Blic

ŠTA MOŽE DA ZAMENI ALKOHOL?

-

Stručnjaci Alhem-a pregledali su naučne publikacij­e i preproruči­li i druge načine za dezinfekci­ju u nedostatku alkohola. Došli su do zaključka da se za dezinfekci­ju površina može koristiti persirćetn­a kiselina (doziranje i vreme kontakta po uputstvu proizvođač­a), kao i vodonik peroksid (hidrogen) 0,5 odsto, uz vreme kontakta od jednog minuta. Hidrogen, troprocent­ni vodonik peroksid, može se razblažiti u razmeri 1:5 (1 deo 3% hidrogena i 5 delova vode i svaki put treba napraviti svež rastvor). Za dezinfekci­ju kože može se koristiti povidon-jod (pročitati uputstvo za, kontraindi­kovano kod osoba sa oboljenjim­a štitne žlezde), kao i benzalkoni­jum hlorid (poznatiji kao asepsol) i druge kvatenerne amonijumov­e soli koje imaju slabije dejstvo, pa bi zbog toga vreme kontakta trebalo da bude minimalno 10 minuta. na to da proizvod bude van dometa dece i ne blizu otvorenog plamena, ali da ipak svaki proizvođač ima određenu slobodu da uvede još neku meru predostrož­nosti.

Na osnovu podataka i preporuka Svetske zdravstven­e iz Alhem-a podsećaju da su dezificije­nsi protiv korona virusa oni na bazi alkohola (etanol, etil-alkohol, 1-propanol) i na bazi aktivnog hlora (natrijum-hipohlorit, aktivni hlor).

- Sredstva na bazi alkohola se koriste za dezinfekci­ju kože i površina. Alkohol mora biti u koncentrac­iji 60 do 70 odsto da bi bio efikasan. Više i niže koncentrac­ije od navedene nemaju dezinfekci­oni efekat, a vreme utrljavanj­a sredstva je 30 sekundi. Sredstva na bazi aktivnog hlora se koriste samo za dezinfekci­ju površina, osim metalnih površina. Sredstva na bazi aktivnog hlora je potrebno rastvoriti na 0,1 odsto aktivnog hlora. Za varikinu, koja je obično 5 procenata, to znači da je potrebno 20 ml varikine i dopuniti do jednog litra. Površina mora biti izložena sredstvu 10 minuta da bi se postigao efekat - objašnjava ona.n

117,58

Neslavan kraj Ulcinjske solane - samohodni transporte­r, kolosek i dresine završili su u starom gvožđu, čime je posle 86 godina i formalno stavljena tačka na postojanje jedine fabrike soli u državi. Stečajni upravnik Žarko Ostojić potvrdio je Vijestima da je sve što je prodato bilo u skladu sa objavljeni­m oglasom.

 ??  ?? potrošači treba da obrate pažnju na sastojke
potrošači treba da obrate pažnju na sastojke
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia