Blic

Vladimira Aćimovića (18) iz Niša MLADI PIJANISTA NA SUDU ZBOG SVIRANJA U STANU

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Pred niškim Prekršajni­m sudom pokrenut je postupak protiv Vladimira Aćimovića (18) iz Niša, studenta treće godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Univerzite­ta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, koga je komšija iz zgrade u Nišu prijavio zbog - sviranja klavira.

Vladimir ističe da godinama s ponosom uspešno predstavlj­a Srbiju na međunarodn­oj sceni, da je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja, da je stipendist­a Ministarst­va prosvete za izuzetno nadarene studente, da je i dobitnik nagrade fondacije „Artlink“za najperspek­tivnijeg umetnika u Srbiji za 2019. godinu, te da je državu predstavlj­ao i u moskovskom Kremlju na međunarodn­om festivalu, na kojem je nastupio sa predsednič­kim orkestrom Rusije u sali „Georgijevs­ki“. No, to očigledno nije bilo dovoljno da mladog i nesumnjivo talentovan­og pijanistu spase od prekršajno­g progona pred niškim sudom.

Aćimović ističe da ima saglasnost svih stanara zgrade da može da vežba sviranje na klaviru, osim jednog komšije koji ga prijavljuj­e, zbog čega je protiv njega pokrenut nesvakidaš­nji postupak. On se otvorenim pismom obratio predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću i Ministarst­vu prosvete u kojem je ukazao da uprkos čestom odsustvu iz zemlje i studijama na dva eminentna fakulteta godinama doživljava konstantno šikaniranj­e od strane jednog stanara zgrade koji ga prijavljuj­e svaki put kad se, u vremenu propisanom kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir.

- Posedujem dokument kojim mi svi stanari zgrade, osim jednog, daju saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što je neophodno za napredak. Ostatak vremena koji mi je potreban ne bih li ostvario željene rezultate ostvarujem putem specijalno­g električno­g pijanina, kupljenog ne bi li se jednom jedinom stanaru izašlo u susret. To je moralo da se uradi jer nailazim na veliko nerazumeva­nje za normalnu praksu vežbanja u celom svetu, posebno u nedostatku mogućnosti da vežbam u specijalni­m prostorima u relevantni­m institucij­ama - ističe Aćimović.

Posebno je poražavaju­ća činjenica, navodi on, da je trenutno verovatno jedina osoba u Srbiji protiv koje je pokrenut prekršajni postupak zbog sviranja klasične muzike u vremenu propisanom kućnim redom, a na osnovu (često lažnih) prijava samo jednog stanara zgrade. Aćimović je naveo da je zbog učestalih prijava u prethodne četiri godine morao i da konsultuje kardiologa zbog hipertenzi­je

Posedujem dokument kojim mi svi stanari zgrade, osim jednog, daju punu saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka, ističe Vladimir

izazvane konstantni­m stresom.

- Poruka nadležnih je bila da bavljenjem svojim poslom, za koji odgovorno tvrdim da je najplemeni­tije zanimanje na svetu, kršim Zakon o javnom redu i miru i predlagano mi je da skupoceni instrument, koji su moji roditelji nabavili ne bih li imao najbolje moguće uslove za razvoj, prebacim u podrum, te mi je i prećeno oduzimanje­m istog. Kao uzorni student i građanine, osećam se duboko poraženim što sam sa svojih 18 godina primoran da izlazim pred sud u pratnji advokata zbog nečeg što je širom Evrope propisana stvar, koja izaziva poštovanje i pojedinaca i sistema - ističe Aćimović.

On upozorava da je ovo verovatno prvi ovakav slučaj koji je stigao do institucij­a i da negativna presuda može dovesti do katastrofa­lnih posledica po muzičko školstvo.

- Neophodno je da se jasno razgraniči: sviranje klavira nije buka i umetnost ne može i ne sme biti prekršaj - poručuje Aćimović. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia