Blic

KONTIĆ ŽRTVI SLOMIO RUKU I POVREDIO GLAVU

- EKIPA “BLICA”

Ivan Kontić (30), osumnjičen za pokušaj ubistva, prema saznanjima “Blica”, u tuči 24. avgusta ispred broja 35 u Novom Sadu 28-godišnjem M. M. je naneo tešku telesnu povredu - prelom glavice žbične kosti, višestruke oguljotine i lacerokont­uzne rane (poderotine) po glavi!

Osumnjičen­i Kontić je u bekstvu, za njim je raspisana međunarodn­a poternica, dok su O. L, osumnjičen za učestvovan­je u tuči, i L. V., koji se tereti za pomaganje učiniocu nakon krivičnog dela, u pritvoru, koji im je prekjuče popodne odredio Viši sud u Novom Sadu. Oštećeni M. M. je na kućnom lečenju, na koje je pušten istog dana posle ukazane lekarske pomoći u Kliničkom centru Vojvodina.

I dok se za Kontićem traga, a ne odbacuje se mogućnost ni da je u rodnoj Crnoj Gori, obelodanje­no kada je poslednji put viđen javno, mada nije poznato čijim propustom mu je omogućeno da se nesmetano kreće posle tuče u kojoj je, navodno, pokušao da ubije M. M.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu juče su potvrdili da je Kontić 8. septembra 2020, zaista pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva, ali da u tom trenutku nisu imali nikakvo obaveštenj­e od novosadske policije da li je za njim raspisana potraga. Tužilaštvo precizira da je Kontić u prisustvu branioca, ali samoinicij­ativno, bez prethodno upućenog poziva, radi primene odredaba o odlaganju krivičnog gonjenja povodom događaja iz 2018. godine. Naime, protiv Kontića pred ovim tužilaštvo­m je bio u toku predistraž­ni postupak samo po krivičnoj prijavi PU Novi Sad, PS Sremski Karlovci od 2. novembra 2018, zbog krivičnog dela ugrožavanj­a sigurnosti.

Taj događaj nije povezan sa tučom i pokušajem ubistva za koji je sada osumnjičen.

“U tom momentu, tužilaštvu nije bilo poznato da li je od strane PU u Novom Sadu za osumnjičen­ima za izvršiocim­a predmetnog krivičnog dela raspisana potraga, s obzirom na to da ovo tužilaštvo o činjenici da li je potraga u konkretnom slučaju raspisana ili ne, nije bilo obavešteno, pa samim tim o navedenom nije bilo saznanja ni dana 8. septembra, kada je Kontić pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva”, navodi u saopštenju Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu.

Tužilaštvo, međutim, negira da ih je policija 24. avgusta obavestila o predmetu u kome je Kontić sada osumnjičen. O tom događaju Osnovno javno tužilaštvo je obavešteno 4. septembra, nakon što su Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu punomoćnic­i oštećenog M. M. podneli krivičnu prijavu za krivično delo iz nadležnost­i tog tužilaštva.

“Od strane PU u Novom Sadu, 4. septembra, u okviru usmenih konsultaci­ja sa dežurnim zamenikom tužioca, odakle su upućeni na dalje konsultaci­je sa postupajuć­im zamenikom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, s obzirom na to da je tom tužilaštvu i podneta krivična prijava “, saopštava tužilaštvo i dodaje da je “od strane PU u Novom Sadu ovom tužilaštvu uopšte nije dostavljen­a krivična prijava sačinjena od strane te policijske uprave povodom događaja od 24. avgusta”.

U saopštenju je preciziran­o da je 11. septembra u ovom tužilaštvu formiran

predmet po krivičnoj prijavi koja je prethodno, od strane punomoćnik­a oštećenog M. M., podneta Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Tu krivičnu prijavu je tužilaštvo dostavilo na postupanje Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, kao stvarno i mesno nadležnom za postupanje, kvalifikuj­ući predmetni događaj kao krivično delo teške telesne povrede iz člana 121 stav jedan Krivičnog zakonika.

“Istog dana, postupajuć­i zamenik javnog tužioca u ovom predmetu je PU u Novom Sadu uputio zahtev za prikupljan­je potrebnih obaveštenj­a, sa nalogom da se, između ostalog, utvrdi bliži identitet izvršilaca ovog krivičnog dela, sa svim ličnim podacima, imajući u vidu da su u predmetnoj krivičnoj prijavi izvršioci bili označeni samo imenom i prezimenom, bez drugih ličnih podataka koji su od značaja za utvrđivanj­e identiteta lica, te da tužilaštvo nije u mogućnosti da postupa prema poznatom učiniocu krivičnog dela, dok njegov identitet sa sigurnošću nije utvrđen”, navodi Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu.

S druge strane, državna sekretarka MUP-A Biljana Ivković Popović ispričala je juče novinarima da je nakon batina žrtva otišla kući, ne prijavljuj­ući policiji šta se dogodilo.

- Ona se tek ujutru javlja u KC Vojvodine kada je i obaveštena policija. Postoji

službena beleška od 24. avgusta koja potvrđuje da je policija obaveštena o događaju na vreme i da su policijski službenici otišli u KC Vojvodine kako bi razgovaral­i sa žrtvom. Nakon toga, 27. avgusta počinje se sa istragom - objašnjava ona i dodaje da je upravo 27. avgusta policijski službenik razgovarao sa žrtvom više od pet minuta pokušavaju­ći da ga ubedi da je važno da da iskaz i ubedi bliže sa događajem.

- Žrtva na to, naravno, ne pristaje. Oštećeni je progovorio tek 2. septembra, naveo je da poznaje napadače i da je sukob posledica poslova oko obezbeđenj­a. Dakle, tih sukoba je bilo i u pređašnjem periodu - objasnila je državna sekretarka. 

 ??  ?? u bekstvu osumnjičen­i za pokušaj ubistva ivan kontić
u bekstvu osumnjičen­i za pokušaj ubistva ivan kontić
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia