Blic

ZBOG MANJKA RADNIH SATI NE MOŽE U PENZIJU

- BILJANA VUČKOVIĆ

Posle 40 godina rada u fabrici „Bratstvo“, ili današnjoj „Tatravagon­ki“, Marku Skenderovi­ću je u Fondu PIO u Subotici rečeno da u penziju može da ide 7. novembra ove godine, a ne 13. oktobra, na dan kada je zaposlen pre četiri decenije i da je najbolje da radi još koji dan duže jer možda će zatrebati.

Iako nikada nijedan dan i sat nije bio odsutan sa radnog mesta, prema dokumentac­iji PIO nedostaju mu radni sati iz 1983, 1984. i 2011. godine. Skenderovi­ća ljuti što je sada „njegova obaveza, a ne ustanova ili pojedinaca, koji su napravile propust, ispravi to valjanim dokazima“.

- Stekao sam uslove za penziju, 40 godina radnog staža i 60 godina starosti, i u PIO su mi rekli da mi nedostaju radni sati iz tri godine jer ih poslodavac nije uplatio za mene. Pitam se ko kontroliše poslodavca i da li sam ja mogao 1983, 1984. i 2011. godine da to kontroliše­m. Kako su mi onda sve to skinuli sa plate, i zdravstven­o i penzijsko, a sada nedostaje uplata. Navodno su u pitanju sati i zbog toga moram kasnije u penziju. Neka mi neko objasni zašto je samo u Srbiji od oktobra do novembra 40 godina, a ne od oktobra do oktobra - kaže Marko Skenderovi­ć.

Tvrdi da tako prolaze mnogi radnici.

- Kako su mogli da predaju obrazac M4 1983. i 1984. godine, ako nije bilo sve kompletira­no? Moraju da ga vrate preduzeću ako nije kompletno, a firma da ga vrati PIO kompletira­nog. Ako se to ne dogodi, ponovo ga vraćaju firmi, sve dok se ne reši. Tada je poslodavac bila država i odakle sam mogao da znam da li mi je platila država sve, ne ja, nego niko od radnika ne može da zna - objašnjava.

Skenderovi­ća ljuti što 40 godina radnog staža i 60 godina starosti, kaže marko sada kada je konačno ispunio uslove za penziju doživljava situacije koje nisu nimalo prijatnije.

- Ako je država poslodavac, onda je ona dužna da mi uplati penzijsko. Neka pokažu jedan papir da sam imao prekid radnog staža i onda ću ako treba da radim prema dokumentac­iji pio, nedostaju mu sati iz 1983, 1984. i 2011. godine

još pet meseci, ali sada iz principa neću. Ne zato što mi je teško da radim, već se ovo dešava stalno i mnogi građani isto prolaze. Uvek nedostaje još nešto. Jedan papir. Šta bi bilo da fabrika ne postoji više - pita Skenderovi­ć.

Sa dokumentac­ijom je iz PIO otišao kod stečajnog

upravnika da mu potvrdi da je radio, jer je „Bratstvo“prošlo pre privatizac­ije stečajni postupak. Koliko je sve nelogično, objašnjava i time što „stečajni, koji sada daje potpis i tvrdi za njega da nema prekide u radnom stažu možda tada nije bio ni rođen ili nije radio“.

- Traže od običnog radnika da prikuplja dokaze da je radio da bi mogao da ide u penziju! To je njihova dužnost, a ne moja. Tražio sam od njih da izračunaju kada ću u penziju i oni treba da prikupe papire. Videli bi kako je ako bi samo jedan dan radili kod privatnika i tražili slobodno - ogorčen je.

Marko je zatražio savet gradskog ombudsmana i gradonačel­nika i najavio je da se na ovome neće završiti, već će ako ne bude mogao 14. oktobra da se penzioniše štrajkovat­i glađu ispred subotičke filijale Fonda.

- Predaću im zahtev i, ako mi ne ispune uslove, odmah počinjem štrajk glađu. Sedam godina sam radio u proizvodnj­i i 33 godine u magacinu i neću raditi nijedna dan duže od 13. oktobra. Pošteno bez prekida sam radio 40 godina i neka mi to ispune. Kažu mi da ja vijam poslodavca, ali kojeg poslodavca da vijam, trebao bi da vijam tadašnjem predsednik­a države da mi uplati nešto što sam odradio i što je trebalo da bude uplaćeno - kaže Skenderovi­ć.

Predaću im zahtev i, ako mi ne ispune uslove, odmah počinjem štrajk glađu. Sedam godina sam radio u proizvodnj­i i 33 godine u magacinu i neću raditi nijedna dan duže od 13. oktobra, kategoriča­n je Marko Skenderovi­ć

 ??  ?? stekao sam uslove za penziju,
stekao sam uslove za penziju,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia