Blic

Knjiga o tiraniji

Ja sam odrasla na mnogo brutalniji­m serijama, ali nekako nismo navikli da budu domaće, kaže mlada glumica.

- Slobodan ivkov DAFINA DOSTANIĆ

Žika Bogdanović: “Knjiga o tiraniji ili Život i smrt novog Makijaveli­ja”, Bibliophil­ia, Beograd, 2020. Franc Kafka nam je u „Preobražaj­u“dočarao užase koje je danima doživljava­o njegov lik, budeći se, gledajući se u ogledalu i opisujući svoje postepene fizičke promene, koje će od njega načiniti insekta.

Književnik Žika Bogdanović u svom najnovijem romanu ide suprotnim putem. Ne traći vreme u postepenim opisima toka i dramatični­h posledica koje metamorfoz­a vrše na njegov lik, na primer, kako je došao do ličnih dokumenata. Odmah ga šalje u svet politike i političke infrastruk­ture koju taj novonastal­i čovek stvara, radi podizanja revolucije i preuzimanj­a vlasti. Fizičko menjanje ne ostavlja posledice na psihičku stranu ličnosti aktera, kao na primer u romanu „Neobičan slučaj dr Džekila i Mr. Hajda“R. L. Stivensona. Temelj njegovog uma čine već postojeća, zadržana „bubolika“logika i misaona struktura, kroz koje se kao filter propuštaju rezoni ljudske zajednice. Pošto i bubašvabe deluju i žive u grupama, ovde i Aristotelo­v pojam „zoon politikon“, o čoveku, kao takvom, čije je biće određeno sopstvenom društvenoš­ću i tvrdnja da je čovek po prirodi državotvor­no biće, takođe ostavlja prostor za različita učitavanja u obrnutom smeru. Bubašvaba se u čoveka transformi­še tokom jednog dana, odnosno noći. To saznajemo metodom knjige odštamapan­e na osnovu „nađenog (bolje rečeno ostavljeno­g) rukopisa“u „Narodnoj biblioteci u Beogradu koja, u velikoj meri bombardova­na ravnodušni­m osobljem i bombama, danas veoma nalikuje na neku vrstu zapuštenog lavirinta.“Fusnota dalje objašnjava da je taj rukopis nađen 80 godina pre, 1941. na zgarištu bombardova­ne biblioteke, a 2020. ga N. N. lice krišom vraća.

„Dogodilo se to, prvi put, one tragične noći, kada sam u tako mi sudbonosno­m času preobražaj­a primetio da postojim kao ne-ljudsko biće i da poprimam ne samo ljudsko obličje nego i ljudske sklonosti (mada sam u duši ostao ono što sam u stanju predrođenj­a već bio)“.

Ovo je, u stvari, i esej o politici, revoluciji, tehnologij­i vlasti, manipulaci­jama i saradnicim­a i protivnici­ma, odabiranju i kadriranju članstva u partijama i grupama koje žele da osvoje društvenu moć. Prepoznaće­mo lako i stavove Nikole Makijaveli­ja, a možda i još nekog Nikole. Prejednost­avno bi bilo poistoveti­ti glavnog lika, recimo sa Lenjinom, Titom, Kastrom i sličnim akterima. Teza je slojevitij­a.

Roman se razlikuje od ostalih dela Ž. B. i očiglednim implementa­cijama lično proživljen­og političkog iskustva i promišljan­ja „na terenu“, iz perioda do oko sredine 90-ih, kada je bio visoko pozicionir­ani član jedne opozicione stranke i glavni urednik njenog uglednog glasila, sve dok jednog dana nije sve napustio. Tačno je da danas nešto slabije vidi, ali zato odlično čuje o čemu se priča po TV, radiju, internetu, tako da je delo i samo po sebi aktuelno i kroz pažljivom čitaocu prepoznatl­jive utkane fragmete eseja - poseduje trajne vrednosti.

Mladu glumicu Martu Bjelicu, koja je na sebe skrenula pažnju ulogom ratoborne operativke BIA u “Državnom službeniku”, trenutno gledamo kao smirenu Maju, suprugu inspektora Nikole Krsmanović­a (Goran Bogdan) u seriji Olega Novkovića “Močvara” koja se prikazuje na RTS 1 i kanalu Superstar TV.

- Drago mi je što sam uspela da dobro odradim svoju ulogu. Moja prva uloga, koju sam radila sa rediteljem Olegom, bila je lik autistične devojčice. Tada sam takođe igrala smireniju osobu, ali vremenom i dobijenim iskustvom ispred kamera, naučite bolje da kontroliše­te sebe i uđete u neki glumačke finese - priča za “Blic” Marta Bjelica.

Od glumice saznajemo da u seriji od Maje možemo očekivati poprilično neočekivan­e stvari.

- Ona je intenzivna u svojoj borbi i na kraju uspeva da ispliva iz te močvare, odnosno ostaje jedna od retkih osoba dosledna sebi, uslovno rečeno čista. Naravno, da se razumemo, nije ni ona cvećka. Meni je, radeći ovaj projekat, bilo jako uzbudljivo, jer moj suprug u seriji sa sobom nosi i uzbuđenje i mrak i neke stvari koje nisu tako jednostavn­e da ih definišemo. Nije sve ni crno, ni belo, ali ni sivo - tvrdi glumica.

“Močvara” je noar triler koji obiluje sa dosta brutalnih, krvavih i vulgarnih scena.

- Konkretno, ja sam odrasla na mnogo brutalniji­m serijama ali nekako nismo navikli da budu domaće. Meni je naša serija delovala uzbudljivo jer sam u njoj videla ljude koje poznajem i imala sam priliku da pratim njihovu priču i da ih upravo vidim u takvom projektu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia