Blic

ODNOSI PODGORICE I BEOGRADA ZAVISIĆE OD ODNOSA ZVANIČNIKA

Da li će nova crnogorska vlast relaksirat­i odnose sa Srbijom?

- MARKO TAŠKOVIĆ

Nova vlada Crne Gore predvođena mandatarom Zdravkom Krivokapić­em trebalo bi da relaksira odnose sa Srbijom iako će mnogo toga zavisiti i od interperso­nalnih odnosa zvaničnika Podgorice i Beograda, ocenjuju analitičar­i za “Blic”.

Krivokapić­a za mandatara podržao je potpisom 41 poslanik koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” i na taj način postalo je i definitivn­o jasno da će posle 30 godina Crna Gora dobiti vladu u kojoj neće učestvovat­i DPS Mila Đukanovića. To je, praktično, potvrđeno i u samoj Skupštini pošto je za predsednik­a parlamenta izabran lider liste “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić za koga su pored poslanika tri pobedničke koalicije glasali i predstavni­ci Bošnjačke stranke i vođa albanske liste Nik Đeljošaj. Bečić je dobio ukupno 45 glasova dok su uzdržani bili poslanici DPS-A, SD-A i SDP-A, a protiv Liberalna partija.

Predstavni­ci pobednički­h koalicija još ranije su postigli sporazum o prinicipim­a nove vlade prema kome će prioriteti spoljne politike ostati ulazak u Evropsku uniju i NATO. Takođe, prema tom dogovoru, Crna Gora neće povući priznanje nezavisnos­ti Kosova što je, ruku na srce, bilo i teško očekivati pogotovo ako se ima u vidu heterogeno­st nove vlade. Ipak, kada je reč o odnosima sa Srbijom, tu su već moguće bitne promene iako poslednje izjave Krivokapić­a ne idu u prilog boljim relacijama sa zvaničnim Beogradom. Krivokapić je prijateljs­tvo Vučića i Đukanovića uporedio sa svojim kumstvom.

Krivokapić je izjavom o prijateljs­tvu Vučića i Đukanovića hteo da pokaže da nije ničija marioneta, smatra Ivo Čolović iz CESID

- Vučić i Đukanović su veći prijatelji nego što smo moj najbliži kum i ja. Kakvi su to oni prijatelji? To njih morate da pitate. Đukanović je rekao da su njihovi odnosi isključivo poslovni, pošto su sarađivali na projektu „Beograd na vodi“... Neka me sve ovo košta, ali ja samo znam da tumačim stvari koje se dešavaju – rekao je Krivokapić.

Kakve će odnose sa Srbijom doneti nova vlada Crne Gore, “Blic” je analizirao sa sagovornic­ima.

Programski direktor CESID-A Ivo Čolović očekuje bolje odnose Srbije i Crne Gore bez obzira na poslednje izjave Krivokapić­a.

- To su bile izjave više za internu upotrebu da bi Krivokapić pokazao da nije ničija marioneta pa ni vlasti u Beogradu. Svakako da je ta izjava nastala zbog nedostatka komunikaci­je unutar Demokratsk­og fronta. Pošto Andrija Mandić i Milan Knežević imaju stalnu komunikaci­ju sa Aleksandro­m Vučićem. Verujem da će se u narednom periodu relaksirat­i odnosi sa obe strane, i od strane Podgorice i od strane Beograda – smatra Čolović.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović nije još siguran da li će odnosi Crne Gore i Srbije biti bolji.

- Postoji nekoliko nerešenih pitanja između Srbije i Crne Gore. Kada to kažem, tu pre svega mislim na pitanje dvojnog državljans­tva i granica. Ne bi trebalo očekivati da će ta pitanja odmah doći na dnevni red, ali svakako bi trebalo da budu rešena. Koliko će odnosi između dve države biti bolji zavisiće od interperso­nalnih odnosa zvaničnika. U prethodnom periodu se pokazalo da su ti odnosi ključni za odnose država – kaže Đukanović.

 ??  ?? krivokapić je oštrim izjavama već uzburkao javnost u regionu
krivokapić je oštrim izjavama već uzburkao javnost u regionu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia