Blic

NASMRT IZBO STARICU, PA SE NA SUĐENJU IZVINJAVAO

- B. Janačković

„Znam da je to što sam uradio neoprostiv­o. Grize me savest. Prošlo je godinu dana, ako ima nekoga od rodbine da je prisutan, želeo bih da se još jednom izvinim i da kažem da mi je žao. Bila mi je u poseti baka sa majčine strane, rasplakao sam se kada sam je video, nisam mogao da dođem do daha. Ne mogu da se stavim u vaš položaj…”

OVIM REČIMA IKONOPISAC Vladan Grahovac (27) iz Raške, koji je optužen za brutano ubistvo starice Jelice Tatarovski (82) iz Niša, obratio se rodbini ubijene žene na današnjem nastavku suđenja u Višem sudu u Nišu.

Maja Marković, ćerka bratanice ubijene Jelice Tararovski, izjavila je posle suđenja da nisu poverovali u reči sažaljenja koje im je uputio Grahovac, i da im je još uvek teško da se izbore s tugom jer je od ubistva prošlo tek godinu dana.

- U iskreno izvinjenje ne verujem da je iskreno. Mi smo još uvek duboko povređeni jer je ona bila divna i nejaka žena. Apsolutno nije bilo mogućnosti da se odbrani od bilo kakvog napada. U ovom trenutku nam je jako teško i posle godinu dana. Sve me pogađa. Ona je meni bila više od obe bake zajedno. Mojoj majci je bila nešto između majke i sestre. Toliko smo bile bliske, bukvalno me je očuvala. Ja sam bila i njen staralac, mnogo mi je teško zbog svega i ne mogu toga još da se oslobodim - kaže Maja Marković. Ona je navela da Jelica nije imala dece te da su se stoga ona i njena majka brinule o njoj, kao i da su na dan kada je ubijena bile u kontaktu s njom.

- Moja majka joj je donela ručak koji sam spremila jer je trebalo da idemo na svadbu. Mi smo se čule telefonom uveče, ona je rekla: ništa ti ne brini samo idi na svadbu. Do 20.30 časova je bila na klupici ispred zgrade, mi smo se čule pre toga, a poslednje se čula sa rođakom iz Beograda. U svemu tome, u svem njegovom ludilu, mogao je da povredi i neku mlađu osobu, svašta je moglo da se desi - kaže

Markovićev­a.

Na nastavku glavnog pretresa bilo je predviđeno da se o saslušaju veštaci specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, ali je njihov predstavni­k dr Ana Veljković Đorđević zatražila odlaganje dok se komisiji veštaka ne dostave spisi predmeta kako bi dali konačan nalaz i mišljenje.

- Poslao me je predsednik Komisije veštaka prof. dr Veselin Pečenica da bismo zatražili odlaganje sa molbom da nam se dostavi iskaz optuženog i spisi predmeta kako bi komisija dala dopunu mišljenja. Predsednik komisije dr Pečenica će se nakon toga izjasniti o osnovnom i dopunskom nalazu i mišljenju - rekla je dr Veljković Đorđević.

Grahovac, koji je nekoliko godina studirao medicinu, nakon toga je pokušao da da svoj sud o prvom nalazu komisije veštaka.

- Imao sam čast da razgovaram sa dr Anom Veljković Đorđević, pa bih želeo nešto da kažem, jer smo na neki način kolege, vaša vrsta analize je na nivou srednjoško­lske rekao je Grahovac. Nakon toga ga je prekinuo sudija Mirko Drašković, koji mu nije dozvolio da nastavi izlaganje, ali je Grahovac dodao „da sve ovo teško psihički narušava njegovo zdravlje”.

- Želim da vas podsetim da se ne nalazite u hotelu, već u zatvoru, zbog sumnje na krivično delo za koje se može izreći najstroža kazna - rekao je sudija Drašković.

Naredno ročište zakazano je za 21. oktobar u 10 časova.

Porodica ubijene Jelice navela je da ne veruje u izvinjenje ubice, te da nesrećna žena nije imala nikakve mogućnosti da se odbrani od smrti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia