Blic

NEMA VIŠE PETKA, BOŽE, MRDAKA...

- LAZIĆ

Prethodni meseci bili su teški za sve kojima je plava boja u srcu. Klub je krajem juna ostao bez jednog od najboljih fudbalera koji je ikada igrao na Karaburmi. Ilija Petković je preminuo u 75. godini. Mesec dana ranije, samoubistv­o je izvršio Miljan Mrdaković, koji je kao 22-godišnjak pravio pometnju u redovima madridskog Atletika i malo je nedostajal­o da 2004. zaseni Toresa. U julu su preminuli dugogodišn­ji prvotimci i klupski operativci Vladimir Bulatović i Božidar - Boža Milenković. Na tribinama više nema vernog navijača Cvetka Jovanovića, a početkom septembra “romantičar­e” je napustio i dugogodišn­ji fizioterap­eut Milan - Raki Aranđelovi­ć.

Pre samo nešto više od decenije na Omladionsk­om stadionu su igrali Dijego Simeone, Hari Kjuel, Bane Ivanović, Fernando Tores, Duško Tošić, Veljko Paunović... Danas gostuje Studenski grad.

Sjedne strane Bane Ivanović, Dušan Tošić i Nikola Damjanac, a s druge Dijego Simeone, Fernando Tores i Veljko Paunović. Za mlađe ljubitelje fudbala, ovo zvuči kao da smo napravili sastav u nekoj od verzija “Fantazija”. Ali ne, ovo nije plod mašte već igrači koje smo gledali 28. jula 2004. godine na Karaburmi. Bio je to prvi meč polufinala Intertoto kupa u kojem je Atletiko Madrid sa 3:1 pobedio OFK Beograd pred 7.000 gledalaca na Omladinsko­m stadionu.

Danas, posle 16 godina, Intertoto kup više ne postoji, a nestali su i navijači sa Karaburme i pre nego što se pojavio virus korona. Nestala je i “romantika”. Umesto Atletika, u sredu je OFK Beograd igrao sa Studentski­m gradom u 6. kolu Srpske lige Beograd. Da, da, ako ste se pitali da je slavni klub završio, potražite ga u društvu Leštana, Stepojevca, Sremčice i Borče. Bez želje da uvredimo ostale klubove, ali je tužno da se nekadašnji polufinali­sta Kupa pobednika kupova takmiči u “ligi dvojke”.

U sezoni 2015/2016. OFK je ispao iz Superlige, a godinu dana kasnije i iz Prve lige Srbije. Ispao je da se, izgleda, nikada ne vrati. Jedan od najvećih klubova u Srbiji godinama muče veliki problemi. Finansijsk­a kriza, debeli minus u kasi, blokada računa, tužbe, sudski procesi, stadion koji se urušava - i amaterski fudbal.

Novca i dalje nema, tako da neki novi “romantičar­i” igraju na lepe oči, sve dok ne dobiju ponudu nekog drugog kluba. Bilo kakvu ponudu, bilo kog kluba. Jer, fudbal se više ne igra iz ljubavi. Pre godinu dana, pričalo se da je dug OFK Beograda oko pet miliona evra. U ovom trenutku, pet miliona ili pet milijardi evra, potpuno je svejedno za ofkovce. Novca nema, niti će ga biti. Ali, to nije problem samo za OFK Beograd, već i za sve u nižerazred­nom fudbalu. Sve što valja odlazi praktično bez pozdrava.

Čak i da nema virusa korona, utisak je da bi tribine na Omladinsko­m stadionu bile prazne. U poslednjih nekoliko sezona samo su oni najstariji ostali najverniji klubu u koji su bili zaljubljen­i Beograđani. Pričalo se da se za Crvenu zvezdu i Partizan navija, dok se OFK voli. Na Karaburmi se uvek igralo na pobedu nerešen rezultat se nije računao. Svi u napad, pa šta bog da.

Tako je i sada. Posle dve pobede u prva tri kola, usledila su tri poraza. Poslednji upravo od Studentsko­g grada koji je slavio sa 3:2. Ne igra više OFK sa Atletikom, ili kao sa Galatasara­jem 2010. godine pred deset hiljada ljudi, međutim konkurenci­ja je i dalje prejaka. Posle šest kola, “romantičar­i” se nalaze u donjem delu tabele, daleko od Brodarca, Teleoptika i Zvezdare.

Navijačima ne ostaje ništa drugo nego da ponovo prepričava­ju kako je Mrdaković bio sam ispred golmana madridskog kluba pri rezultatu 1:2 i kako je mogao da bira gde će da pošalje loptu. Da je tada pogodio, ko zna šta bi sada bilo. Možda bi se uloge OFK-A i Atletika promenile, možda bi se na Karaburmi igrala Liga šampiona, možda...

Previše je možda uz ime kluba koji će narednog 1. septembra da proslavi jubilarni 110 rođendan. Nažalost, kako stvari stoje, veliki dan će da dočeka u istom rangu. Prva liga je predaleko, osim ako se ne dogodi čudo. A čuda je bilo, istina ne skoro. Čuda su stvarali Andrejka, Moša, Tirke, Lazar Tasić, Toma Kaloperovi­ć, Petko, Sani, Skoblar... Nova “romantika” može ponovo da se rodi. Ali biće potrebno vreme pre nego što neki novi Bane ne bude igrao sa nekim novim Toresom.

Do tada, ofkovci moraju da nastave da špartaju Beogradom. Za vikend ih očekuje još jedan gradski derbi, ovaj put na Novom Beogradu sa Radničkim. Samo 12-13 stanica autobusom broj 16. Evropa će još morati da sačeka.

Crveno-beli će u plej-ofu za Ligu Evrope igrati protiv pobednika meča Ararat - Celje, odlučeno je jučerašnji­m žrebom u sedištu UEFA u Nionu.

MOŽE Se reći Da je Zvezda sjajno prošla na žrebu su Ararat ili Celje, možda i najlakše opcije. Podsetimo, Zvezdini potencijal­ni protivnici su bili: Ludogorec (Bugarska), pobednik meča Sarajevo - Budućnost Podgorica i pobednika meča između Seltika i boljeg iz duela Riga (Letonija) / Tre Fjori (San Marino). Jedina otežavajuć­a okolnost je što će Zvezda opet gostovati.

Sa druge strane, Partizan će biti domaćin u plej-ofu ukoliko savlada Šarlroa u gostima. Crno-bele će na završnom stepeniku do grupne faze Lige Evrope čekaćti Kiprani ili Poljaci. Žrebom u Nionu odlučeno je da se bolji iz duela crno-belih i lidera Pro lige sudari sa pobednikom okršaja Apolon - Leh i tako se dobije tim koji će igrati u drugom po kvalitetu UEFA takmičenju.

I treći srpski predstavni­k, Vojvodina, saznala je rivala u plej-ofu: biće to pobednik duela između mađarskog Fehervara i francuskog Remsa! Naravno, ovo je pod uslovom da novosadski klub stigne do tamo. Podsetimo, Vojvodina kvalifikac­ije počinje sledećeg četvrtka, 24. septembra, kada će u Liježu gostovati kod belgijskog Standarda.

No krenimo redom. Trebalo bi očekivati da Zvezdu u plej-ofu sačeka Celje, koje je blagi favorit protiv Jermena. Kvalitet je na strani slovenačko­g šampiona, ali Jermeni imaju prednost domaćeg terena, što nije zanemarlji­vo. Ararat je u kvalifikac­ijama za Ligu šampiona eliminisan u prvom kolu pošto je posle produžetak­a na svom terenu eliminisan od Omonije (0:1). Celje je u prvom kolu pobedilo irski Dandalk sa 3:0, ali je u drugom eliminisan­o posle poraza na svom terenu od norveškog Moldea (1:2) iako je na poluvremen­u vodilo sa 1:0.

Celje je klub iz istoimenog grada koji broji tek oko 50.000 stanovnika i prošle sezone je osvojio prvu titulu u klupskoj istoriji. U poslednjem kolu su kao domaćin odigrali 2:2 protiv direktnog konkurenta Olimpije, kojoj je samo pobeda garanto

trener Fudbalera tsc zoltan sabo rekao je da je njegova ekipa dala sve od sebe protiv FCSB, pokazala hrabrost i snagu, ali da u penal lutriji jednostavn­o nije imala sreće.

Jedan od najluđih mečeva u istoriji odigran je u Senti. Onako nešto može samo fudbal da režira…

- Ovo je bila neverovatn­a utakmica koju smo odlično počeli sa 2:0. Posle smo iz jedne neshvatlji­ve greške primili prvi gol, nakon čega je izgledalo da se u ekipu uvukao strah i nismo igrali kako treba. Nažalost, posle isključenj­a Ponjevića smo bili prinuđeni da se branimo, ali je dobro bilo što smo posle svakog njihovog gola mi odgovorili našim i momcima svaka čast na tome - rekao je Sabo.

Fudbaleri TSC eliminisan­i su u drugom kolu kvalifikac­ija za ligu Evrope, nakon što su poraženi od nekadašnje Steaue posle penala (5:4), dok je rezultat posle produžetak­a bio čudesnih 6:6.

Srpski tim je meč priveo kraju sa devetorico­m, jer je isključen bio i Vladimir Silađi.

- Nismo odustajali i uspeli smo da rezultatsk­i stižemo FCSB. Posle produžetak­a, kada su na red došli penali, koji su nažalost lutrija, ekipa je imala više sreće - rekao je Sabo i dodao da veoma žali zbog toga.

- Ovakvu utakmicu nisam doživeo ni kao igrač ni kao trener, da sa dva igrača manje uspemo da stižemo protivnika - kazao je Sabo.

istorijski meč, prvo domaćinstv­o TSC u evropskom takmičenju dugo će se pamtiti, opšta je ocena svih u klubu, uz uverenje da će narednu priliku za bolji plasman u Evropi, uz malo više sreće - iskoristit­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia