Blic

ZAVRŠEN MOZAIK U HRAMU SVETOG SAVE

-

U Hramu Svetog Save i oko tog sakralnog objekta radovi su u završnoj fazi, a mozaik koji se prostire na površini oko 15.000 kvadratnih metara, po čemu je Hram jedinstven u pravoslavn­om svetu, a možda i u svim sakralnim objektima, završen je.

MOZAIK, KOJI JE ekipa Tanjuga juče snimila u jednom od najvećih pravoslavn­ih hramova, rađen je u tehnici koja se primenjuje u Rusiji poslednjih 15 godina, a kako je ispričao starešina Hrama vladika Stefan, smatra se da je ta tehnika bolja od najpoznati­jeg venecijans­kog mozaika.

- Za tu tehniku Rusi tvrde, smatram sa pravom, da je bolja jer se pravi od prirodnih boja i stakla i pečenjem tog stakla na visokim temperatur­ama dobija se idealna određena boja koja je potrebna za sam mozaik i buduću ikonu - navodi vladika Stefan.

I po tehnici u kojoj se radi, mozaik je jedinstven, a ono što je za potpuni doživljaj veličanstv­enosti mozaika potrebno jeste adekvatna rasveta.

- Mozaik je i sada lep, ali njegovu lepotu u potpunosti ćemo moći da sagledamo tek kada rasveta, koja se trenutno ugrađuje, bude gotova - ispričao je vladika.

U završnoj fazi radova su

MOZAIK JE RAĐEN U TEHNICI KOJA SE U RUSIJI PRIMENJUJE POSLEDNJIH 15 GODINA

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia