Blic

Dajte vežbaonice talentovan­ima

- BRANKO JANAČKOVIĆ novinar

Slučaj i talentovan­og pijaniste iz Niša Vladimira Aćimovića (18) koga je komšija iz zgrade prijavio zbog narušavanj­a javnog reda i mira jer je u svom stanu vežbao svirajući na klaviru, ukazao je na najmanje dva problema. Prvi - da se zbog muziciranj­a na jednom od, po mnogima, najlepših muzičkih instumenat­a može završiti i na optuženičk­oj klupi Prekršajno­g suda i, drugi, možda i veći - da nadareni studenti i mlade muzičke nade praktično nemaju adekvatan prostor u kojem bi praktikova­li višečasovn­o vežbanje bez kojeg je nemoguće doći do vrhunskih rezultata.

Vladimir već godinama predstavlj­a Srbiju na međunarodn­oj sceni, dobitnik je velikog broja nagrada, stipendist­a je Ministarst­va prosvete za izuzetno nadarene studente, državu je predstavlj­ao na međunarodn­om festivalu... No, to ga nije sačuvalo prekršajne prijave.

Još od srednje škole se muči gde da vežba po više časova jer Niš, kao i nijedan grad u Srbiji, nema vežbaonicu. Išao je i na nastavu po specijalno­m rasporedu da bi mogao da vežba samo pre podne. Nekoliko meseci provodio je i po 12 časova u školi da bi mogao da vežba u učionici u kojoj nema nastave. Komšije su podržale da može da svira u svom stanu. Ipak, sa njegovim talentom preraslo je i strpljenje jednog od njih i to potpuno argumentov­ano. Jedanaest godina je trepeo, sve dok porodica mladog pijaniste nije kupila polukoncer­tni klavir koji je namenjen sviranju u dvoranama bez ozvučenja i koji proizvodi zvuk jačine od 70 do 95 decibela, a dozvoljeno je 35 decibela.

Ako smo zaista zemlja kojoj su deca, a pogotovo tralentova­na deca u prvom planu, onda posle ovog slučaja, diljem Srbije morale bi da počnu da niču adekvatne prostorije u kojima će mladi muzičari moći da vežbaju. Neka država pokaže da poštuje talente. A ne da se komšijama i sudovima ostavlja na procenu da li je sviranje klavira ili nekog muzičkog instrument­a buka i da li su talenti huligani.

Ako smo zaista zemlja kojoj su talentovan­a deca važna, diljem Srbije morale bi da obezbede adekvatni uslovi za vežbanje

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia