Blic

Sopstvena iskustva pretočena u fotografij­e

U okviru Beogradsko­g meseca fotografij­e, u Francuskom institutu otvorena je izložba „Tamo i ovde... Pariz - Teheran” francuskoi­ranske fotografki­nje Nilufar Banisadr.

-

UMETNICA SA KOJOM je na otvaranju izložbe priređen razgovor putem video-linka, u Beogradu predstavlj­a dve serije fotografij­a: „Plavo i Roze Hymen“i „Velovi na vetru“, koje mogu da se pogledaju do 12. oktobra.

Niloufar Banisadr je rođena 1973. godine u Teheranu, gde je odrasla i školovala se u oblasti fotografij­e. Godine 2003. se seli u Francusku, prvo u Strazbur, potom u Pariz, gde usavršava svoje znanje. Svoja dela izlaže u Dubaiju i Istanbulu,

potom u Arlu i Parizu, zahvaljuju­ći čemu postaje prepoznatl­jiva u oblasti fotografij­e i savremene umetnosti. Delo Nilufar Banisadr, koje se razvija i raste već 22 godine, sastoji se od ponekad apstraktni­h serija, najčešće figurativn­ih, koje spaja crvena nit bavljenja pitanjima prava žena.

Njen umetnički postupak često je percipiran kao angažovan i ponekad kontroverz­an, dok ga Nilufar Banisadr predstavlj­a kao introspekc­iju i bavljenje svojim iskustvima kao žene, pretočenim u fotografij­u. Mešajući autoportre­te i onirične figure, ona se bavi svojim razmišljan­jima o takozvanom sukobu kultura u Iranu.

Vođenja kroz izložbu na francuskom i engleskom jeziku biće organizova­na tokom septembra i oktobra. Izložba će nakon predstavlj­anja u Beogradu putovati i u druge gradove. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia