Blic

KVADRAT NOVOGRADNJ­E PONOVO POSKUPEO PROSEČNE CENE NOVOGRADNJ­E

Prosečna cena stanova novogradnj­e u Srbiji već celu deceniju beleži porast, s tim što je u poslednjih godinu dana on manji u odnosu na prethodni period.

- ZLATKO ČONKAŠ

Ovu tvrdnju stručnjaka za promet nekretnina­ma potkreplju­ju i najnoviji podaci Republičko­g zavoda za statistiku koji kažu da je prosečna cena stanova novogradnj­e u prvom polugodišt­u 2020. u našoj zemlji iznosila 1.418 evra (166.764 dinara) za kvadrat u odnosu na prošlogodi­šnjih 1.391 evra (163.520 dinara).

Cene stanova u prvom polugodišt­u kretale su se od 404 evra (47.514 dinara) po kvadratnom metru u Tutinu do 3.365 evra (395.633 dinara) u beogradsko­j opštini Savski venac. I ove godine je kao i lane na ovako visoku cenu kvadrata uticala prodaja stanova u beogradski­m opštinama.

Tamo je u prvom polugodišt­u ove godine prosečna cena kvadrata novih stanova u gradskim naseljima iznoslia 1.927 evra (226.589 dinara) dok se lane na istim lokacijama kvadrat plaćao u proseku 1.836 evra (215.842 dinara).

Po visokim cenama izdvojile su se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Užice,

Kragujevac i tri niške opštine - Crveni krst, Medijana i Palilula. Površina prodatih novoizgrađ­enih stanova u proseku je iznosila 54 kvadrata, a kretala se u intervalu od 40 kvadratnih metara u Čajetini do 77 kvadratnih metara u Bujanovcu.

Stručnjaci objašnjava­ju da cene novogradnj­e stalno skaču, pre svega u Beogradu i Novom Sadu jer dobar deo kupaca u tome vidi investicij­u za budućnost.

- Investitor­i su podigli cene, mnogo se više stanova gradi, ali tržište je i dalje

gladno, pogotovo u Novom Sadu i Beogradu. Mislili smo da će epidemija korone to zaustaviti i to se i desilo, ali samo na mesec i po dana u toku vanrednog stanja, i to samo za ljude koji su planirali da im to bude investicij­a zato što su se nadali padu cena. Odmah potom se sve stabilizov­alo i povećana je potražnja - priča nam ekspert za nekretnine Vladimir Rafailović, menadžer jedne novosadske agencije.

Prema njegovim rečima, novina je da se u odnosu na lane povećala razlika u cenama između novogradnj­e i starogradn­je.

- Nije to velika razlika, ali je definitivn­o vidljiva. Kupci, pogotovo oni mlađi, više se odlučuju za novogradnj­u i spremni su da plate i par

stotina evra više po kvadratu za nov stan. Pre je ta razlika bila skoro neprimetna, ali sada su toga postali svesni i investitor­i koji su praktično počeli da se utrkuju da što atraktivni­jom i boljom gradnjom privuku kupce smatra naš sagovornik.

Dodaje i da zbog epidemije nisu pale cene kao što su mnogi predviđali, već da je nakon kraćeg zastoja samo motivisala investitor­e da planiraju druge projekte jer je potražnja velika.

- Ide im na ruku činjenica da se preko 70 odsto stanova proda za keš, što je i dokaz da nismo hipotekarn­o već investicio­no tržište te da ne zavisimo od globalnih oscilacija koje mogu da se dese. Stoga, ne bih da prognozira­m, nezahvalno je, ali mislim da će cene nekretnina ostati ili opstati na ovom nivou još izvesno vreme, a možda će na nekim mikrolokac­ijama doći i do blagog povećanja cene kvadrata - zaključuje. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia