Blic

SZO: Broj zaražene dece u školama nije zabrinjava­jući

-

BROJ ZARAŽENE DECE u školama u Srbiji nije zabrinjava­jući, izjavio je juče šef kancelarij­e Svetske zdravstven­e organizaci­je (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša i dodao da treba iskoristit­i dobru epidemiolo­šku situaciju da deca idu u školu i druže se s vršnjacima.

- Mislim da u ovom trenutku u Srbiji nema razloga da se škole zatvaraju i da se deca izoluju, već suprotno, treba iskoristit­i situaciju i omogućiti deci da pohađaju školu i da se druže sa vršnjacima - rekao je Ivanuša za Tanjug.

On je naveo da je preporuka SZO, ali i ostalih organizaci­ja, kao što je Unicef, da deca idu u školu ukoliko to dozvoljava epidemiolo­ška situacija. Za nastavu uživo odlučile su se mnoge evropske zemlje, a Ivanuša kaže da je to važno ne samo zbog učenja, već i zbog druženja sa drugom decom i socijaliza­cije. U Srbiji je za prve dve nedelje nastave virusom korona zaraženo 52 učenika od 850.000 đaka u ošnovnim i srednjim školama. Ivanuša napominje da taj broj ne znači da su se svi zarazili u

školi, jer se oni druže i posle škole, a moguća je zaraza i unutar porodice.

- Znamo da su deca obolevala i za vreme raspusta, tako da nije to apsolutna brojka. Čak i da su se svi zarazili u školama, to je relativno mali broj, tako da nema razloga za zabrinutos­t - naglasio je Ivanuša.

Zagovornic­ima prelaska na onlajn nastavu, koji su sve glasniji na društvenim mrežama, poručuje da izolacija može imati posledice na mentalno zdravlje dece.

- Pre kovida svi smo se žalili kako se zbog novih uređaja - pametni telefoni, internet, kompjuteri, deca sve manje druže i da su sve manje fizički aktivni. U vreme kovida kao da tražimo razlog da ih još više izolujemo - naveo je Ivanuša.

Ističe da je potrebna dobra komunikaci­ja između svih - dece, učitelja, roditelja, ali i epidemiolo­ga o primeni mera u školi. Kako kaže, mere koje su na snazi u školama u Srbiji su dobre i potrebne, te da su slične mere uvele skoro sve evropske zemlje. 

 ??  ?? nema razloga za zatvaranje škola u srbiji, smatra szo
nema razloga za zatvaranje škola u srbiji, smatra szo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia