Blic

DOBRA GODINA ZA GROŽĐE I VINO

Vinogradar­i zadovoljni početkom berbe Sudeći prema prvim utiscima sa početka berbe grožđa, vinogradar­e i vinare u Srbiji očekuje sasvim solidna godina. Kako ocenjuju, i po rodu i kvalitetu je bolja od prethodne godine.

-

ŽUPA, DOSTA POJEDINI DELOVI SRBIJE, KAO

U MAJU I JUNU, SU STRADALI OD GRADA

ŠTO JE UTICALO I NA ROD

Uzavisnost­i od područja i sorti koje se gaje, berba grožđa u Srbiji je u toku, a profesor Poljoprivr­ednog fakulteta u Novom Sadu dr Dragoslav Ivanišević, jedan od vodećih domaćih stručnjaka za vinogradar­stvo, u razgovoru za „Blic“objašnjava da je vinovoj lozi pogodovala sezona bez ekstremnih temperatur­a i većih vremenskih neprilika.

- Pojedini delovi Srbije, međutim, pre svega Župa, dosta su stradali od grada u maju i junu, ali ako izuzmeno te ekstremne slučajeve i ako uzmemo u obrzir vinograde gde su vinogradar­i uspeli da se izbore sa gljivičnim oboljenjim­a i na vreme sprovedu potrebne agrotehnič­ke mere, grožđe deluje zasad dosta lepo.

Bitno je da u narednom periodu ostanu ovakvi vremenski uslovi, bez obilnih padavina, kako bi uspelo lepo da sazri i ne truli - kaže dr Ivanišević.

Iako je u vinogradar­stvu na prvom mestu kvalitet a ne prinos, naš sagovornik konstatuje da je on u prosečnim granicama, ali bolji

nego prošle godine. S obzirom na dosta dobar kvalitet grožđa, kako napominje, kasnije se očekuju i dobra vina ovogodišnj­e berbe.

- Kada su u pitanju poznije crne vinske sorte, naredni

period od 15 do 20 dana će biti ključan. Ako posmatramo područje Vojvodine, recimo, neke ranije sorte, poput „belog sovinjona“ili aromatični­jih sorti, već su obrane i dosta su dobre. Na Fruškoj gori u toku je berba „grašca“, koji isto izgleda jako dobro - navodi dr Ivanišević.

I u zapadnoj Srbiji, gde je nakon decenija pauze vinogradar­stvo opet u ekspanziji, prvi rezultati berbe svedoče o dobrom kvalitetu grožđa, a Milovan Stojković, koji je pre 24 godine prvi zasadio vinovu lozu u Mrčiću kod Valjeva, očekuje se rod na nivou prošlogodi­šnjeg od osam tona po hektaru.

Kako je godina bila zahtevna što se tiče zaštite

vinograda, zadovoljni smo. Grožđe će u našem kraju biti kvalitetno, nismo imali grada niti drugih nepogoda kao u drugim delovima Srbije. Bilo je uslova za pojavu grinja, pepelnice i plamenjače, međutim, jako dobro smo odradili hemijsku zaštitu i rane bele vinske sorte su stigle na berbu. Plodovi sadrže 21 jedinicu šećera, što je znak da treba da ih skidamo i prerađujem­o, što je kod belog grožđa optimalan sadržaj da bi i vino bilo optimalno i sveže. Potpuno ista situacija je i kod crnih sorti - kaže Stojković.

Kada je reč o prodaji, cena vinskog grožđa varira od sorte do sortea.

Na oglasima mogu se pronaći ponude od 45 do 60 dinara po kilogramu kada su veće količine otkupa u pitanju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia