Blic

Bogat program festivala LIFFE

-

LESKOVAČKI INTERNACIO­NALNI FESTIVAL filmske režije - LIFFE biće svečano otvoren 25. septembra u Narodnom pozorištu Leskovac projekcijo­m filma „Ime naroda” našeg proslavlje­nog reditelja i umetničkog direktora ovog festivala Darka Bajića.

- Napravili smo program koji obuhvata najnovije premijere u bioskopima, ali program koji je mnogo, mnogo bogatiji nego prethodnih godina, a koji će se naći i na onlajn platformi. Imaćemo eminentne goste festivala i ne samo reditelje, nego i glumce. Mislim da će to biti bogat program koji će u epicentar Leskovca opet dovesti eksjugoslo­venski prostor navodi Bajić. 

ković prvi put radi u Subotici. Beskrajno je srećna zbog toga i za nju je uloga Marte veliki izazov.

- Ovo je jedna od onih uloga koju bi svaka glumica poželela. Pripada mi godinama, ali možda negde i karakterom, mada kada je karakter u pitanju godinama sam radila na tome da ga kultivišem i umirim. Moje iskustvo za ovaj komad datira iz perioda kada sam imala sedam godina. Gledala sam film i ništa nisam razumela, ali pogledala sam ga u dahu i sećam se impresija ne znajući da ću jednog dana tu ulogu odigrati - rekla je glumica.

Provela je više meseci apsolutnog uživanja i posvećenos­ti na sceni. Sve joj je novo i toplo preporučuj­e predstavu.

- Moje impresije za pozorište i za rad ovde su visoke. Verno smo i predano radili. Pretežak i preobiman je komad, ali uradili smo predstavu tako da smo četvorka scenska i petorka na terenu kaže Aleksandra Janković.

Miloš Stanković, glumac i direktor Narodnog pozorišta u Subotici, tumači lik Džordža. Prisetio se perioda kada su Petrović i ansambl „udarili temelje Drami kakva je sada, a uspesi predstava govore da su jedno od pozorišta koje zaslužuje pažnju“.

- Povratak Dušana Petrovića je za nas velika čast, a druga velika stvar je gostovanje Aleksandre Janković. Ne mogu da zamislim sada drugu ekipu i nekoga drugog umesto Aleksandre. U ovom procesu smo naučili neverovatn­e stvari od nje. Obogatili smo se od nje i ona od nas. Došli smo do stvari koje su u životu možda i važnije od same predstave, a nama je predstava jako važna i uvek najvažnija - kaže Miloš Stanković.

Glumac Srđan Sekulić je u predstavi Nik, dok Hani igra Ksenija Mitrović. Scenograf je Damjan Paranosić, kostimogra­f Marko Marosijuk, scenski govor dr Dejan Sredojević, scenski pokret Igor Greksa, a muziku i dizajn tona uradio je Petar Bilbija.

Premijera predstave trebala je da bude 13. marta, ali zbog epidemije i svega što je obeležilo prethodnih šest meseci bila je odložena

n

 ??  ?? žarko laušević u filmu „ime naroda“
žarko laušević u filmu „ime naroda“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia