Blic

LA, We Have a Problem!

- ALEKSANDAR PIJEVAC sport

Stariji pamte kako je Josip Broz Tito uspeo da Amerikanci­ma uvali jugosloven­ski svemirski program koji je postojao samo na papiru. A, i to je bilo više “šbb-kbb” nego pravi plan koji bi čoveka poslao na Mesec. Tito je priču upakovao u oblande i Džon Kenedi je laž platio tri milijarde dolara, što je u “današnjem novcu” oko 50 milijardi. Kasnije smo im prodali i “jugo”. Houston, We Have a Problem!

Zato su Amerikanci bili sumnjičavi kada je Denver 2014. godine sa 41. pozicije na draftu uzeo Nikolu Jokića. Devetnaest­ogodišnjak iz Sombora je tada izgledao kao “nova podvala onih iz Jugoslavij­e”, tako da je u trenutku kada je spiker u “Medison skver gardenu” pročitao njegovo ime na televiziji išla reklama za tortilje. Praktično, niko nije video da Jokić dolazi u Ameriku. Kao što nisu videli ni svemirski program.

Klinac iz ravne Vojvodine koji je maštao da gaji kasače i da se kroz život vozi u sulkama otišao je u daleki i brdoviti Denver da Amerikance uči košarku. U početku ga nisu shvatali ozbiljno, imao je višak kilograma, izgledao je nezaintere­sovano i nije bio faca za TV. Niste mogli da ga vidite obučenog u šareno sa pola kile zlata oko vrata, nije znao šta je “trash talk”... A kao takav, za Amerikance kao da ne postoji. Denver, We Have a Problem!

Ali, slika je počela da se menja. Postao je noćna mora za sve koji su mislili da su košarkaški bogomdani. Ređali su se rekordi, tripl-dablovi, poređenja sa Džabarom... Srpski košarkaški program je poleteo!

Denver je shvatio da u rukama ima grumen zlata i platio ga je 30 miliona dolara. Da je Tito živ i da mu je bio menadžer, Jokić bi možda dobio i više.

Igra dobrog diva iz Sombora se nije svidela košarkašim­a Jute i Klipersa koje je poslao na odmor. Spasao ih je izolacije, ali i prilike da naslednici­ma pričaju o tome kako su osvojili prsten. Jokić je eliminacij­om Klipersa rastužio polovinu Los Anđelesa, a sada je spreman da isto uradi i sa drugom. Lejkersi su sledeći na Jokićevom meniju. LA, We Have a Problem!

Klinac iz ravne Vojvodine koji je maštao da gaji kasače otišao je u brdoviti Denver da Amere uči košarku

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia