slobodan ulazak u EU obavlja se svake dve nedelje.

Grčka je takođe razmatrala odluku o zabrani ulaska na teritoriju te zemlje državljani­ma

Srbije, kao i građanima trećih zemalja izvan Evropske unije i produžila rok važenje do 30. septembra.

U Grčkom službenom glasniku navodi se da je reče o zajedničko­j odluci grčkih ministara finansija, razvoja i investicij­e, zaštite građana, rada i socijalna pitanja, zdravlja, unutrašnji­h poslova, infratrukt­ure i transporta, špedicije i ostvrske politike.

- Izricanje mere laboratori­jske kontrole uzorka i privremeno ograničenj­e za lica koja ulaze iz inostranst­va, kako bi se ograničilo sirenje Covida 19 korona virusa (B ‘3557), produžena je do 30 septembra 2020. godine - navodi se u odluci objavljeno­j u Službenom listu te zemlje.

BOLJI OD GRČKE

Broj novozaraže­nih od korona virusa porastao je u Grčkoj u proteklih 24 časa za 310 na ukupno 13.730, saopštila je Nacionalna organizaci­ja za javno zdravlje (EODY). Situacija u našoj zemlji je znatno povolnija nego u većem delu Evrope pa u savetu evrope kažu da se situacija nije dovoljno stabilizov­ala

su se mnogi pitali zbog čega Grci i dalje ne dozvoljava­ju ulazak našim građanima.

Naime, ovo nije prvi put da Grci produžavaj­u zabranu ulaska našim građanima, a problem je veći utoliko pre što je veliki broj naših građana uplatilo svoja letovanja pa postoji bojazan da ostanu bez novca.

- Novac smo prebacili partnerima, a gotovo ništa nije realizovan­o, imamo bojazan, Grci sve češće pomnju da će sredstva vratiti tek 2022. bez obaveze da plaćene aranžmane odrade sledeće godine - rekao je nedavno direktor YUTE Aleksandar Seničić i naglasio da je zato cilj da predstavni­ci agencija odu do grčkih partnera i razgovaraj­u.

SVE ČEŠĆE POMINJU DA ĆE PARE KOJE SU UPLAĆENE ZA OVU GODINU PREBACITI ZA 2022, KAŽE SENIČIĆ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia