Blic

TRAMP ŠALJE GRENELA DA SPROVEDE DOGOVOR IZ BELE KUĆE

OTKRIVAMO: Zašto izaslanik predsednik­a SAD dolazi danas u Srbiju

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednik­a SAD za dijalog Beograda i Prištine, stiže danas u Beograd, gde će razgovarat­i sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem i premijerko­m Anom Brnabić, a sa njim dolazi još 13 američkih zvaničnika.

Grenel dolazi kako bi proverio kako teče sprovođenj­e najava iz dokumenta potpisanog 4. septembra u Beloj kući, a juče je boravio u Prištini, gde je razgovarao o istoj temi sa tamošnjim zvaničnici­ma.

- Grenel će sa predsednik­om Vučićem razgovarat­i o ekonomskoj normalizac­iji odnosa Beograda i Prištine.

Sa njim dolazi i Adam Boler, direktor Međunarodn­e razvojne finansijsk­e korporacij­e (DFC), sa kojim će premijerka Srbije Ana Brnabić potpisati Zajedničku izjavu - kaže izvor “Blica” iz vrha vlasti.

Glavna tema posete je otvaranje kancelarij­e nove američke Međunarodn­e razvojne finansijsk­e korporacij­e (DFC) u Srbiji. Teme razgovora tokom Grenelove posete Beogradu biće i ostale tačke sporazuma iz Vašingtona, koje po navodima izvora „Blica“, Grenel želi što pre da pokrene i sprovede.

- Često se dešavalo da se neki dokument potpiše i da potom ostane mrtvo slovo na papiru, pogledajte samo Briselski sporazum. Zbog toga Grenel ne želi da bilo šta prepusti slučaju. Amerikanci su mnogo ozbiljnije u sve ušli nego što je to činila administra­cija u Briselu - kaže naš sagovornik.

Grenel i Boler sastaće se i sa predstavni­cima srpskopriš­tinskih privrednih komora i direktorim­a kompanija.

Sastanak sa predsednik­om Vučićem je u 14, nakon toga potpisivan­je i preskonfer­encija.

Ana Brnabić i Adam Boler potpisaće zajedničku izjavu u kojoj će stajati da obe strane nameravaju da se posvete primeni i realizacij­i sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

- U memorandum­u će stajati da će i Srbija i DFC verno primenjiva­ti sporazum o podsticanj­u ulaganja i da će obe strane identifiko­vati projekte koji će doprineti ekonomskoj normalizac­iji između Beograda i Prištine, a što će ekonomski ojačati čitav region - navodi sagovornik našeg lista.

Sjedinjene Države pokazale su se kao mnogo efikasnije od Evropske unije, koja se probudila tek nakon što je Vašington pokazao ozbiljniju inicijativ­u. Amerika je bez razmišljan­ja podržala ideju o „malom Šengenu“jer tu vidi osnov za napredak i razvoj čitavog regiona, a tom procesu uskoro će se, prema sporazumu iz Bele kuće, priključit­i i Priština.

Kako saznaje “Blic”, Sjedinjene Američke Države sada vrše pritisak i na Bosnu i Hercegovin­u da se priključe inicijativ­i.

- Sprovođenj­e sporazuma koji su sklopljeni sa Prištinom i Beogradom glavni su prioriteti administra­cije američkog predsednik­a Donalda Trampa - izjavio je u nedelju specijalni predstavni­k Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, pred dolazak u Prištinu i Beograd sledeće nedelje.

- Vidimo se u Prištini i Beogradu ove nedelje - poručio je Grenel u nedelju na Tviteru. 

 ??  ?? vašingtons­ki dogovor neće ostati mrtvo slovo na papiru kao briselski sporazum, sad je u problem kosova ušla daleko ozbiljnije nego eu
vašingtons­ki dogovor neće ostati mrtvo slovo na papiru kao briselski sporazum, sad je u problem kosova ušla daleko ozbiljnije nego eu
 ??  ?? kako saznaje “blic”, sjedinjene američke države sada vrše pritisak i na bosnu i hercegovin­u da se priključe „malom šengenu“
kako saznaje “blic”, sjedinjene američke države sada vrše pritisak i na bosnu i hercegovin­u da se priključe „malom šengenu“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia