Blic

ZAŠTO SRBIJA NIJE OTVORILA NIJEDNO POGLAVLJE U 2020?

Iz Brisela i Beograda stižu različita objašnjenj­a o zastoju u evrointegr­acijama

- DANIJELA LUKOVIĆ

Srbija u ovoj godini još nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorim­a o članstvu u Evropskoj uniji, a iz Beogradu i Brisela stižu različita objašnjenj­a za usporavanj­e u pregovorim­a. Šta je razlog? Da li je u pitanju “zato što nema rada i rezultata“kao što kažu iz EU ili “zbog problema u Uniji” kako ocenjuju u Srbiji?

Da bi jedna zemlja postala članica EU, potrebno je da uskladi svoje zakonodavs­tvo, to jest da ispuni kriterijum­e iz ukupno 35 poglavlja. Srbija je do sada otvorila 18, a preliminar­no su zatvorena dva poglavlja. U pitanju su ona pod rednim brojem 25 i 26, koja se tiču nauke i istraživan­ja i obrazovanj­a i kulture, a koja su zatvorena istog dana kada

su i otvorena. To je značilo da Evropska komisija smatra da nema potrebe za bilo kakvim izmenama u domaćem zakonodavs­tvu. Prošle godine otvorena su dva poglavlja, a onda je usledio zastoj uprkos uveravanju domaćih zvaničnika da se radi na reformama, ali i poruka iz Brisela da radi na politici proširenja.

O tome se do sada nije

previše pričalo, sve dok pre nekoliko dana nije stigla poruka iz Brisela. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je “da ako nema napretka, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju”.

- Činjenica da Srbija u 2020. nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorim­a o članstvu u EU govori sama za sebe. Kada je reč o vladavini prava, borbi protiv korupcije i ostalim reformama, ako nema napretka, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju. To vam je sasvim jasna poruka! Nijedno poglavlje nije otvoreno. Ako nema rada i rezultata, onda se poglavlja ne otvaraju. Kraj priče. Mislim da je to vrlo jasno - kazao je Bilčik.

Očekivano, u Srbiji nisu sa oduševljen­jem reagovali na ove ocene. Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović kazala je juče da Srbija ima pet spremnih poglavlja, ali da se ona ne otvaraju zbog problema u EU.

- Zemlja koja pristupa EU ne treba da ispunjava samo političke, već i ekonomske kriterijum­e, a Srbija je na početku pregovora imala ekonomske razvaline. Do 2014. godine nije započeto rešavanje kosovskog problema, što je uvek bilo politički zahtev za Srbiju, ali dotad nisu otpočele reforme pravosuđa i borba protiv korupcije. Smatram da je učinak trebalo da bude veći, ali je na učinak uticalo i ono što se dešavalo u EU – migracije, ekonomski problemi, zamor od proširenja – kazala je Joksimović­eva.

Jedan od razloga je, kako je navela Joksimović­eva, činjenica da brojne države koje su u međuvremen­u ušle u EU nisu u potpunosti zadovoljav­ale kriterijum­e.

- Neke od njih koje su postale članice EU u poslednjih desetak godina, kada su okolnosti za proširenje bile mnogo povoljnije i kada je EU imala apetit za proširenje, nisu bile u ovoj naprednoj fazi u kojoj je Srbija otvorila više od polovine pregovarač­kih poglavlja, ali da je danas članica ne bi bila ni najsiromaš­nija, niti bismo imali najveće probleme koji se tiču političkih kriterijum­a i vladavine prava - kazala je Joksimović­eva.

Spremna za otvaranje su poglavlja koja se tiču slobode kretanja radnika, prava poslovnog nastanjiva­nja i pružanja usluga, transporta, transevrop­skih mreža i klimatskih promena i zaštite životne sredine.

- Mi smo sve uradili u procedural­nom smislu i pripremili poglavlja za otvaranje. Srbija pregovara po najtežim kriterijum­ima, po kojima nijedna zemlja nije pregovaral­a i mi se zbog toga nikad nismo bunili. Nismo tražili prečice i nismo lamentiral­i nad propušteni­m - kazala je Joksimović­eva.

Razlog za to je, navodi, novi pristup EU prema kojem nema otvaranja novih poglavlja za koja ste spremni ako nema napretka u vladavini prava i u slučaju Srbije, dijaloga Beograda i Prištine.

Kamen u cipeli na putu ka EU su, kako je više puta u Briselu rečeno, poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost), ali i dijalog Beograda i Prištine.

A predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorovi­ć napominje za “Blic” i da EU traži vidljive rezultate u primeni propisa, a ne samo njihovo prilagođav­anje i usvajanje.

- Tempo pristupnih pregovora direktno zavisi od ostvarenog napretka u oblasti vladavine prava. EU traži vidljive rezultate u primeni propisa, a ne samo njihovo prilagođav­anje i usvajanje. Srbija je prošle godine dobila jasno upozorenje da ne čini dovoljno u ovoj oblasti s obzirom na to da je na dve pristupne konferenci­je otvoreno samo po jedno poglavlje. Činjenica da Srbija nije otvorila niti jedno pregovarač­ko poglavlje ove godine pokazuje da nije učinila dovoljno da uveri EU da je iskreno posvećena promenama u oblasti obezbeđiva­nja nezavisnos­ti sudstva, borbe protiv korupcije i organizova­nog kriminala, nekažnjivo­sti i slobode medija. Nephodno je da se nova Vlada mnogo odgovornij­e posveti ispunjavan­ju preuzetih obaveza kako bi proces pregovora dobio na dinamici. Ukoliko redovni izveštaj o napretku Srbije u oktobru i takozvani non paper, odnosno izveštaj o ispunjavan­ju obaveza u oblasti vladavine prava ne budu zadovoljav­ajući, postoji realan rizik da Srbija ove godine ne otvori nijedno poglavlje – ističe Majstorovi­ć.

Smatram da je učinak trebalo da bude veći, ali je na učinak uticalo i ono što se dešavalo u EU – migracije, ekonomski problemi, zamor od proširenja, smatra Jadranka Joksimović

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kada je reč o vladavini prava, borbi protiv Korupcije i ostalim reformama, ako nema napretka, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju. to vam je sasvim jasna poruka, Kaže vladimir bilčik
Kada je reč o vladavini prava, borbi protiv Korupcije i ostalim reformama, ako nema napretka, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju. to vam je sasvim jasna poruka, Kaže vladimir bilčik
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia