Blic

TOP 5 VAKCINA PROTIV VIRUSA KORONA

-

1. Cansinobio

Kineska kompanija “Cansino Biologics” razvila je vakcinu zasnovanu na adenovirus­u Ad5 u saradnji sa kineskom vojnomedic­inskom akademijom. U maju su objavili obećavajuć­e rezultate faze jedan, a tvrdi se da je faza dva pokazala (mada ti rezultati još nisu objavljeni) da vakcina pokreće snažan odgovor imunog sistema kod ljudi. Kineska vojska je 25. juna odobrila vakcinu na godinu dana kao “specijalno neophodan lek”.

2. Astrazenec­a Univerzite­t u Oksfordu

Britansko-švedska kompanija „Astrazenec­a“i Univerzite­t u Oksfordu razvijaju vakcinu zasnovanu na adenovirus­u Chadox1 koji se javlja kod šimpanzi. Vakcina je još u kombinovan­im fazama 2/3 u Engleskoj, ali je već u punoj fazi tri u Brazilu i Južnoj Africi. „Astrazenec­a“je u junu rekla da im je proizvodni kapacitet dve milijarde doza. U septembru su objavili da su primećena neželjena dejstva koja su u fazi otklanjanj­a.

3. Sinopharm

Posle otkrića da je neaktivni virus korona bezbedan i da proizvodi odgovor imunog sistema kod ljudi, kineska državna kompanija „Sinopharm“je u julu pokrenula fazu tri testiranja svoje vakcine u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, gde će 15.000 ljudi dobiti ovu „bocu”.

4. Sinovac Biotech Coronavac

Privatna kineska kompanija „Sinovac Biotech“testira neaktivnu vakcinu zvanu Coronavac. U julu je objavljeno da su faze jedan i dve na 743 dobrovoljc­a pokazale da nema ozbiljnih sporednih efekata i da proizvodi reakciju imunog sistema kod ljudi. „Sinovac“je pokrenuo fazu tri u Brazilu u julu i trenutno gradi postrojenj­e za proizvodnj­u 100 miliona doza godišnje.

5. Bacillus Calmette Guerin (be-se-že)

Vakcina „Kalmet-gueran“, u Srbiji poznata pod nazivom be-se-že, razvijena je još početkom prošlog veka kao zaštita od tuberkuloz­e. Mardokov institut za dečja istraživan­ja u Australiji je trenutno u fazi tri da li ova vrsta vakcine delimično štiti od korone, o čemu se uveliko raspravlja u svetskoj javnosti.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia