Blic

Čabi Deru preti doživotna robija

- M.V.

MAĐARSKO TUŽILAŠTVO PODIGLO je optužnicu protiv “nasmejanog ubice” Čabe Dera (39) zbog sumnje da je počinio najmanje tri ubistva u Beogradu, Amsterdamu i Budimpešti.

Kako prenose mađarski mediji, tužilaštvo je od suda tražilo da ovog mađarskosr­pskog državljani­na osudi na doživotnu robiju zbog ubistava u Amsterdamu i Budimpešti, dok postupak za likvidacij­u u Beogradu vodi srpsko pravosuđe.

- Tužilaštvo je predložilo sudu da Dera osudi na doživotni zatvor, i to bez mogućnosti uslovnog otpusta. Osim dokaza za ubistva u Budimpešti i Amsterdamu, na teret mu se stavljaju i nelegalno držanje oružja, kao i falsifikov­anje dokumenata preneli su mediji.

Podsetimo, Čaba Der uhapšen je u martu 2019. u Pragu, nekoliko meseci posle hladnokrvn­og ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu u Beogradu. On je tokom hapšenja kod sebe imao falsifikov­ana dokumenta, oružje, ali i periku i opremu za maskiranje, pa se veruje da je pripremao novi zločin. Uhapšen je u hotelu “Amadeus”, gde je iznajmio sobu. Posle hapšenja izručen je Mađarskoj, koja je tragala za njim zbog sumnje da je u septembru 2018. ubio biznismena Lasla V. u Budimpešti.

Čaba Der, poznatiji kao “nasmejani ubica”, poseduje i mađarsko, ali i srpsko državljans­tvo. Poslednje u nizu ubistvo koje je počinio bilo je 5. januara 2019. godine u Beogradu na Banovom brdu. Tada je likvidirao Nebojšu Markovića u trenutku dok je pakovao dečja kolica u gepek ispred zgrade u kojoj je živeo. Der je identifiko­van putem snimka videonadzo­ra na kojem se vidi kako u beloj jakni i sa osmehom na licu izlazi iz belog “punta”, prilazi Markoviću i ubija ga. Sekund pre nego što je pucao u Markovića, Čaba se hladnokrvn­o nasmejao gledajući svoju žrtvu u oči. Na snimku se vidi kako nakon toga trči nazad u kola i beži.

Na prvom saslušanju Der je priznao ubistvo tako što je prvobitno izjavio saučešće Nebojšinoj porodici. On je rekao “da nije imao drugog izbora nego da izvrši atentat”. Takođe je dodao da vozač automobila iz kog je izašao tog dana na Banovom brdu “nije znao za njegov plan, da je bio šokiran nakon ubistva i da su nakon toga otišli različitim putevima”. 

 ??  ?? Čaba der sumnjiči se za tri ubistva: u beogradu, budimpešti i amsterdamu
Čaba der sumnjiči se za tri ubistva: u beogradu, budimpešti i amsterdamu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia