Blic

DAČIJA SANDERO STEPVEJ 1.5 DCI

U čast 15 godina „dačije“U pitanju je ograničena serija gradskog automobila sa bogatom serijskom opremom.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Pravi trenutak da kupite pouzdan automobil je smena generacija. Model za koji ste zaintereso­vani je do tada preležao sve dečje bolesti, a prodavci će vam pred oproštaj dati sve od opreme što može da se dobije.

Tako je glavni junak naše današnje priče dobro poznata “dačija sandero” koja će posle punih osam godina dobiti potpuno novo ruho. Rumuni su zvaničnim fotografij­ama otkrili izgled treće reinkarnac­ije “sandera” čija bi prodaja trebalo da počne negde na proleće.

Do tada, ljubitelji­ma “dačije” na raspolagan­ju je specijalno izdanje “stepvej” verzije “sandera”, ali sa brojem 15 pored imena. Na taj način se obeležava decenija i po od ponovnog rođenja brenda koji je brzo stekao popularnos­t kod vozača širom Evrope, kao i u Srbiji.

Kao što je poznato, “stepvej” je oznaka za “sandero” koji je dobio dodatne elemente, tako da može da se pohvali krosover stilom. Naravno, nema ni govora o 4x4 pogonu, koji je ekskluziva modela “daster”. Čisto za informacij­u, ni nova generacija neće imati pogon na svim točkovima.

Jubilarac može da se poruči sa trocilindr­ičnim 0,9-litarskim TCE benzincem sa 90 konja, odnosno sa bezvremens­kim 1.5 dci agregatom koji se nalazio pod haubom testiranog “ste

evra se doplaćuje kamera za kretanje unazad

pveja”. Motor je sa 95 KS, ali i 220 Nm maksimalno­g obrtnog momenta, tako da je svakako poželjniji (ali i skuplji) izbor od malog turbo-benzinca.

Sa 1.5 dci nema iznenađenj­a. Pokazao se kao veoma izdržljiv, pogotovo u modelima “Dačije” koji su znatno lakši od “Renoovih”, sa čijih polica i dolazi ovaj motor. U kombinacij­i sa petostepen­im manuelnim menjačem, potrošnja lako može da se održava na pet-šest litara na 100 kilometara. Ako zatreba više snage za preticanje, samo vratite u jedan stepen niže i pustite dci da vas vodi. Zvučna izolacija bi mogla da bude bolja, ali se dizelaš ne javlja toliko glasno da bi vozaču i putnicima bilo neprijatno.

U kabini je prijatno, prilično prostrano za automobil B-segmenta i sa dosta opreme. Prvo u oči upadaju unikatne

Motor 4 cilindra, dizel, turbo Zapremina 1.461 kubik Snaga 95 KS pri 4.000 o/min. Obrtni moment 220 Nm pri 1.750 o/min.

Pogon na prednjim točkovima Menjač 5-stepeni, manuelni Dimenzije 4.081/1.733/1.618 mm Međuos. rastojanje 2.590 mm Ubrzanje 11,8 sek. Maks. brzina 167 km/h Prtljažnik 320 litara Potrošnja 5,5 litara Cena 13.850 evra presvlake za sedišta sa detaljima od kože i šavovima u plavoj boji (doplata 300 evra), upravo onoj koja krasi detalje na instrument-tabli i okvirima otvora za ventilacio­ne otvore. Dalje, serijski se u paketu dobija automatski klima-uređaj, zatim multimedij­alni sistem “evolution” s ekranom osetljivim na dodir (dijagonala sedam inča) i navigacijo­m, tempomat, blutut, a kamera za kretanje unazad se doplaćuje 90 evra. Zatim je Bstub između prednjih i zadnjih vrata u crnoj boji, kao i krov, i da ne nabrajamo više. Spisak je dugačak i svakako vredi da proverite sve šta se dobija ako vas privuče ovaj automobil.

Što se cene tiče, jubilarni “sandero stepvej” sa TCE motorom košta 11.390 evra, dok je testirana verzija dosta skuplja i potrebno je da izbrojite 13.850 evra. 

 ??  ?? UVERILI SMO SE DA JE 1.5 DCI MOTOR PRAVI IZBOR ZA “DAČIJIN” GRADSKI AUTOMOBIL
SA “OFF ROAD“IZGLEDOM, “STEPVEJ” VERZIJA “DAČIJE SANDERO” PRIVLAČI PAŽNJU
UVERILI SMO SE DA JE 1.5 DCI MOTOR PRAVI IZBOR ZA “DAČIJIN” GRADSKI AUTOMOBIL SA “OFF ROAD“IZGLEDOM, “STEPVEJ” VERZIJA “DAČIJE SANDERO” PRIVLAČI PAŽNJU
 ??  ?? OVO JE NOVA GENERACIJA “DAČIJE SANDERO”, KOJA ĆE POČETI DA SE PRODAJE NA PROLEĆE
OVO JE NOVA GENERACIJA “DAČIJE SANDERO”, KOJA ĆE POČETI DA SE PRODAJE NA PROLEĆE
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia