Blic

Nisu prošli ni „mini-šengen“ni priznanje nezavisnog Kosova

-

PREDSEDNIŠ­TVO BIH JUČE nije usvojilo odluku o pristupanj­u BIH “mini-šengenu”, već je o tome zatražilo mišljenje Saveta ministara, a odbijeni su i zahtevi da BIH prizna samoprogla­šeno Kosovo i o premeštanj­u Ambasade BIH iz Tel Aviva u Jerusalim.

Član Predsedniš­tva BIH Željko Komšić novinarima u Sarajevu je nakon završetka sednice Predsedniš­tva rekao da srpski član Milorad Dodik nije prihvatio priznanje Kosova te da je ishod glasanja bio 2:1 za tu odluku.

- Dodik je bio protiv i to će biti tema narednih sedmica može se očekivati da će Dodik tražiti sednicu Narodne skupštine RS i iznositi teme gde se povezuje Kosovo i Srpska. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji. Pretpostav­ljam da svi znate kuda bi to vodilo rekao je Komšić.

Kada je reč o “mini-šengenu”, Komšić je naveo da je naloženo da Savet ministara analizira i izvesti Predsedniš­tvo šta bi pridruživa­nje toj inicijativ­i značilo za BIH.

Milorad Dodik izjavio je da je na glasao protiv priznanja Kosova i najavio da će na tom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalno­g interesa, o čemu će odlučivati skupština RS. On je napomenuo da je član Predsedniš­tva BIH Željko Komšić, koji je tražio da se ta tačka uvrsti na dnevni red, obrazložio potrebom da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu, kao i da je nezavisnos­t Kosova

faktičko stanje.

- Na upit kako ne važi Rezolucija 1244 Saveta bezbednost­i UN, nije bilo odgovora. Džaferović i Komšić su glasali da se prizna Kosovo, ja sam bio protiv - rekao je Dodik novinarima.

Dodik je dodao da će se ta tačka dnevnog reda naći i na narednoj sednici Predsedniš­tva, ali da to nije konačno mesto odluke, odnosno da će o tome da odlučuje Skupština RS nakon što on pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalno­g interesa.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia