Ima neka tajna veza

Protiv Voždovca crveno beli su postigli tri gola posle kornera, dominirali su u tom segmentu i izabranici Dejana Stankovića i protiv Omonije, protiv koje nisu slavili, ali jesu protiv Europe, Tirane...

Blic - - SPORT - ALEKSANDAR PIJEVAC

POSLE PENAL SERIJE i baksuznog ispadanja od Omonije na Kipru u 3. kolu kvalifikac­ija za Ligu šampiona, fudbaleri Crvene zvezde vratili su su u kolosek pošto su bili više nego ubedljivi protiv Voždovca, slavivši rezultatom 6:0. Pravu razliku napravili su - korneri. Dekija mora da raduje činjenica što je njegova ekipa izvela sedam kornera, od toga pet uspešnih, iz kojih su postignuta tri gola protiv “zmajeva”, kada su Željko Gavrić i Veljko Nikolić bili efektni za TV špice, a pogodio je i Falčineli glavom.

Korneri su, dakle, obeležili meč sa Voždovčani­ma, baš kao

OSAMgolova postigla je Zvezda posle kornera, od toga pet prvenstven­ih. Ben je dvaput bio strelac protiv Evrope, Tomane u Tirani .... i protiv Omonije, kada su crvenobeli izveli deset kornera, ali nisu imali sreće da postignu pogodak. Još jedan podatak govori o tome da protiv kiparskog tima nije htelo posle udarca iz ugla, Zvezda je ove sezone postigla ukupno osam pogodaka novajlija dijego falčineli dao je gol voždovcu glavom posle kornera

iz kornera, od čega pet prvenstven­ih. Ben je dva puta bio strelac protiv Evrope, Tomane je glavom savladao golmane Spartaka i Tirane, a Milunović je bio precizan protiv Čukaričkog, kao i gorepomenu­ti trio protiv ekipe sa Dušanovca.

Crvena zvezda od početka sezone u proseku po meču ima po osam kornera... 

Iznenadili biste se koliko je Nikola dobar u odbojci. Trebalo bi da ga vidite. U svim sportovima sa loptom, on je neverovata­n, kaže Ognjen Stojaković, koji radi kao trener u Nagetsima.

Amerikanci su sigurni - koji god da je sport izabrao, Nikola Jokić bio bi najbolji. Kolevka košarke je i dalje oduševljen­a potezima srpskog centra koji sa loptom radi šta god poželi. To su na svojoj koži osetili igrači Jute i LA Klipersa, dok Lejkersi još odolevaju Nikolinim čarolijama. Treći meč finala plej-ofa Zapadne konferenci­je odigran je kasno sinoć, a klub iz Holivuda vodi sa 2:0.

Da se vratimo na Jokića. Naime, sportski stručnjaci veruju da je Nikola, pre košarke, trenirao vaterpolo. Tehnika koju koristi, pogotovo kada loptu drži u jednoj ruci, identična je potezima Filipa Filipovića, Andrije Prlainović­a i ostalih “delfina”.

Vaterpolo treneri se ljute kada mediji napišu da je Jokić bacio loptu kao pičer (bejzbol) ili kvoterbek (američki fudbal).

- Užasno iritira kada čujem komentator­a da kaže: Kakav bejzbol potez Nikole Jokića. Nema veze sa bejzbolom. Sve što radi je tipično za vaterpolo. Loptu drži jednom rukom iza sebe, podigne grudi, dobro pogleda i baci. To vam je vaterpolo - rekao je Brajan Klark, koji radi kao trener u lokalnom klubu u Denveru.

Pošto je Srbija svetska velesila u vaterpolu, mediji u SAD su odmah povezali da Jokić kao klinac sigurno nije izlazio iz bazena. Nikola nikada nije pričao da je trenirao vaterpolo, tako da se verovatno radi o prirodnom talentu za sport.

- Ako ga dobro pogledate, njegova igra se razlikuje od igre drugih centara u NBA ligi. Niko nema Jokićeve poteze. Čuo sam dosta igrača koji su pričali “da Nikola verovatno nije podigao ništa teže od kašike”. Ali, svi oni brzo promene mišljenje posle njegovih neverovatn­ih poteza. Ne verujem da je Nikola trenirao vaterpolo. Međutim, to je jedan od nacionalni­h sportova u Srbiji i verovatno poseduje predispozi­cije - ispričao je Novosađani­n Bora Dimitrov, vaterpolo trener koji radi na koledžu u Bruklinu.

Košarkaški­m trenerima nije jasno šta sve Jokić može da uradi na košarkaško­m terenu. Vaterpolo je jedan od retkih sportova u kojima se koristi jedna ruka za šut, hvatanje lopte, dribling, odbranu... A to su upravo potezi kojima Nikola dovodi rivale do ludila. Takođe, njemu ne smeta kada mu se čuvar unese u lice i kada ga gura telom, što je takođe karakteris­tičko za vaterpolo.

Ognjen Stojaković, direktor trenerskog sektora za razvoj košarkaša u Denver Nagetsima, kaže da to nije sve.

- Iznenadili biste se koliko je Nikola dobar u odbojci. Trebalo bi da ga vidite. U svim sportovima sa loptom, on je neverovata­n. Posebno je dobar u igri koja se zove spajkbol i koja je sve popularnij­a na treninzima NBA timova. Pomislili biste da je Jokić MVP u spajkbolu - dodao je Stojaković.

Jasno je da se trenerska struka neće smiriti dok ne otkrije kako i zašto se Jokić razlikuje od ostalih košarkaša. Činjenica da nije trenirao vaterpolo već da je zaljubljen u konjički sport i kasače im dodatno otežava posao. Niko ne sumnja ni da će treneri suparnički­h klubova početi da prave taktiku kako da spreče Jokićeva dodavanja sa koša na koš i “flouter” sa jednom rukom. Sa loptom u svom posedu, Jokić je mađioničar. Jednostavn­o, sada nosi patike, kao alternativ­u kupaćim gaćicama. 

Amerikanci su pretpostav­ili da je Nikola Jokić pre košarke trenirao vaterpolo, jer je to sport u kojem su Srbi dobri. Ali, nije nemoguće da je as Denvera skidao finte Filipa Filipovića i naših vaterpolis­ta

Komentator­i kažu: Kakav bejzbol potez Nikole Jokića. Nema veze sa bejzbolom. Sve što radi je tipično za vaterpolo. Loptu drži jednom rukom iza sebe, podigne grudi, dobro pogleda i baci. To vam je vaterpolo!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.