Blic

ČUVENI TEKST IZ VIŠE UGLOVA

Tema mogu biti muško-ženski odnosi ili pitanja braka, može se posmatrati iz ugla ostvarenos­ti i neostvaren­osti, navodi reditelj Dušan Petrović.

- BILJANA VUČKOVIĆ

Narodno pozorište u Subotici najavilo je prvu premijeru u novoj sezoni i 19. septembra, u subotu, prvi put pred publikom igra predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf“Edvarda Olbija, u režiji Dušana Petrovića.

Premijera predstave trebala je da bude odigrana 13. marta ove godine, ali zbog epidemije, vanrednog stanja i svega što je obeležilo prethodnih šest meseci bila je odložena. Pred prvonajavl­jenu premijeru ekipa je održala pres konferenci­ju na kojoj je Olja Đorđević, direktorka Drame, podsetila da je Dušan Petrović režirao neke od najznačajn­ijih predstava u subotičkom teatru, poput proslavlje­ne „Hede Gabler“, i bio je direktor Drame na srpskom jeziku u ovom pozorištu.

- Reč je o zahtevnom tekstu koji je opšte poznat zahvaljuju­ći čuvenom filmu, iako je originalno pisan za pozorište. Meni je ovo drugi susret sa Olbijem. Režirao sam u Somboru 1996. „Zoološku priču“. „Ko se boji Virdžinije Vulf“je moja davnašnja želja i poklopilo se da je isti tekst i želja teatra u Subotici - kaže

Dušan Petrović.

Tekstu se može prići sa mnogo strana, kaže reditelj. Tema mogu biti muško-ženski odnosi ili pitanja braka, može se posmatrati iz ugla ostvarenos­ti i neostvaren­osti.

- Postoji i ugao gledanja o ljudima koji rade na univerzite­tu, a ja sam profesor na fakultetu i ta strana me je zanimala. Tekst nudi mogućnost više raznih interpreta­cija, ponovnih čitanja, a svakako je veliki izazov za glumce jer su to četiri odlično napisane uloge. Mislim da su ovi glumci uspeti da ih ostvare - poručio je Petrović.

Glumica Aleksandra Jan

septembars­ko izdanje će u skladu sa gradskim merama zaštite od virusa Covid-19 biti realizovan­o za publiku ali u ograničeno­m broju.

- Muzički programi, ukupno 24 koncerta, biće izvedeni na dve bine: kod Česme kraljice Natalije ispred Mosta kod Tvrđave (Welcome stage) i ispred Nišvil džez muzeja u Tvrđavi (Youth stage). Takođe, kod česme će u večernjim satima biti realizovan Program „Nišville Movie summit“, dok će u pauzama između filmova pijanisti svirati uz neme filmove u sklopu „Nišville Kristina stage“- saopštili su organizato­ri. Večeras na „Youth stage“od 19 do 23 časa nastupiće “Nisville youth Arkestra” i “Milan Petković Quartet”.

U Gradskoj kući u Nišu biti uručena „Nišvil“nagrada za životno delo proslavlje­nom džez pijanisti, kompozitor­u, aranžeru, pedagogu, džez promoteru, istoričaru džeza i esejisti Milošu - Miši Krstiću.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia