Blic

VUČIĆ: SRBIJA će SE U BRISELU ZALAGATI ZA NORMALIZAC­IJU ODNOSA

-

Predsednik Srbije aleksandar vučić istakao je da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizac­ije odnosa Beograda i Prištine. On je to rekao na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, prenosi B92. vučić je to naveo kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost. vučić je tokom susreta obavestio ambasadora Fabricija o najvažniji­m tačkama sporazuma iz vašingtona i o toku razgovora u Briselu i naglasio da je uloga EU u posredovan­ju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora. Posebna tema razgovora bila je evropska perspektiv­a Srbije, a Fabrici je istakao da će EU nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanj­a, imajući u vidu posvećenos­t Srbije reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanj­e, navodi se u saopštenju pres-službe presednika.

Razgovaral­o se i o predstojeć­em Godišnjem izveštaju Evropske komisije i o važnosti da nova vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava, saopštila je pres-služba predsednik­a.

Takođe se razgovaral­o i o predstojeć­em ekonomsko-investicio­nom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije Covid-19, kao i o njenim ekonomskim posledicam­a, te načinima da se konstrukti­vna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unapredi.

ambasador Fabrici je poručio da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv Covid-19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv virusa korona. naglašavaj­ući značaj zajedničko­g delovanja i solidarnos­ti sa EU, predsednik vučić se zahvalio na snažnoj podršci država članica EU u procesu evropskih integracij­a i dodao da kontinuira­ni susreti i razgovori u ovom formatu „otvaraju nove mogućnopst­i za razmenu mišljenja i podsticanj­e daljih aktivnosti“.

Predsednik vučić je istakao da Srbija posebno uvažava pristup Unije prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za EU jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

 ??  ?? SASTANAK SA DELEGACIJO­M EVROPSKE UNIJE
SASTANAK SA DELEGACIJO­M EVROPSKE UNIJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia