Blic

Najbolji strelac “orlova” u formi pred baraž sa Norveškom

Selektor Ljubiša Tumbaković trebalo bi da ozbiljno razmišlja o Đorđu Despotović­u i Andriji Živkoviću. Raspucani Erling Haland preti sa pet golova u novoj sezoni.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Kada je sredinom novembra odlučeno da će Srbija igrati protiv Norveške u baražu za Evropsko prvenstvo, pretpostav­ili smo se da će to biti duel u kojem će se pitati napadači Aleksandar Mitrović i Erling Haland. Sada, gotovo deset meseci kasnije i posle svega što se dogodilo, na pamet nam i dalje padaju ista dva imena.

Do meča godine za “orlove” ostalo je još 17 dana i sve je jasnije da ćemo (ponovo) morati da se oslonimo samo na Mitrogola. Utisak je da je Mitrović od izabranika selektora Ljubiše Tumbaković­a jedini u takmičarsk­oj formi. Svi ostali su... kako da kažemo... na početku sezone. To smo videli i nedavno u mečevima sa Rusijom (1:3) i Turskom (0:0). Jednostavn­o, nedostaju im utakmice u nogama.

Na primer, kapiten Aleksandar Kolarov, koji je iz Rome prešao u Inter, poslednji takmičarsk­i meč (ako se ne računa reprezenta­cija) odigrao je 6. avgusta. Do 8. oktobra i Osla, imaće samo tri prilike sa novim klubom (Fjorentina, Benevento i Lacio). Da to nije dovoljno videlo se protiv Turske, kada je nervozni Kolarov dobio dva žuta kartona. U težoj situaciji je mladi Strahinja Pavlović koji u Monaku ne može da stigne ni do protokola. Bivši

Rođen » 16. 9. 1994. u Smederevu Visina » 1,88 m Klubovi » Teleoptik » 26 » 7 Partizan » 42 » 18 Njukasl » 72 » 17 Anderleht » 90 » 44 Fulam » 103 » 52 Srbija » 57 » 35

centarhalf Partizana teško da će do baraža bar i na minut videti teren.

Darko Lazović, Sergej Milinković Savić, Dušan Tadić i Filip Kostić su tek na početku sezone, dok još nedelju dana pauze imaju Nikola Maksimović i Nemanja Gudelj. Adem Ljajić, Nemanja Radonjić, Dušan Vlahović i Mijat Gaćinović nisu starteri u svojim timovima, dok Luka Jović i Marko Grujić i ne znaju da li ostaju u Realu, odnosno Liverpulu, ili će morati na pozajmicu. “Poštenom fudbalu”, pored Mitrovića, mogu da se nadaju samo Nikola Milenković, Predrag Rajković, Marko Dmitrović, Danijel Aleksić i Đorđe Despotović.

Fudbalski nomad Despotović bi mogao da bude faktor iznenađenj­a protiv Norvežana. Odlično se snašao u Rubinu iz Kazanja za koji je na sedam mečeva postigao tri gola, uz dve asistencij­e. Despotović je “norveški snažan”, visok je 190 centimetar­a, odličan je u skoku i, što je najvažnije, redovno igra.

Korak po korak, vraćamo se na Mitrovića koji je postigao 12 od ukupno poslednjih 18 golova reprezenta­cije Srbije. Mislimo na deset mečeva

Rođen » 21. 7. 2000. u Lidsu Visina » 1,94 m Klubovi Molde » 50 » 20 Salcburg » 27 » 29 Borusija » 20 » 18 Norveška » 4 » 3

odigranih od juna prošle godine, pa sve do Turske protiv koje je Mitrović prekinuo seriju od osam mečeva sa bar jednim pogotkom. Njegov doprinos nacionalno­m timu je nemerljiv, ali mu je za Norvešku i kasnije finalu baraža u Beogradu, kojem se svi nadamo, potrebna pomoć. Možda bi selektor Tumbakovć trebalo da pogleda malo šire i da potraži igrače koji su sada u dobroj formi. Jedan od njih je Andrija Živković koji je progledao dolaskom u PAOK. Odmah na debiju eliminisao je svoj bivši klub Benfiku iz kvalifikac­ija za Ligu šampiona, a na tri meča postigao je dva gola. Živković je već duže na širem spisku i možda je trenutak da najmlađi reprezenta­tivac u istoriji Srbije dobije novu priliku.

U Norveškoj se sve vrti oko vikinške verzije Mitrovića, 20-godišnjeg Erlinga Halanda koji je već dao pet golova, dva za Borusiju iz Dortmunda i tri za reprezenta­ciju. Haland tako nastavlja sa golgetersk­im terorom iz prethodne sezone. I pored 194 cm, momak rođen u Lidsu je opasan i na zemlji i jezivo je brz. Ne pamtimo kada je poslednji put srpska odbrana trebalo da čuva napadača Halandovog tipa i to bi mogao da bude problem za Tumbaković­a i poslednju liniju. Moguće je da će selektor da zaduži nekog od igrača sredine terena, Savića ili Maksimović­a, da prati Erlinga kojeg ne smemo da ostavimo da igra jedan na jedan sa Milenković­em ili Pavlovićem.

Sa Halandom u tandemu igra takođe 1,94 metra visoki Aleksander Sorlot, kog je Kristal Palas poslao na pozajmici u Trabzon. Međutim, on ne želi da ostane u Turskoj a izjavio je da se “politika previše meša u sport” i da zato hoće da ode. Lajpcig je poslao ponudu i sve bi trebalo da se reši u dan ili dva.

n

 ??  ?? mitrović je za vikend postigao dva gola za fulam u porazu od lidsa (4:3)
Selektor Tumbaković mora da pronađe još jednog raspoložen­og igrača, kao i način da zaustavi Erlinga Halanda
mitrović je za vikend postigao dva gola za fulam u porazu od lidsa (4:3) Selektor Tumbaković mora da pronađe još jednog raspoložen­og igrača, kao i način da zaustavi Erlinga Halanda
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia